Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Če želite izdelati WordPress spletno stran, vas lahko zmede možnost izbire med WordPress.com in WordPress.org. Pogledali bomo, kaj je bistvena razlika med njima, primerjali bomo stroške, svobodo in omejitve pri upravljanju, delovno okolje in razvoj, ter vam tako olajšali izbor.

Kazalo

Kaj je WordPress.com?

WordPress.com je komercialna stran, ki vam omogoča brezplačno izdelavo in postavitev spletne strani. Deluje na odprtokodni platformi WordPress, ki jo je ustvaril Matt Mullenweg skupaj s svojim podjetjem Automattic.

WordPress.com

Gostovanje in osnovno upravljanje spletne strani na WordPress.com je brezplačno. Vaša stran bo tudi ustrezno zaščitena in podprta z avtomatskimi posodobitvami. Proti plačilu pa jo boste lahko nadgradili in s tem dosegli več svobode pri upravljanju in urejanju.

Vse kar morate storiti je, da se registrirate, izberete ime svoje strani in že lahko začnete z ustvarjanjem vsebin. Ne bo vam niti potrebno skrbeti glede namestitev programske opreme, saj bo že vse prednastavljeno.

Kaj je WordPress.org?

Na WordPress.org je na voljo spletna platforma, na kateri temelji več kot 40 % vseh spletnih strani. Omogoča vam, da si brezplačno prenesete svojo kopijo programske opreme (CMS sistem) in možnost popolnega upravljanja vaše spletne strani.

WordPress.org

S programsko opremo pride tudi odgovornost, da si poiščete ponudnika gostovanja, kjer boste gostovali svojo stran, in da zakupite domeno.

WordPress.org vključuje tudi podporo in skupnost na forumu, kjer lahko vprašate karkoli v zvezi s platformo. Na forumu lahko celo sodelujete in tako postanete del prostovoljcev, ki razvijajo WordPress kodo, mobilne aplikacije, prevode in podobno.

Primerjava WordPress.com in WordPress.org

Včasih je težko izbrati pravo možnost, glede na to, da ima vsaka svoje prednosti in slabosti. Da vam pomagamo pri izbiri, bomo pogledali tri najpomembnejše razlike med obema. Osredotočili se bomo na ceno, svobodo in omejitve pri upravljanju ter vzdrževanju spletne strani.

1. Stroški

Pri stroških je treba razmisliti o štirih področjih, ki so pomembna za vašo stran: domena, gostovanje, prostor na strežniku in prikazovanje oglasov.

WordPress.com

V primeru, da je začetni strošek najpomembnejši dejavnik, potem bo zagotovo WordPress.com boljša izbira. Če vas ne moti uporaba WordPress domene (vasastran.wordpress.com) in da se na vaši strani prikazujejo oglasi, potem lahko WordPress stran postavite in uporabljate popolnoma brezplačno. Največjo omejitev predstavljajo nadgradnje in različni paketi, ki jih ponuja WordPress.com.

Poglejmo, s katerimi stroški se boste srečali, če boste želeli nadgraditi svojo WordPress.com stran.

Letni stroški (opcije):

  • nadgradnja paketa: od 48 € do 540 €
  • registracija domene: 15 €
  • pripojitev vaše domene: 13 €
  • WHOIS zaščita: 7 €
  • VideoPress: 52 €
  • nadgradnja prostora: 17 € – 250 €
  • brez prikazovanja oglasov na strani: 25 €
  • preusmeritev strani: 11 €

Enkratni stroški (opcije):

  • premium grafična predloga: od 17 €
  • voden prenos vaše strani: 113 €

Poglejmo še, kaj vam ponujajo posamezni paketi na WordPress.com:

Wordpress.com paketi

WordPress.org

Uporaba programske opreme je brezplačna, strošek pa predstavljata spletno gostovanje in registracija domene.

Priporočljivo gostovanje za WordPress stran vas pri NEOSERV stane samo 17,86 € za prvo leto.

Generično domeno .COM ali .NET lahko registrirate za 11,99 €, priporočamo vam tudi nacionalno domeno .SI ali .EU. Lahko pa se odločite za katero od tematskih domen, najcenejše so na voljo že za nekaj evrov na leto. Pri nas vam nudimo preko 1.000 domenskih končnic po najnižjih cenah v Sloveniji, tako da boste zagotovo našli primerno zase.

NEOSERV: Registracija domene

Ne glede na to, kateri paket gostovanja in katero domeno boste izbrali, vam WordPress.org omogoča popolno kontrolo nad vašo stranjo, datotekami, bazo in domeno.

Ko imate stran pripravljeno, boste morali razmisliti o grafični predlogi in vtičnikih. Na WordPress.org imate na voljo ogromno brezplačnih rešitev. Obstajajo pa tudi izjemno dovršene plačljive grafične predloge in vtičniki, ki vam omogočajo, da optimizirate svojo stran in bistveno izboljšate uporabniško izkušnjo. Kvalitetne in uporabne rešitve lahko najdete tudi na: Elegant Themes, WooThemes, ThemeForest, Codecanyon itn.

2. Svoboda in omejitve

WordPress.com ima pri brezplačnem osnovnem paketu določene omejitve. Na drugi strani pa WordPress.org ponuja popolno svobodo in kontrolo pri upravljanju spletne strani.

WordPress.com

Zagotavlja vam učinkovito in stabilno delovno okolje, ustrezno programsko opremo, poskrbi pa tudi, da se vam ni treba ukvarjati s kodo ali skrbeti za varnost svoje spletne strani. V zameno morate plačati za vsako nadgradnjo, tudi če želite samo odstraniti oglase s svoje strani ali uporabiti lastno grafično predlogo.

Med omejitve spadajo:

  • dodajanje vtičnikov,
  • prostor za shranjevanje,
  • uporabljate lahko samo WordPress.com grafične predloge,
  • upravljanje vsebin (plačati je potrebno za odstranitev oglasov),
  • ni možnosti dostopa do FTP datotek.

Zelo pomembno dejstvo je tudi, da ne morete uporabljati oglaševalskih rešitev tretjih oseb, kot na primer Google AdSense. Prav tako ne morete slediti svoji statistiki prek Google Analytics.

WordPress.org

Ko naložite svojo WordPress stran na paket gostovanja, imate vso svobodo glede upravljanja svoje strani.

Uporabite lahko katerokoli grafično predlogo ali vtičnik. Na vaši strani se tudi ne bodo prikazovali oglasi, če jih ne želite. Vključite lahko svoje oglase, npr. prek storitve Google AdSense. Upravljate lahko tudi vse svoje datoteke prek FTP-ja, cPanela oz. uporabniškega vmesnika, ki vam ga nudi vaš ponudnik gostovanja.

3. Vzdrževanje

WordPress.com

Ne bo treba skrbeti glede vzdrževanja, saj bodo pri WordPress poskrbeli za vse. Ne bo vam treba skrbeti glede združljivosti grafične predloge in vtičnikov v primeru posodobitev in nadgradnje. Poskrbljeno bo tudi za varnost vaše spletne strani.

WordPress.org

Ker boste imeli popoln nadzor nad svojo spletno stranjo, pomeni, da boste morali poskrbeti tudi za:

  • namestitev in nastavitev WordPress strani na paket gostovanja,
  • redno posodabljanje, grafične predloge in vtičnikov,
  • posodabljanje WordPress sistema, ko pride na trg nova različica,
  • zaščito spletne strani pred vdori in okužbami,
  • varnost podatkov vaših obiskovalcev,
  • reševanje težav s stranjo, če se le-te pojavijo.

Če želite imeti nad svojo spletno stranjo popoln nadzor, je WordPress.org zagotovo najboljša izbira.

Kaj izbrati: WordPress.com ali WordPress.org?

Če se osredotočimo na stroške, svobodo, omejitve in vzdrževanje, potem je boljša izbira WordPress.org. Že res, da boste potrebovali več časa in energije, da postavite svojo WordPress stran, ampak imeli boste popoln nadzor in ogromno svobode pri upravljanju in vzdrževanju strani. Lahko boste prilagodili grafično predlogo in vtičnike ter spletno stran opremili z več funkcionalnostmi.

V primeru, da želite samo osnovno spletno predstavitev, brez finančnih vložkov, in da imate samo osnovno znanje o izdelavi spletnih strani, potem bo za vas prava izbira WordPress.com.

Obe možnosti sta dobri, izbira pa je odvisna od tega, kaj potrebujete. Razmislite, kakšni so vaši načrti glede spletne strani, kakšno znanje imate in koliko časa lahko namenite ustvarjanju in vzdrževanju svoje strani.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.