Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Na paket gostovanja lahko dodate več domen*. Poleg nosilne domene paketa gostovanja lahko domeno na svoj paket dodate še kot Dodano domeno (ang. Addon domain) ali kot Parkirano domeno (ang. Parked domain oz. Alias).
* Koliko domen lahko na paket gostovanja dodate, je odvisno od tega, kateri paket uporabljate. To informacijo lahko kadarkoli preverite na naši spletni strani, ali pa za preverbo kontaktirate našo podporo. Če želite na svoj paket gostovanja dodati več domen, kot vam jih paket omogoča, lahko paket gostovanja kadarkoli nadgradite na višji paket. Za več informacij glede nadgradnje paketa gostovanja lahko prav tako kontaktirajte našo podporo.

Kako dodati domeno na paket gostovanja?

Domeni je nato potrebno vpisati tudi ustrezne DNS strežnike.

Dodana domena (Addon Domain)

Na Dodani domeni lahko postavite samostojno spletno stran ter uporabljate e-pošto.

Domeno lahko dodate v cPanelu -> razdelek Domene (ang. Domains) -> ikona Dodane domene (ang. Addon Domains).

cPanel - Dodana domena

V okence New Domain Name vpišite ime domene, ki jo želite dodati na svoj paket gostovanja.

cPanel - dodajanje Dodane domene - 1. korak

Nato kliknite še v okence Subdomain, da se vam samodejno izpolni tudi ime poddomene ter mapa na paketu gostovanja, na katero bo domena usmerjena.

  • Subdomain (poddomena): cPanel od dodajanju domene samodejno ustvari tudi poddomeno glavne domene, na kateri je prav tako prikazana vaša spletna stran. V kolikor želite, lahko poddomeno poljubno spremenite ali pa pustite kar predlagano poddomeno (običajno se te poddomene ne uporablja in je ustvarjena le zaradi delovanja samega cPanela).
  • Document Root (mapa, kamor je domena usmerjena): v to mapo je potrebno naložiti datoteke spletne strani, ki bo prikazana na tej domeni. Zaradi večje preglednosti paketa gostovanja vam svetujemo, da domeno usmerite na mapo izven mape “public_html”, kot vam že samodejno predlaga cPanel. Če navedena mapa še ni ustvarjena, jo bo ob dodajanju domene ustvaril cPanel.

cPanel - dodajanje Dodane domene - 2. korak

Parkirana domena (Parked Domain / Alias)

Na Parkirani domeni lahko uporabljate e-pošto ter po želji domeno preusmerite na drugo domeno.

Domeno lahko dodate v cPanelu -> razdelek Domene (ang. Domains) -> ikona Aliases.

cPanel - Alias ali Parkirana domena

V okence Domain vpišite ime domene, ki jo želite na svoj paket gostovanja dodati kot Parkirano domeno.

cPanel - dodajanje Parkirane domene

Alias oziroma Parkirana domena privzeto kaže na mapo “public_html”, kjer so nameščene datoteke spletne strani, ki je prikazana na nosilni domeni vašega paketa gostovanja. To pomeni, da se na Parkirani domeni prikaže ista spletna stran kot na nosilni domeni (način prikazovanja je delno odvisen tudi od konfiguracije same spletne strani).

To sicer ni priporočljivo, saj Google to lahko zazna kot podvojeno vsebino in vašo spletno stran kaznuje z nižjo uvrstitvijo v iskalniku. To lahko preprečite tako, da domeno, dodano kot Alias, nato še preusmerite na drugo domeno (lahko tudi na nosilno domeno paketa gostovanja). V tem primeru na seznamu Parkiranih domen najprej kliknite na gumb Preusmeritev (ang. Manage Redirection).

cPanel - Alias in preusmeritev - 1. korak

Ko kliknete gumb Manage Redirection, v okence vpišite naslov, na  katerega želite preusmeriti Parkirano domeno. Svetujemo vam, da na koncu dodate tudi poševnico (/).

cPanel - Alias in preusmeritev - 2. korak

Če tega ne želite, lahko uredite tudi tako, da se na domeni spletna stran sploh ne prikaže. To lahko uredite na različne načine, na primer z datoteko .htaccess ali s pomočjo urejanja DNS zapisov.

Poddomena (Subdomain)

Na domenah, ki so dodane v vašo cPanel nadzorno ploščo, lahko ustvarite tudi poljubne poddomene. Če domena še ni dodana na vaš paket gostovanja, jo najprej dodajte kot Dodano ali Parkirano domeno ter nato ustvarite poddomeno.

Na poddomenah lahko postavite samostojne spletne strani, preusmerite poddomeno na drugo domeno ali pa na njej uporabljate e-pošto.

 

Poddomeno ustvarite tako, da svoji domeni dodate poljubno predpono, kot na primer: “blog.vasadomena.si”, “trgovina.vasadomena.si”, “test.vasadomena.si” itd.

Poddomeno lahko ustvarite v cPanelu -> razdelek Domene (ang. Domains) -> ikona Poddomene (ang. Subdomains).

cPanel - Poddomene (Subdomains)

V okence:

  • Subdomain: vpišite ime predpone poddomene, ki jo želite ustvariti na svojem paketu gostovanja.
  • Domain: izberite ime domene, na kateri želite ustvariti poddomeno.
  • Document Root: samodejno se bo zapisala predlagana pod do mape, kamor bo kazala poddomena ter v katero bo potrebno tudi naložiti datoteke spletne strani. Po želji lahko pot do mape tudi spremenite.

cPanel - ustvarjanje poddomene

Vpis ustreznih DNS strežnikov

Ko je domena dodana na paket gostovanja, ji je potrebno vpisati tudi ustrezne DNS strežnike:

  • Če je domena registrirana pri nas, si pri tem lahko pomagate s kratkimi navodili.
  • Če domena ni registrirana pri nas, lahko DNS strežnike spremenite pri trenutnem registrarju svoje domene. Katere DNS strežnike je domeni potrebno vpisati, lahko preverite v svojem naročniškem centru Moj NEOSERV, pri čemer si lahko prav tako pomagate s kratkimi navodili (pod imenom strežnika, do koder vas peljejo navodila, so zapisani tudi ustrezni DNS strežniki).

Po spremembi DNS strežnikov je potrebno še počakati, da se osvežijo, kar običajno traja nekaj ur (2-24 ur).

POMEMBNO: Če vaša e-pošta gostuje pri drugem ponudniku (na primer G Suite, drugo gostovanje itd.), je potrebno pravilno urediti tudi DNS nastavitve za e-pošto. Navodila za usmeritev pošte na G Suite si lahko preberete tukaj.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi prek telefona ali e-pošte.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.