Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

Splošne domene

Najbolj priljubljene in prepoznavne domene po akcijskih cenah.

DOMENA
14,99 €
11,99 €
14,64 €
13,99 €
12,99 €
12,99 €
21,99 €
20,98 €
19,99 €
19,99 €
38,88 €
16,31 €
.xxx  domena
101,43 €
14,63 €
.gdn  domena
89,43 €
.it.com  domena
42,70 €
.nexus  domena
23,23 €
.phd  domena
35,31 €
.rsvp  domena
20,81 €
NACIONALNE
DOMENE
560

Nacionalne domene so državne domenske končnice, ko so npr. .SI (Slovenija), .DE (Nemčija), .AT (Avstrija) in podobne. Če ciljate na obiskovalce iz točno določene države, je nacionalna domena prava izbira za vas.

TEMATSKE
DOMENE
495

Tematske domene so bile množično uvedene leta 2014. Namenjene so specifičnim poslovnim ali interesnim nišam, kot so internet, pravo, moda, potovanja, zdravje, itd. Preverite cenik in poiščite vašo!

Super ste res! Azurni, vse pohvale!
Mojca K., ocenjuje:
Hitra odzivnost in pomoč!
Janko B., ocenjuje:
POVPREČNA OCENA

4.98 / 5

NA PODLAGI 3132 OCEN

ZAKAJ NEOSERV
Zakaj registrirati domene pri NEOSERV
Nadzorna plošča za domene
Brezplačna
e-pošta z domeno
Brezplačna
WHOIS zaščita
Instantna registracija
Brezplačno DNS gostovanje

5 najpogostejših vprašanj

 • Katere domene so splošne oziroma generične?

  Generične domene so tiste, ki s svojimi končnicami nakazujejo na neko splošno dejavnost. Zanje uporabljamo tudi krajši zapis gTLDs (ang. Generic Top-Level Domains).

  Vsaka generična domena torej predstavlja vrsto dejavnosti. Pomen vam najlažje ponazorimo kar na nekaj konkretnih primerih:

  • komercialna dejavnost: .COM (ang. commercial),
  • informativna dejavnost: .INFO (ang. information),
  • poslovna dejavnost: .BIZ (ang. business),
  • dejavnost neprofitne organizacije: .ORG (ang. organization).
 • Imajo splošne domene kakšne posebne pogoje uporabe?

  Večina splošnih domen nima posebnih pogojev uporabe. Domene, kot so .COM, .NET, .INFO, .BIZ in .ORG, lahko brez omejitev registrirajo tako fizične kot pravne osebe, ne glede na to, iz katere države prihajajo.

  Za nekatere generične domene pa vendarle veljajo omejitve. Tako lahko domeno .GOV registrirajo le vladni organi iz ZDA, domeno .EDU pa izobraževalne institucije, prav tako zgolj iz ZDA.

 • V katerih primerih mi svetujete registracijo generične domene?

  Splošne domene se običajno uporabljajo za spletne strani v angleškem jeziku, namenjene angleško govorečemu prebivalstvu. Prav tako se zanje velja odločiti v primeru, ko je želeno ime domene v kombinaciji z nacionalno domeno že zasedeno.

  Priporočamo vam, da za resen spletni projekt registrirate tako domeno .COM kot .NET, v kolikor gre za projekt v slovenskem jeziku, pa registrirajte še nacionalno domeno .SI. Na ta način se boste zavarovali pred nevšečnostmi, ki bi vam jih z registracijo istoimenske domene utegnila povzročati konkurenčna podjetja.

 • Kdaj je namesto splošne domene bolje uporabiti nacionalno?

  Nacionalno domeno je smiselno uporabiti takrat, ko želite s svojo spletno stranjo doseči ciljno občinstvo točno določenega geografskega območja (.SI za Slovenijo, .DE za Nemčijo, .HR za Hrvaško, .EU za države Evropske unije …).

 • Kdaj je namesto splošne domene bolje uporabiti tematsko?

  Za tematsko domeno se je smiselno odločiti, ko nameravate postaviti spletno stran v angleškem jeziku, želena splošna domena pa je že registrirana.

  Primer: Imate spletno agencijo, ki se ukvarja z izdelavo in oglaševanjem spletnih strani. Svojo spletno stran ste v slovenskem jeziku pred leti postavili na domeni .SI, zdaj pa ste se odločili, da storitve ponudite tudi v drugih državah. Zato ste preverili dostopnost istoimenske domene v kombinaciji s končnico .COM, vendar je bila ta že zasedena. Preverili ste tudi možnost registracije .NET, a pri tem prav tako niste imeli sreče. Nato ste pregledali seznam tematskih domen in opazili, da obstaja končnica .AGENCY, ki se odlično ujema z vašo dejavnostjo. Domeno ste hitro registrirali in tako preprečili, da bi vas kdo prehitel.

  Nekatere tematske domene lahko uporabite tudi za spletne strani v slovenskem jeziku. Mednje denimo sodi domena .BLOG, nad katero se navdušuje vse večje število blogerjev.