Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Cloudflare ima svoje strežnike razpršene po celem svetu in tako omogoča “content distribution network (CDN)”, kar pomeni, da lahko promet svoje spletne strani usmerite preko njihovih strežnikov.

Obiskovalec spletne strani se tako ne poveže direktno na strežnik, kjer spletna stran gostuje, temveč na najbližji CloudFlare strežnik. Le-ta se nato poveže s strežnikom, kjer spletna stran dejansko gostuje. Ker se s strežnika, kjer spletna stran dejansko gostuje, servirajo le določeni podatki oziroma manjši deli spletne strani, ostali pa se naložijo direktno preko CloudFlare strežnika, spletna stran v primeru večje oddaljenosti od strežnika, kjer dejansko gostuje, deluje hitreje, saj je razdalja, ki jo morajo podatki prepotovati, manjša.

Kazalo

  1. Zakaj bi potrebovali CloudFlare?
  2. Kako ustvariti CloudFlare račun?
  3. CloudFlare DNS strežniki
  4. Urejanje DNS zapisov
  5. CloudFlare in SSL certifikat

Zakaj bi potrebovali CloudFlare?

CloudFlare je za vas primeren predvsem, če vašo spletno stran obiskujejo obiskovalci s celega ali iz oddaljenih delov sveta, zaradi že zgoraj opisanega hitrejšega nalaganja strani, če je obiskovalec zelo oddaljen od strežnika. Njegova uporaba je priporočljiva tudi za spletne trgovine z veliko obiska, ki delujejo na evropskem trgu.

CloudFlare vam med drugim omogoča tudi, da skrijete IP naslov svoje spletne strani. To vam lahko pride prav predvsem v primeru, če bi nekdo na vašo spletno stran želel izvesti DDoS napad, vendar ga ne bi mogel, saj je IP naslov vaše spletne strani v tem primeru skrit. Pri NEOSERV sicer že omogočamo DDoS zaščito, tako da vam glede tega ni potrebno biti v skrbeh.

Kako ustvariti CloudFlare račun?

1. Odprite spletno stran CloudFlare ter desno zgoraj kliknite na “Sign Up“. Nato vpišite svoj e-poštni naslov in željeno geslo.

CloudFlare - Registracija računa

2. Izberite željeno vrsto računa; svetujemo, da izberete kar brezplačni Free plan, ki vam omogoča vse osnovne funkcionalnosti.

CloudFlare - Izberi paket

Svetujemo, da preverite še e-poštni predal, ki ste ga vpisali ob registraciji, ter potrdite povezavo za registracijo, ki ste jo prejeli s strani CloudFlare.

3. Postopek vam nato samodejno ponudi možnost dodajanja domene, kjer vpišete svojo domeno.

CloudFlare - Dodaj domeno

4. Počakajte, da CloudFlare samodejno preveri obstoječe DNS zapise, če so že aktivni za to domeno. Kljub temu svetujemo, da preverite, ali so se prenesli vsi obstoječi zapisi.

Več o vpisu ustreznih DNS strežnikov in urejanju DNS zapisov preberite v nadaljevanju teh navodil.

CloudFlare DNS strežniki in urejanje DNS zapisov

Vpis DNS strežnikov

Domeni, ko ste jo dodali v CloudFlare, je potrebno še vpisati nove DNS strežnike, ki so navedeni v CloudFlare vmesniku za to domeno.

Do domen dostopate, če odprete prvo stran v CloudFlare vmesniku (kliknite na CloudFlare logotip v levem zgornjem kotu), ter nato kliknite na željeno domeno.

Dokler DNS strežniki še niso vpisani ali osveženi, je pod domeno izpisano “Pending Nameserver Update”.

CloudFlare - Izbira domene - DNS ni osvežen

Kje preverim, katere DNS strežnike je potrebno vpisati?

To lahko preverite na:

  • Dokler DNS strežniki še niso spremenjeni ali osveženi, je to zapisano tudi, če kliknete na ikono Overview.

CloudFlare - DNS strežniki 1

  • Kadarkoli pa to lahko preverite, če kliknete na ikono DNS ter preverite DNS strežnike, ki so zapisani pod DNS zapisi (“Cloudflare nameservers”).

CloudFlare - DNS strežniki

Kako domeni spremenim DNS strežnike?

Če je domena registrirana pri nas, lahko to uredite v svojem naročniškem centru Moj NEOSERV:

Če je domena registrirana drugje, to običajno uredite v svojem uporabniškem vmesniku pri registrarju te domene.

Po spremembi DNS strežikov je potrebno še počakati, da se osvežijo, kar običajno traja od 4 – 24 ur (v skrajnih primerih tudi več). Toliko časa je namreč potrebno, da se osvežijo vsi svetovni in slovenski DNS strežniki pri ponudnikih interneta (Telekom Slovenije, A1, T-2, Telemach itd.). Hitrost osveževanja DNS strežnikov je odvisna tudi od vašega ponudnika interneta.

Ali so DNS strežniki (vsaj na CloudFlare) že osveženi, lahko preverite na prvi strani CloudFlare. Ko so, se zapis pod domeno iz “Pending Nameserver Update” spremeni v “Active”.

CloudFlare - Izbira domene - Aktivni DNS strežniki

V redkih primerih se lahko zgodi, da določene funkcionalnosti na spletni strani (na primer plačila) preko CloudFlare ne bodo delovala oziroma je potrebno urediti še določene prilagoditve (odvisno od posamičnega primera). Svetujemo, da po osvežitvi DNS strežnikov preverite delovanje svoje spletne strani.

Urejanje DNS zapisov

V CloudFlare vmesniku lahko urejate tudi posamične DNS zapise. Do DNS zapisov dostopate, če v nastavitvah za željeno domeno kliknete na zgornjo ikono DNS ter pričnete z dodajanjem ali urejanjem željenih DNS zapisov.

Če želite dodati DNS, kliknite gumb “Add Record”. Če želite spremeniti vrednost DNS zapisa (na primer IP naslov, na katerega je domena usmerjena), kliknite v polje za vrednost in vnesite novo vrednost. Nova vrednost se bo shranila samodejno.

Ob DNS zapisu je na desni strani prikazana ikona za oblaček, na katerega lahko kliknete za spremembo Proxy statusa. Če gre puščica skozi oblaček in je le-ta oranžne barve, pomeni, da je DNS zapis usmerjen preko CloudFlare in se preko njega tudi servira, navzven pa ni razviden IP naslov strežnika, kjer spletna stran gostuje, temveč CloudFlare IP naslov.

Če je oblaček obarvan sivo, puščica pa gre mimo njega, pomeni, da se obiskovalec ne poveže preko CloudFlare, temveč direktno na strežnik, kjer spletna stran gostuje, viden pa je IP naslov strežnika namesto od CloudFlare.

Če opažate težave v delovanju e-pošte po prehodu na CloudFlare, svetujemo, da DNS zapis za e-pošto usmerite mimo CloudFlare (puščica naj gre torej mimo ikone oblačka).

Če e-pošta gostuje pri nas, je to običajno DNS zapis mail.vasadomena.si (namesto “vasadomena.si” je vpisana vaša dejanska domena).

E-pošta za delovanje sicer uporablja MX zapis, ki usmerjen na drug DNS zapis. Če je e-pošta usmerjena k nam in je zapisana v obliki “vasadomena.si”, zapis spremenite na “mail.vasadomena.si” (namesto “vasadomena.si” vpišite vašo dejansko domeno).

CloudFlare - Urejanje DNS zapisov

CloudFlare in SSL certifikat

Potrebno je preveriti in ustrezno urediti tudi nastavitve za SSL certifikat.

SSL certifikat v primeru uporabe preko CloudFlare namreč deluje tako, da se za šifriranje od strežnika, kjer gostuje vaša spletna stran, uporablja SSL certifikat, ki ga imate nameščenega na svojem paketu gostovanja, za šifriranje od CloudFlare do obiskovalca spletne strani pa se uporablja CloudFlare SSL certifikat.

Do nastavitev za urejanje SSL certifikata dostopate, če v nastavitvah izbrane domene kliknete na zgornjo ikono SSL/TLS. Nato lahko izberete ustrezno možnost za SSL certifikat.

a) Na spletni strani nimate nameščenega SSL certifikata

V tam primeru izberite Off (not secure). V vsakem primeru vam svetujemo, da na spletno stran namestite SSL certifikat. Več o tem, zakaj je to priporočeno, lahko preberete tukaj.

Na voljo je tudi “Flexible”, vendar vam ne priporočamo izbire te možnosti. V primeru ogleda spletne strani preko HTTPS le-ta sicer ne bo javila napake, določeni deli strani pa bodo zavrnjeni, tako da bo obiskovalcu spletna stran lahko prikazana popačeno.

b) Na spletni strani imate nameščen SSL certifikat

V tem primeru imate na izbiro dve možnosti:

  • Full: v tem primeru zadostuje že, če imate na paketu gostovanja nameščen “self-signed” ali brezplačni Let’s Encrypt SSL certifikat.
  • Full (strict): na paketu gostovanja, kjer gostuje spletna stran, mora biti nameščen veljaven in zaupanja vreden CA (certificate authority) SSL certifikat. Ponudbo SSL certifikatov si sicer lahko ogledate na naši spletni strani.

Navodila storitve CloudFlare so na voljo tukaj.

CloudFlare - SSL certifikat

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi preko telefona ali e-pošte.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.