Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Ste vedeli, da lahko spletno stran postavite povsem brezplačno? Da vam ni treba registrirati lastne domene in zakupiti spletnega gostovanja? Res je, na voljo vam je postavitev spletne strani na poddomeni enega izmed številnih portalov, ki omogočajo brezplačno spletno predstavitev.

Med najbolj znane spadajo Weebly, Wix, Webs, Jimdo, Yola in Webnode. Poleg njih so zelo priljubljene tudi blogovske platforme, kot so Blogger, WordPress.com in Tumblr. Vsem naštetim je skupno to, da spletno stran brezplačno lahko postavite zgolj na poddomeni (primer: mojadomena.weebly.com).

Brezplačna postavitev spletne straniČeprav se vam na prvi pogled ideja brezplačne spletne strani verjetno zdi odlična, pa vas moramo kar hitro soočiti z dejstvom, da si od brezplačne storitve ne morete obetati veliko. V nadaljevanju si preberite, zakaj je postavitev strani na poddomeni katerega koli izmed spletnih portalov, ki to omogočajo, slaba naložba.

1. Neprofesionalen izgled spletnega naslova

Si predstavljate, da bi vsem dobro poznano podjetje, npr. Petrol, imelo spletno stran, dostopno na naslovu petrol.wix.com? Zagotovo se strinjate z nami, da takšna izbira še zdaleč ne bi izgledala profesionalno. Če želite zgraditi prepoznavno spletno stran, potrebujete tudi odličen spletni naslov, ki si ga bodo obiskovalci lahko zapomnili in mu tudi zaupali.

Registracija domene vam nudi možnost izbire imena domene po vaši želji, in ker so cene najbolj priljubljenih vrhnji domen zelo nizke (cene domen si lahko ogleda tukaj), že zgolj ta razlog marsikoga prepriča, da se namesto brezplačne možnosti postavitve strani raje odloči za lastno domeno.

2. Omejenost grafičnih predlog in funkcionalnosti

Če se boste odločili za brezplačno postavitev strani na poddomeni, boste hitro videli, da je izbira grafičnih predlog vse prej kot pestra. V večini primerov boste imeli na izbiro le nekaj deset predlog, kar pomeni, da vaša stran še zdaleč ne bo unikatna.

V kolikor pa se odločite za svojo domeno, se lahko odločite za povsem unikaten dizajn, morda še boljšo možnost pa vam ponuja namestitev CMS sistema, kot je WordPress, ter namestitev ene izmed mnogih brezplačnih ali plačljivih grafičnih predlog.

Grafične predlogeTudi kar se tiče funkcionalnosti, boste na poddomeni precej omejeni. Za neko povprečno predstavitveno spletno stran boste po vsej verjetnosti imeli na voljo dovolj orodij, na nekoliko zahtevnejše in bolj dodelane funkcije pa lahko kar pozabite.

3. Oglasi in povezave, ki jih ne morete odstraniti

Rek, da nič ni zastonj, še kako drži tudi v tem primeru. Za brezplačno storitev boste plačali s prikazovanjem oglasov in/ali povezav, katerih ne boste mogli odstraniti, niti jih premakniti na manj vidno mesto. Na nekaterih straneh bodo oglasi prikazani čisto na vrhu, v večini primerov pa bo vidna zgolj povezava ali oglasna pasica v nogi strani. Morda ne tako opazna slabost, a še vseeno nekaj, česar si profesionalna spletna stran enostavno ne more privoščiti.

4. Nizki odzivni časi in počasno delovanje strani

Ker so spletna mesta, na katerih je na poddomeni možno postaviti spletno stran, gostovana na strežnikih v tujih državah, predvsem v ZDA, so odzivni časi z drugih lokacij zelo visoki. Kaj to pomeni? Če bodo vašo spletno stran obiskovali uporabniki iz Slovenije, bodo pri vsakem kliku morali čakati vsaj nekaj sekund, da se jim prikaže vsebina strani.

Odzivnost spletne straniPočasne spletne strani obiskovalce naravnost odganjajo in vsekakor ne pustijo dobrega vtisa. Več o pomembnosti hitrosti delovanja spletne strani si lahko preberete v tem prispevku. Če boste prispevek prebrali, boste izvedeli tudi, kaj na počasna spletišča poreče spletni iskalnik Google.

5. Ostale slabosti brezplačne postavitve strani

Ena izmed slabosti, ki smo jo že večkrat zasledili, npr. na spletnem portalu Yola.com, je omejitev števila strani, iz katerih je sestavljeno vaše spletno mesto. Za konkreten primer velja omejitev treh strani. To pomeni, da lahko izdelate le zelo majhno spletišče, za kaj več pa boste morali plačati. In to ne malo.

Druga slabost je, da na nekaterih spletnih platformah, ki omogočajo postavitev strani ali bloga na poddomeni, veljajo omejitve pri indeksaciji strani. Lep primer za to je platforma Webs.com, kjer sicer lahko na zelo enostaven način postavite brezplačno stran, ki pa ni vidna v iskalniku Google. Zakaj? Ker so se pri Webs.com odločili, da bodo novim spletiščem dodali datoteko robots.txt z zapisanim ukazom, ki spletnim pajkom preprečuje pregledovanje spletnega mesta. Vsekakor gre za slabost, na katero morate biti pozorni.

Google spletni pajki za indeksacijo straniSlabosti še vedno ni konec? Žal ne. Ena izmed izjemno pomembnih je tudi ta, da je doseganje vidnih pozicij v iskalniku Google in drugih spletnih iskalnikih mnogo težje kot z lastno domeno. Če se torej odločite za brezplačno postavitev spletne strani na poddomeni ene izmed številnih platform, lahko pričakujete nižje uvrstitve v iskalnikih, s tem pa tudi manj organskega obiska – torej manj obiskovalcev, ki bodo spletno stran obiskali prek spletnih iskalnikov.


Upamo, da smo navedli dovolj tehtnih razlogov, zakaj je brezplačna postavitev spletne strani na poddomeni slaba naložba. Omenjeno rešitev lahko uporabite za izvajanje raznih testov ali postavitev podpornih strani ter blogov, medtem ko za resen projekt, predvsem poslovne narave, obvezno registrirajte domeno in zakupite kakovostno spletno gostovanje.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.