Leto 2017 morda pomeni slovo HTTP-ja. Varnostni oddelek Google Chroma je namreč na začetku letošnjega septembra na svojem blogu objavil novico, da se bodo resno lotili strani, ki za prenos občutljivih podatkov uporabljajo nezavarovan HTTP protokol. Od januarja 2017 se bo na takšnih straneh prikazovalo obvestilo: “Nezavarovano” (ang. Not secure). Vsak obiskovalec bo tako hitro dobil informacijo, ali spletna stran uporablja varni (HTTPS) ali nezavarovan HTTP protokol.

Http proti https

Prikazovanje opozorila bo potekalo v treh fazah:

  1. Na HTTP straneh, kjer prihaja do prenosa podatkov kreditnih kartic in gesel.
  2. Na vseh HTTP straneh, ki jih boste v brskalniku Google Chrome uporabljali v t. i. skritem načinu (ang. Incognito).
  3. Na vseh HTTP straneh, tudi v običajnem načinu brskanja.

Google pa ni edino podjetje, ki se je odločilo za ta ukrep. Tudi Apple bo zahteval HTTPS protokol za iOS aplikacije do konca leta 2016.

Zakaj bo prišlo do spremembe?

Spletne strani, ki delujejo prek HTTP protokola, niso zavarovane in ne nudijo zaščite pred nepooblaščenimi dostopi in zlorabo podatkov. Z uporabo HTTPS protokola pa se podatki šifrirajo, zato želi Google Chrome prepričati lastnike spletnih strani, da začnejo uporabljati HTTPS.

Varni HTTPS protokol za svojo spletno stran pridobite z namestitvijo SSL certifikata.

Sprememba v praksi

Od januarja 2017 bodo uporabniki v orodni vrstici nezavarovano stran videli z opozorilom, ki se bo prikazovalo levo od URL-ja spletne strani.

Nezavarovan protokol v ChromuKo bo opozorilo veljajo za vse spletne strani, bo videti tako, kot prikazuje spodnja slika.

Http protokol v Chromu na vseh straneh

Dodatne prednosti nadgradnje na HTTPS

Poleg zgoraj omenjene novosti vam bo namestitev SSL certifikata prinesla dodatne prednosti:

  1. Vaša spletna stran bo v iskalniku Google uvrščena višje.
  2. Zaupalo ji bo več obiskovalcev.
  3. V primeru spletne trgovine vam omogoča povečanje prihodkov.

V izogib nevšečnostim in morebitnemu izpadu dohodka vam svetujemo, da se že zdaj odločite za namestitev SSL certifikata, ki bo vašo spletno stran ali trgovino prikazoval na varni HTTPS povezavi. Pri NEOSERV lahko izbirate med domenskimi, poslovnimi in razširjenimi (EV) SSL certifikati. V primeru, da ne veste, kateri SSL certifikat je najprimernejši za vas, se lahko obrnete na našo podporo in z veseljem vam bomo svetovali.