Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

V WHOIS bazi so shranjeni osebni in kontaktni podatki vseh lastnikov domen ter podatki o registrarjih, preko katerih so bile te domene registrirane. V WHOIS zapisu posamezne domene prav tako najdete podatke o tem, kdaj je bila domena registrirana in kdaj poteče njena registracija. Zapis včasih vsebuje še administrativni in tehnični kontakt, ki v večini primerov pripadata registrarju domene. Primer WHOIS zapisa lahko vidite na spodnji sliki.

WHOIS podatki

Prednosti WHOIS baze

WHOIS je bil predstavljen leta 1982. Prvotno je bil namenjen shranjevanju kontaktnih podatkov vseh, ki so uporabljali omrežje ARPANET, v nadaljevanju pa je postal glavni protokol za ugotavljanje lastnikov domen. Njegove največje prednosti so:

  • enotna baza kontaktnih podatkov lastnikov in registrarjev domen,
  • nadzor nad registracijami domen,
  • preprečevanje zlorab spletnih strani,
  • sledenje nezaželenim vsebinam in spletnim napadalcem.

Sprememba WHOIS podatkov

Podatki se v WHOIS bazo dodajo, ko uporabnik registrira domeno. Čez čas se lastnik ali njegovi podatki lahko spremenijo, tako da informacije postanejo zastarele. Krovna organizacija, ki skrbi za domene (ICANN), od registrarjev domen zahteva, da omogočajo posodobitev kontaktnih podatkov o lastniku domene.

Vsak registrar ima nekoliko drugačen postopek, kako spremenite te podatke. Po navadi to naredite preko registrarjeve spletne strani ali njegovega klicnega centra. Če imate domeno registrirano pri NEOSERV, lahko WHOIS podatke spremenite tudi s pomočjo objave Kako spremenim podatke o nosilcu domene (WHOIS)?.

WHOIS zaščita

V objavi smo že omenili, da WHOIS zapisi vsebujejo tudi osebne in kontaktne podatke. Vpisani podatki so vidni vsem uporabnikom spleta in zato hitro lahko pride do njihove zlorabe. Med najpogostejše sodijo:

  • zloraba osebnih in kontaktnih podatkov za pošiljanje promocijskih materialov,
  • lažni registrar lastnika domene prepriča, da domeno podaljša pri njem (to dejanje lahko privede do dodatnih stroškov, zlorabe domene ali celo njenega nedelovanja),
  • ker je viden e-naslov lastnika domene, lahko slednji postane tarča pošiljateljev nezaželene pošte,
  • v najslabšem primeru lahko spletni napadalec podatke iz WHOIS baze izkoristi za krajo identitete.

Ravno zaradi negativnih posledic nekatere domene omogočajo WHOIS zaščito. Z njo skrijete svoje podatke, prikazani pa so samo podatki organizacije, kot je na primer Privacy Protect, LLC. V primeru, da vas bo kdo želel kontaktirati v zvezi z vašo domeno, bo to naredil preko obrazca, ki ga prej omenjena organizacija ponuja na svoji spletni strani privacyprotect.org.

Obrazec privacyprotect.org

Ali ste vedeli, da vse domene ne omogočajo WHOIS zaščite? Med njimi so v večini nacionalne domene, kot so .SI, .EU, .DE in druge. Če domeno .SI registrirate kot fizična oseba, vrhovni registrar vseeno omogoča prikritje nekaterih ključnih podatkov, viden ostane samo elektronski naslov lastnika domene.

Kaj pa, če so vpisani zastareli ali lažni podatki?

Glavni razlog, da imate kot lastnik domene v WHOIS bazi vpisane točne podatke, je, da s tem preprečite morebitno manipulacijo s svojo domeno. Če imate vpisane zastarele podatke, jih namreč lahko izkoristijo spletni napadalci, tako da spremenijo lastništvo, vi pa ostanete brez svoje domene.

Točni podatki tudi zagotavljajo, da boste na kontaktni e-naslov dobili obvestilo o podaljšanju svoje domene. Pri tem je pomembno, da vpišete e-naslov, ki ga redno uporabljate. Na ta način ne boste prezrli obvestil o podaljšanju in drugih pomembnih sporočil, vezanih na vašo domeno.

Kot lahko vidite, so WHOIS podatki zelo pomembni in imajo večjo vrednost, kot si misli marsikateri lastnik domene. Prvi korak do zaščite domene je torej skrb za ažurnost in točnost WHOIS podatkov. Če ste lastnik domene, ki omogoča WHOIS zaščito, le-to uporabite, da se izognete negativnim posledicam, ki smo jih opisali zgoraj.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.