Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Uporaba SSL certifikata na spletni strani prinaša številne prednosti – večje zaupanje med spletnimi obiskovalci, višje uvrščanje med rezultati iskanj itn. Ena izmed pomembnih prednosti pa je še garancija, ki jo ponujajo izdajatelji SSL certifikatov. Preverili smo, za kakšno garancijo gre ter kdaj in kako jo je možno uveljaviti.

Kakšno garancijo ponujajo SSL certifikati?

SSL certifikate lahko delimo v tri skupine, na domenske, poslovne in razširjene. Razlika med njimi je tudi v višini finančne garancije, ki jo ponujajo.

Domenski

Domenski SSL certifikat je osnovni certifikat, primeren za večino spletnih strani in trgovin. Garancija je odvisna od izdajatelja, praviloma se giblje med 10.000 in 500.000 $.

Poslovni

Za pridobitev poslovnega certifikata je potrebno preverjanje naročnika. Zato tovrstni certifikat zagotavlja višjo stopnjo zaupanja, višja pa je tudi vrednost garancije, ki znaša od 50.000 $ do 1.250.000 $.

Razširjeni

Najvišji nivo varnosti zagotavlja razširjeni SSL certifikat. Njegov izdajatelj podrobno preveri organizacijo, ki želi na svojo stran namestiti tovrsten certifikat. Poleg najvišje zaščite ponuja še visoko garancijo, ki se giblje med 1.500.000 in 1.750.000 $.

Garancija posameznih SSL certifikatov

Kaj pomeni garancija SSL certifikata?

Nameščen SSL certifikat na spletni strani zagotavlja, da je le-ta varna za spletno poslovanje. Če na primer opravite spletni nakup in pride do zlorabe vaše kreditne kartice, lahko iz naslova garancije zahtevate povračilo stroškov, ki so nastali zaradi finančne zlorabe.

Vendar pa garancija ni izplačljiva v vseh primerih. Kot oškodovanec ne morete uveljaviti garancije, če ste opravili spletni nakup na lažni strani (na primer www.paypal.scam.net). Če na takšni strani, ki je sicer uspela pridobiti SSL certifikat, vpišete podatke svoje kreditne kartice, uveljavitev garancije iz naslova SSL certifikata ni možna. Izdajatelj certifikata lahko meni, da niste bili dovolj previdni in da je do zlorabe prišlo zaradi malomarnosti. Zato vam svetujemo, da vedno preverite URL naslov spletne strani, na kateri opravite nakup. To je šele prvi korak k varnemu spletnemu nakupovanju. Upoštevati je potrebno še dejavnike, ki smo jih opisali že v objavi 13 načinov, kako prepoznati lažno spletno trgovino.

Če je prišlo do zlorabe kreditne kartice vaše stranke, morate izdajatelju SSL certifikata dostaviti potrebno dokumentacijo.

Uveljavitev garancije v 5 korakih

Za uveljavitev garancije, ki jo ponuja vaš SSL certifikat, je potrebno opraviti pet korakov, ki jih bomo podrobneje opisali v nadaljevanju.

1. Prijava zlorabe

Tako kot vsako kriminalno dejanje, je tudi zlorabo SSL certifikata potrebno prijaviti policiji.

2. Pošiljanje zapisnika

Policijski zapisnik o zlorabi je treba skenirati in poslati izdajatelju certifikata. Če imate slednjega izdanega pri izdajatelju Sectigo (Comodo), se registrirajte na stran support.comodo.com in v rubriki Submit a Ticket izberite Validation Documents. Izpolnite potrebne podatke in kot priponko dodajte skeniran policijski zapisnik.

Comodo prijava zlorabe

Če uporabljate certifikat drugega izdajatelja, se obrnite na njegovo tehnično podporo.

3. Pregled situacije

Izdajatelj certifikata preveri poslano dokumentacijo prek agencije, ki se ukvarja z uveljavljanjem garancije. Pregled traja do maksimalno 30 dni. V tem času agencija lahko od vas zahteva še dodatno dokumentacijo (npr. strežniške dnevnike) ali pojasnila.

4. Poročilo o situaciji

Končno poročilo agencija pošlje vam in izdajatelju certifikata.

5. Uveljavljanje garancije

Če je v poročilu ugotovljeno, da je prišlo do zlorabe, oškodovancu izdajatelj SSL certifikata izplača odškodnino, ki jo določi agencija. Sectigo (Comodo CA) takšno izplačilo izvede v roku 120 dni od prejetega končnega poročila o situaciji. Izplačilo za enega najbolj priljubljenih certifikatov Sectigo Positive SSL tako znaša do 10.000 $, kar je zgornja meja za ta certifikat.

Kaj pa, če uporabljate brezplačen SSL certifikat?

V primeru, da na svoji strani uporabljate brezplačen SSL certifikat, kot je Let’s Encrypt, vašim kupcem ne pripada nobena garancija. Zato je še toliko bolj pomembno, da za svojo stran uporabljate plačljivo verzijo SSL certifikata. Svojega lahko naročite že danes!

NEOSERV SSL certifikati

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.