Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Na spletu je aktivnih več 10 milijonov spletnih strani, a žal jih veliko med njimi ponuja komaj zadovoljivo uporabniško izkušnjo, ali pa niti to ne. Tudi nekatere strani, ki na prvi pogled delujejo dobro, bi se lahko odrezale veliko bolje. Za vas smo poiskali najpogostejše razloge, zakaj spletna stran ni uspešna, prav tako pa smo podali predloge za odpravo predstavljenih težav.

Zastarela spletna stran

Še vedno veliko lastnikov spletnih strani sledi reku: »če ni pokvarjeno, ni potrebno popravljati«. Ta rek velja v marsikateri življenjski situaciji, a zagotovo ne, kadar govorimo o spletnih straneh. Če želite zagotoviti dobro uporabniško izkušnjo, ne glede na to, ali gre za poslovno spletno stran ali blog, potem morate poskrbeti, da bo vaša stran vedno posodobljena in vzdrževana.

Ni treba, da vsako leto vlagate sredstva v prenovljeno grafično podobo strani, ki bo sledila najnovejšim trendom. Dovolj je, da upoštevate glavne smernice uporabniške izkušnje:

  • prilagodljivost za mobilne naprave,
  • pregledna navigacija,
  • logična postavitev elementov,
  • izbira ustrezne pisave.

Pomembno je še, da na svoji strani uporabljate najnovejše elemente, tako da na primer namesto Flasha uporabljate HTML5.

Če ne boste uporabljali ustreznih elementov, lahko pride do nezdružljivosti z najnovejšimi verzijami brskalnikov. V primeru, da nekdo obišče spletno stran, ki uporablja zastarele elemente, se mu stran ne bo prikazala pravilno. S tem bo uporabniška izkušnja slabša, zato obstaja velika verjetnost, da bo uporabnik takšno stran hitreje zapustil in raje obiskal konkurenčno stran.

Počasno delovanje strani

Zaradi zastarelih elementov se bo spletna stan tudi bistveno počasneje nalagala, kot če bi bila posodobljena. Morda se vam hitrost ne zdi pomembna, a večina spletnih uporabnikov meni drugače. Ste vedeli, da pri nalaganju strani, ki traja 4 sekunde, odide 25 % obiskovalcev, 40 % pa jih zapusti spletno stran, če se le-ta nalaga več kot 10 sekund? Z vsako naslednjo sekundo se zapustna stopnja poveča še za 10 %. Kako hitro se nalaga vaša spletna stran, lahko preverite z orodjem GTmetrix. Če se vaša stran ne naloži hitreje kot v štirih sekundah, potem potrebujete korenito spremembo.

Odstrotek obiskovalcev, ki zapusti spletno stran

Poleg tega, da je treba odpraviti napake, ki smo jih omenili zgoraj, potrebujete tudi ustrezno spletno gostovanje. Za optimalno delovanje spletne strani izberite hitro in zanesljivo SSD gostovanje. Gre za enega od ključnih elementov, ki so potrebni za uspešno spletno stran, in pri NEOSERV.si vam nudimo prav takšno gostovanje.

NEOSERV bliskovito gostovanje

Stran ni prilagojena za mobilne naprave

Pri zastarelih straneh se pojavlja še ena velika slabost, ki si zasluži svoje poglavje – (ne)prilagodljivost za mobilne naprave. Zakaj je to tako pomembno? Glede na raziskave, več kot polovica vseh spletnih uporabnikov obiskuje spletne strani prek mobilnih naprav, ta številka pa vsak dan raste. Prav tako je število mobilnih uporabnikov že v letu 2013 preseglo število uporabnikov, ki uporabljajo splet na stacionarnih računalnikih.

Število uporabnikov spleta

Naj na tem mestu omenimo, da je vsaka spletna stran vidna na mobilnih napravah, a če ni ustrezno prilagojena, uporabniki vidijo popačeno stran, pisava je morda prevelika ali premajhna za normalno branje, funkcije so omejene ali se prekrivajo, seznam napak pa s tem sploh še ni končan. Zaradi velikega seznama možnih težav pri prikazovanju zastarele strani na mobilni napravi obstaja velika možnost, da bodo vsi mobilni uporabniki hitro zapustili takšno spletno stran.

V tem primeru je rešitev samo ena. Optimizirajte svojo stran, da bo prilagodljiva mobilnim napravam. Če je proces predelave vaše obstoječe strani preveč kompleksen, postavite ločeno stran, na katero bodo preusmerjeni uporabniki, ki bodo uporabili mobilno napravo.

Če ste v fazi izdelave nove spletne strani, potem le-to izdelajte z orodjem, ki omogoča odziven dizajn. Ta samodejno spremeni postavitev vaše strani, ko se ta prikazuje na mobilnih napravah.

Namen strani ni jasen

Ste kdaj iskali določeno vsebino na spletu in ko ste obiskali želeno spletno stran, niste razumeli njene vsebine? Morda je šlo za prekomerno rabo tehničnih izrazov ali žargona, morda je bila kriva slaba slovnica, ali pa so bile predstavljene različne tematike, ki niso imele nobene medsebojne povezave. Ali še slabše, obiskali ste stran, da bi našli neko specifično vsebino, ampak na strani ni bilo ničesar povezanega s tem, kar ste iskali. Niste edini, ki ste se znašli v takšni zagati. Kot smo omenili že na začetku prispevka, je na spletu veliko nekvalitetnih strani, med njimi takšnih, ki imajo nejasno ali nepovezano vsebino. In verjetno tudi sami takšno stran hitro zaprete.

Stopite korak nazaj in si zamislite, da ne veste ničesar o svojem produktu ali blogu, ki ga predstavljate ne spletu. Kaj bi vas med brskanjem po spletu pripeljalo do svoje strani? Katero rešitev za uporabnike spleta ponuja vaša stran? So informacije dovolj kakovostne in bodo obiskovalci pridobili korist z obiskom vaše strani?

Na tem mestu omenimo, da dobro dodano vrednost predstavlja pisanje bloga, če to že ni glavni element vaše spletne prisotnosti. Spletni uporabniki poleg produktov potrebujejo tudi odgovore na svoja vprašanja, ki jih lahko ponudite v obliki blog objav. V primeru, da ponujate produkte, morate njihovo uporabo in prednosti razložiti na način, ki bo razumljiv večini ciljnih spletnih obiskovalcev. Pisanje bloga predstavlja odličen način predstavljanja teh informacij.

Dodatno prednost predstavljajo video in druge interaktivne vsebine. Z njimi lahko na preprost in zabaven način obiskovalcem razložite prednosti svojega produkta ali blagovne znamke. Tovrstne vsebine naj bodo kratke, uporabne in naj povedo bistvo. Verjetno si tudi sami raje ogledate uporaben video, ki je dolg 30 sekund, kot 10 minutni posnetek, ki ponuja ogromno nerelavantne vsebine.

Zaključek

Če boste odpravili zgoraj omenjene razloge, zakaj spletna stran ni uspešna, verjamemo, da bo vaša stran služila svojemu namenu. Če je reševanje tovrstnih težav prevelik zalogaj, najemite ustreznega strokovnjaka. Za vse, ki se boste odločili in začeli s pisanjem bloga, vam je lahko v pomoč objava Kako ustvariti prepoznaven in dobro obiskan blog? V primeru vprašanj, vezanih na spletno gostovanje, se lahko obrnete na našo tehnično pomoč. Z veseljem vam bomo pomagali izbrati ustrezen paket gostovanja za vašo stran.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.