Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Leto 2017 morda pomeni slovo HTTP-ja. Varnostni oddelek Google Chroma je namreč na začetku letošnjega septembra na svojem blogu objavil novico, da se bodo resno lotili strani, ki za prenos občutljivih podatkov uporabljajo nezavarovan HTTP protokol. Od januarja 2017 se bo na takšnih straneh prikazovalo obvestilo: “Nezavarovano” (ang. Not secure). Vsak obiskovalec bo tako hitro dobil informacijo, ali spletna stran uporablja varni (HTTPS) ali nezavarovan HTTP protokol.

Http proti https

Prikazovanje opozorila bo potekalo v treh fazah:

  1. Na HTTP straneh, kjer prihaja do prenosa podatkov kreditnih kartic in gesel.
  2. Na vseh HTTP straneh, ki jih boste v brskalniku Google Chrome uporabljali v t. i. skritem načinu (ang. Incognito).
  3. Na vseh HTTP straneh, tudi v običajnem načinu brskanja.

Google pa ni edino podjetje, ki se je odločilo za ta ukrep. Tudi Apple bo zahteval HTTPS protokol za iOS aplikacije do konca leta 2016.

Zakaj bo prišlo do spremembe?

Spletne strani, ki delujejo prek HTTP protokola, niso zavarovane in ne nudijo zaščite pred nepooblaščenimi dostopi in zlorabo podatkov. Z uporabo HTTPS protokola pa se podatki šifrirajo, zato želi Google Chrome prepričati lastnike spletnih strani, da začnejo uporabljati HTTPS.

Varni HTTPS protokol za svojo spletno stran pridobite z namestitvijo SSL certifikata.

Sprememba v praksi

Od januarja 2017 bodo uporabniki v orodni vrstici nezavarovano stran videli z opozorilom, ki se bo prikazovalo levo od URL-ja spletne strani.

Nezavarovan protokol v ChromuKo bo opozorilo veljajo za vse spletne strani, bo videti tako, kot prikazuje spodnja slika.

Http protokol v Chromu na vseh straneh

Dodatne prednosti nadgradnje na HTTPS

Poleg zgoraj omenjene novosti vam bo namestitev SSL certifikata prinesla dodatne prednosti:

  1. Vaša spletna stran bo v iskalniku Google uvrščena višje.
  2. Zaupalo ji bo več obiskovalcev.
  3. V primeru spletne trgovine vam omogoča povečanje prihodkov.

V izogib nevšečnostim in morebitnemu izpadu dohodka vam svetujemo, da se že zdaj odločite za namestitev SSL certifikata, ki bo vašo spletno stran ali trgovino prikazoval na varni HTTPS povezavi. Pri NEOSERV lahko izbirate med domenskimi, poslovnimi in razširjenimi (EV) SSL certifikati. V primeru, da ne veste, kateri SSL certifikat je najprimernejši za vas, se lahko obrnete na našo podporo in z veseljem vam bomo svetovali.

Brezplačna namestitev SSL

KOMENTARJI (3)

  • Prikazna fotografija osebe Aleksander

    Uporabnik: Aleksander15.02.2017 ob 04:14:53 Odgovori

    Pohvalil bi vse vaše objave, so zelo koristne. Tudi vaša odzivnost je odlična. Pri vas gostimo spletno stran: http://www.mojazavarovanja.si in nisem zasledil razlage, kako prehod na protokol https vpliva na vse (back) linke, ki kažejo na našo http stran? Podatek je pomemben in bi razlaga pomagala širši javnosti, zato predlagam vašo objavo tudi na to temo.
    Uspešno še naprej!

    • Prikazna fotografija osebe Matija

      Uporabnik: Matija16.02.2017 ob 08:46:19 Odgovori

      Najprej hvala lepa za pohvalo! Zelo pomembno pri prehodu s HTTP na HTTPS povezavo je, da poskrbite za “301 preusmeritve”, ki obiskovalce s stare povezave samodejno preusmerijo na novo. Več o tem smo zapisali v tem prispevku: https://www.neoserv.si/blog/wordpress-prehod-na-https

      Včasih je veljalo, da se skozi “301 preusmeritve” izgubi približno 15 % tako imenovanega link juica, kar je pomenilo, da so s prehodom na HTTPS protokol povratne povezave izgubile nekoliko svoje moči. Pred letom dni pa je John Mueller, mojster za spletno analitiko pri Googlu, javno objavil novico, da se pri prej omenjenih preusmeritvah ne izgubi nič link juica. Kljub temu vam priporočamo, da kontaktirate čim več upraviteljev spletnih strani, na katerih so izdelane povezave do vaše spletne strani, ter jih poprosite za “update” povezav.

      Hvala tudi za idejo, vsekakor v kratkem pripravimo podrobnejši članek na to temo.

  • Prikazna fotografija osebe Aleksander

    Uporabnik: Aleksander27.02.2017 ob 09:22:22 Odgovori

    Hvala za odgovor. Prebral sem prispevek s 301 preusmeritvami, kjer je prehod jasno razložen. Prehod je enostaven, kar pa ne velja za kontaktiranje upraviteljev spletnih strani s povezavami do nas. Mnogo spletnih strani ima tudi po več tisoč povezav (sicer tudi mnogo nekvalitetnih…), za katere še vedo ne.

    Z veseljem bom prebral nov članek o tej temi, ko ga objavite. Do takrat, uspešno še naprej.

KOMENTIRAJTE ŠE VI

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.