Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Cron opravila se uporabljajo za izvajanje vnaprej določenih nalog na strežniku. Ta se izvajajo samodejno, in sicer na določen čas, datum ali po definiranih časovnih intervalih. Več o tem, kaj so cron opravila, kako delujejo in kako jih nastavite v nadzorni plošči cPanel, si lahko preberete v prispevku Cron opravila (Cron Jobs).

Tudi pri sistemu Magento opravila cron igrajo pomembno vlogo. Odgovorna so za vnaprej določene aktivnosti, povezane z indeksacijo strani in predpomnjenjem, pošiljanjem e-pošte, generiranjem zemljevida spletnega mesta, različnimi posodobitvami ipd.

V nadaljevanju preverite, kako pravilno nastaviti cron opravila v sistemih Magento 1.X in 2.X.

Ukaz za izvršitev cron opravila

Magento 1.X

sh /home/user/public_html/cron.sh

Magento 2.X

php /home/user/public_html/bin/magento -- --quiet cron:run

Pri zgornjem ukazu zamenjajte user s svojim dejanskim uporabniškim imenom. Če se namestitev vaše Magento spletne trgovine ne nahaja neposredno v mapi public_html, ustrezno prilagodite pot. Lastnikom srednje velike Magento trgovine svetujemo, da cron opravila poženete na vsakih 5 minut.

Nastavitev cron opravila v nadzorni plošči cPanel

Postopek za nastavitev opravil cron prek nadzorne plošče cPanel je zelo enostaven:

1. Vpišite se v nadzorno ploščo cPanel (navodila za prijavo v cPanel).

2. Poiščite skupino ikon Advanced in kliknite na ikono Cron Jobs.

cPanel (Jupiter) - Cron Jobs

3. Če boste cron opravila urejali na ta način, boste pod Cron Email morali vpisati e-poštni naslov, na katerega boste prejemali vsa obvestila o (ne)uspešno izvedenih aktivnosti.

Cron Email

4. Zdaj je čas, da določite pogostost izvajanja cron opravila. Na spodnji sliki je prikazan primer za Magento 1.X, ko se opravilo izvede na vsakih 5 minut.

Dodajanje Cron opravila

Prepričajte se, da ste določili ustrezno frekvenco izvajanja opravila ter da ste v vrstico Command vnesli pravilno pot do cron.sh datoteke. V primeru, da imate nameščen Magento 2.X, prilagodite celoten ukaz.

5. Preostane vam le še klik na modri gumb Add New Cron Job.

Pogoste napake pri nastavitvi cron opravil

S težavami izvajanja cron opravil je največkrat povezano dejstvo, da uporabnik kopira določen ukaz iz vodiča, ki ga je našel nekje na spletu. Čeprav so navodila običajno napisana pravilno, so pogosto potrebne manjše prilagoditve, saj vsi strežniki nimajo identičnih nastavitev.

Prav tako je možno, da je bil ukaz v času pisanja vodiča napisan pravilno, zaradi posodobitev programske opreme strežnikov pa je treba uporabiti drugega.

Primer: Na spletu ste zasledili, da morate za cron opravilo uporabiti naslednji ukaz:

*/5 * * * * /var/www/magento/cron.sh

Ukaz je pravilen, vendar morajo dovoljenja za datoteko /var/www/magento/cron.sh omogočati njegovo izvedbo. Uporabite lahko univerzalen način, s katerim izvršitev datoteke prepustite izvajalcu ukazov:

*/5 * * * * sh /var/www/magento/cron.sh

Druga pogosta napaka je preusmeritev izpisa na /dev/null. Uporablja se v primeru, če ima Magento napake, ki jih javlja ob izvajanju cron opravil, vendar jih uporabnik nima namena odstraniti, zato jih raje skrije. Ukaz izgleda takole:

*/5 * * * * sh /var/www/magento/cron.sh >/dev/null 2>&1

Pri tem lahko pride do težave, saj se med izvajanjem cron opravil lahko pojavijo tudi pomembne napake, o katerih pa uporabnik ne bo obveščen. S tem je proces odkrivanja in reševanja napake močno otežen.

Za dodatno pomoč nas lahko pokličete na 059 335 000 ali nam pišete na info@neoserv.si.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.