Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Vsi, ki ste svoj namizni ali prenosni računalnik nadgradili s SSD diskovjem, zagotovo že veste, kolikšen vpliv imajo SSD diski na hitrost delovanja sistema. Operacijski sistem se zažene veliko hitreje in tudi za odpiranje zahtevnejših programov ter večjih datotek je potrebnega mnogo manj časa. SSD-ji, ki hitro zamenjujejo vsem dobro poznano HDD diskovje, pa ne pridejo do izraza le pri osebnih računalnikih, temveč so nepogrešljivi tudi pri naprednih strežnikih, saj zaradi precej hitrejšega branja in zapisovanja podatkov v veliki meri pohitrijo delovanje spletnih strani.

SSD disk

Za vse naše naročnike imamo odlično novico! Z velikim veseljem vam sporočamo, da smo NEOSERV eden izmed prvih ponudnikov spletnega gostovanja v Sloveniji, ki v novi liniji opreme uporablja SSD diskovje za kar najhitrejše gostovanje. Hitrejših strežnikov pa ne boste deležni le novi naročniki, temveč tudi obstoječi, saj proces migriranja na strežnike s SSD tehnologijo že poteka.

V čem se SSD razlikuje od HDD?

HDD (Hard Disc Drive) je že skoraj 60 let stara tehnologija, ki jo je v letu 1956 kot prvo predstavilo ameriško računalniško podjetje IBM. Od svoje prvotne oblike se je HDD disk sicer precej spremenil, toda osnovni princip delovanja ostaja enak. Gre za disk, ki je sestavljen iz več okroglih kovinskih plošč, te pa so prevlečene z magnetno snovjo. Nad vrtečimi se kovinskimi ploščami se nahaja bralno pisalna glava, ki omogoča branje ter zapisovanje podatkov. Hitreje, kot se plošče vrtijo, hitreje se vršita omenjena procesa. HDD diski se v večini osebnih računalnikov vrtijo s hitrostjo 5.400 RPM ali 7.200 RPM, medtem ko se za potrebe strežnikov pogosteje uporablja hitrejše HDD diskovje – 10.000 RPM ali 15.000 RPM.

HDD vs SSD

SSD (Solid State Drive) deluje na povsem drugi tehnologiji, saj disk nima gibljivih delov, temveč za branje in zapisovanje uporablja pomnilniške celice flash. SSD diski so sicer precej dražji od HDD diskov, vendar v primerjavi s slednjimi nudijo celo vrsto prednosti.

Prednosti SSD diskov

Hitrost: Glavna prednost negibnih SSD diskov je vsekakor v njihovi hitrosti, saj omogočajo do kar 100x hitrejše delovanje od njihovih predhodnikov – HDD diskov. V spletnem poslu je to še kako pomembno, saj hitrejša spletna stran pri obiskovalcih vzbuja večje zaupanje, kar je še posebej pomembno v primeru spletnih trgovin. Več o pomembnosti hitrosti delovanja spletnih strani si lahko preberete tukaj.

SSD vs HDD – hitrost branja in pisanja (MB/s)

SSD vs HDD - hitrost branja in pisanja (MB/s)

SSD vs HDD – hitrost branja in pisanja (IOPS)

SSD vs HDD - hitrost branja in pisanja (IOPS)

Odpornost: Ker SSD diski nimajo gibljivih delov, obstaja veliko manjša verjetnost, da bi prišlo do poškodbe ali tehnične napake. Življenjska doba SSD-jev je v primerjavi s HDD-ji daljša.

Poraba energije: Izbira SSD diskovja je bolj upravičena tudi v odnosu do okolja, saj je poraba energije približno 80 % manjša kot pri uporabi HDD tehnologije. S tem se na dolgi rok znižajo stroški, pri uporabi prenosnikov pa omenjena prednost pomeni tudi daljšo življenjsko dobo baterije.

Glasnost in temperatura: SSD diski so praktično neslišni, saj v nasprotju s HDD diski ne vsebujejo gibljivih delov. In ker je poraba energije manjša, se tudi segrevajo v mnogo manjši meri.

Teža: Klasični 2,5-palični HDD diski, ki so vgrajeni v večino prenosnih računalnikov, v povprečju tehtajo dobrega pol kilograma, medtem ko teža 2,5-paličnega SSD diska znaša manj kot 100 gramov.

Naroči SSD gostovanje

Ne dovolite, da vaša spletna stran deluje počasi!

Pri NEOSERV se že od nekdaj zavedamo pomembnosti hitre odzivnosti spletnih strani, zato smo še do nedavnega imeli v strežnikih vgrajeno najkakovostnejše HDD diskovje, ki je delovalo s 15.000 RPM. Tako smo v primerjavi z večino drugih ponudnikov spletnega gostovanja, ki še danes uporablja HDD diske s hitrostjo obratov 7.200 ali 10.000 RPM, zagotavljali kakovostenjšo in precej hitrejšo storitev.

V drugem četrtletju 2015 pa smo naredili še dodaten korak naprej. Z nadgraditvijo strežnikov s super hitrimi SSD diski smo poskrbeli za še boljo uporabniško izkušnjo in še bolj zadovoljne naročnike. Se je spletno gostovanje zaradi nove pridobitve podražilo? Seveda ne, ostajamo pri enako ugodnih cenah kot prej.

Nikar ne dovolite, da vaša spletna stran deluje počasi. Preizkusite naše storitve in se o kakovosti strežnikov prepričajte na lastne oči!

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.