Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Namestitev SSL certifikata na spletno stran ima številne prednosti. Ne le, da se vsi podatki med obiskovalci in stranjo prenašajo prek zavarovane HTTPS povezave, spletna stran se obiskovalcem naloži tudi precej hitreje. Razlog za to je v tem, da spletne strani z nameščenim SSL certifikatom lahko delujejo na hitrejšem HTTP/2 protokolu, medtem ko nezavarovana spletišča »poganja« počasnejši HTTP/1.1 protokol.

Protokol HTTP/2 je nastal na podlagi protokola SPDY, ki ga je v raziskovalnem projektu razvila Googlova ekipa. Za razliko od prejšnjega je omenjeni protokol omogočal več hkratnih zahtev med strežnikom in odjemalcem na eno TCP povezavo, prioritizacijo zahtev, hitrejšo enkripcijo ter izboljšano kompresijo. Protokol HTTP/2 je vse naštete prednosti prevzel in jih še dodatno izpopolnil.

HTTP/1.1 SPDY HTTP/2
SSL ni obvezen, a priporočen. SSL obvezen. SSL ni obvezen, a priporočen. *
Počasna enkripcija. Hitra enkripcija. Še hitrejša enkripcija.
En zahtevek med strežnikom in odjemalcem na TCP povezavo. Več zahtevkov med strežnikom in odjemalcem na TCP povezavo. Več zahtevkov med strežnikom in odjemalcem na TCP povezavo.
Brez kompresije glave. Kompresija glave. Napredna kompresija glave.
Ni prioritizacije zahtev. Prioritizacija zahtev. Izboljšana prioritizacija zahtev.

* Čeprav HTTP/2 sam po sebi ne zahteva uporabe šifriranja, vsi najbolj popularni spletni brskalniki (Chrome, Firefox, Safari, Opera, IE, Edge) protokol podpirajo zgolj prek SSL/TLS. To pomeni, da je šifriranje, s tem pa tudi namestitev SSL certifikata, obvezno.

Primerjava hitrosti HTTP/1.1 in HTTP/2

Ko na spletu začnemo raziskovati o primerjavi hitrosti obeh protokolov, prej ali slej naletimo na spletno stran https://www.httpvshttps.com/. Na povezavi si lahko ogledate, koliko hitreje se naložijo elementi spletne strani na varni HTTPS povezavi. Test primerja hitrost nalaganja 360 unikatnih slik, ki niso shranjene v predpomnilnik – na HTTP (uporaba protokola HTTP/1.1) in HTTPS (uporaba protokola HTTP/2) povezavi.

Test hitrosti - HTTPSTest hitrosti - HTTP

Razlika v hitrosti je več kot očitna! Zagotovo se bo našel kdo, ki bo rezultatom testa nasprotoval in bo mnenja, da bi morali zavarovano ter nezavarovano povezavo primerjati na isti verziji protokola. Toda to enostavno ni smiselno, saj na veliki večini sodobnih brskalnikov sploh ni izvedljivo. Sodobni brskalniki namreč HTTP/2 omogočajo le prek zavarovane HTTPS povezave. Slednje lepo predstavlja grafika, dostopna na Caniuse.com.

Podpora brskalnikov - protokol HTTP/2

Bodite pozorni na majhno številko 2 na levi strani skoraj vsakega okenca. Posamezno okence predstavlja verzijo brskalnika, omenjena številka 2 pa, da je HTTP/2 protokol podprt le prek TLS (HTTPS). Vsekakor odličen razlog za namestitev SSL certifikata!

SSL certifikati - cenik

Pri NEOSERV vam po ugodnih cenah nudimo SSL certifikate največjega in najbolj priznanega svetovnega izdajatelja Sectigo (Comodo CA). Izbirate lahko med domenskimi, poslovnimi in razširjenimi certifikati. Če spletno stran gostujete pri nas, vam SSL certifikat tudi brezplačno namestimo.

HTTP/2 – hkratni zahtevki prek ene TCP povezave

Največja prednost protokola HTTP/2 je tako imenovano multipleksiranje (ang. multiplexing), ki omogoča hkratno obdelovanje podatkovnih tokov med strežnikom in odjemalcem prek ene TCP povezave.

Dodatno izboljšavo zagotavlja prioritizacija tokov, saj mehanizem strežniku omogoča, da optimizira dodeljevanje omrežnih sredstev na podlagi zahtev končnega uporabnika.

Primerjavo obdelovanja zahtevkov pri HTTP/1.1 in HTTP/2 si lahko ogledate na spodnji sliki.

Primerjava HTTP/1.1 in HTTP/2

Kot lahko vidite, se pri novejšem protokolu hkrati procesira več podatkovnih tokov. To je tudi razlog, da se v testu hitrosti nalaganja slik na zavarovani HTTPS povezavi skoraj vse slike prikažejo naenkrat, medtem ko se na nezavarovani HTTP strani prikazujejo posamezno oziroma v zelo majhnih skupinah.

Izberite ponudnika gostovanja, ki podpira HTTP/2

Da spletna stran, na katero je nameščen SSL certifikat, deluje prek hitrega HTTP/2 protokola, mora poskrbeti tudi ponudnik spletnega gostovanja. Seveda smo pri NEOSERV vse svoje strežnike že pred časom nadgradili in omogočili HTTP/2 prek TLS.

Imate spletno gostovanje zakupljeno drugje, na vašo stran pa je nameščen SSL certifikat? Preverite, ali vaš ponudnik gostovanja podpira novejši protokol. Opravite HTTP/2 TEST – kliknite na povezavo, v okence vpišite celoten spletni naslov svoje spletne strani in potrdite izbiro.

Strežnik brez HTTP/2 podpore

Na zgornji sliki je prikazan primer rezultata testa, če ponudnik spletnega gostovanja ne podpira HTTP/2 protokola. Na spodnji sliki pa si oglejte še primer, ki prikazuje strežnik s HTTP/2 podporo.

Strežnik s HTTP/2 podporo

Ste opravili test za svojo spletno stran? Se je okence z rezultatom obarvalo zeleno ali rdeče? V kolikor strežnik, na katerem gostuje vaša stran, ne podpira HTTP/2 protokola, vam svetujemo, da se čim prej odločite za spletno gostovanje NEOSERV. Lahko ste prepričani, da bo vaša spletna stran pri nas delovala hitreje!

Spletno gostovanje NEOSERV

In če si še niste priskrbeli SSL certifikata, si ga vsekakor dajte. Po možnosti še pred julijem 2018. Zakaj je tako pomembno, da si varnostni certifikat namestite še pred tem datumom, pa si preberite v tem prispevku.

Odločite se za namestitev SSL certifikata in svojo spletno stran pohitrite še danes!

KOMENTARJI (1)

  • Prikazna fotografija osebe Miloš Kaličanin

    Uporabnik: Miloš Kaličanin24.10.2019 ob 09:41:45 Odgovori

    Načeloma treba zaupati in ni razloga da se ne bi zaupalo https…

KOMENTIRAJTE ŠE VI

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.