Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Domain Name System/Server/Service (Sistem domenskih imen) oziroma DNS je hierarhično razdeljeno poimenovanje za računalnike in storitve kateregakoli vira, ki je povezan z internetom oziroma z osebnim omrežjem (TCP / IP). Povezuje različne informacije domenskih imen, tudi tehnične funkcionalnosti. V splošnem DNS sistem skrbi za pretvorbo IP zapisa v spletni naslov in komunikacijo med strežniki.

Kot omenjeno je DNS “posrednik” pri komunikaciji med strežniki, tudi uporabniki. Poleg tega pa skrbi tudi za pretvorbo teh zapisov, saj so zapisi v omrežju zapisani v IP obliki (na primer: 213.252.693.21 – IPv4), DNS strežnik pa te zapise pretvori v uporabniku prijaznejši zapis (na primer: mojadomena.si), in so v takšni obliki lažji za zapomniti in seveda tudi lažji in enostavnejši za samo upravljanje.

KAKO SISTEM POTEKA V PRAKSI

Za začetek je potrebno omeniti, da ima vsaka naprava v internetnem omrežju svojo unikatno identifikacijsko številko (IP naslov), s pomočjo katere naprave oziroma storitve med seboj komunicirajo in tako dosežejo želeni cilj. Da dosežete cilj pa mora DNS (domain name system) vašo zahtevo ustrezno pretvoriti in usmeriti proti cilju. Usmeritev traja le nekaj milisekund.

Z brskalnikom (Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, itd.) brskate po internetu in kliknete na povezavo (na primer v iskalniku Google). S tem sprožite naslednji proces:

  1. Zahtevo prebere vaš brskalnik, jo zapiše v predpomnilnik brskalnika in zahtevo posreduje naprej DNS upravitelju v vašem operacijskem sistemu (Windows, Linux, OS X, itd.).
  2. Operacijski sistem zahtevo posreduje vašemu internetnemu ponudniku (Siol, Amis, T-2, Telemach, itd.). Ti imajo svoj predpomnilnik, v katerem je včasih že zapisan naslov končnega strežnika. V primeru, da zapisa ne najde, tega posreduje DNS strežniku, ki je nad njim (običajno potuje do vrhovnih registrarjev – izdajateljev domenskih končnic).
  3. Ko zahteva pride do DNS strežnika, ki ima v predpomnilniku IP naslov za iskano domeno, ta pregleda po svoji tabeli in vrne pripadajoči IP (strežnik). Nato na podlagi teh podatkov brskalnik naredi zahtevek na ta strežnik in vrne rezultat nazaj vašemu brskalniku, kateri vam prikaže zahtevano vsebino spletne strani.

Kot že omenjeno na začetku članka, DNS deluje hierarhično in poteka rekurzivno.

Domain Name System si lahko predstavljamo tudi kot naš oziroma svetovni poštni sistem. Podobno kot pri DNS tudi pri tem sistemu pošta-paket potuje od pošiljatelja do naslovnika z vmesnimi postanki. Lahko bi tudi rekli, da poštni sistem filtrira pošto-pakete in jih na podlagi naših zahtev dostavi pravemu naslovniku. Razlika je le v tem, da zahteve ne filtrira in pretvarja DNS ampak poštne poslovalnice po celem svetu. Pošta tako rekurzivno (po nekem zaporedju – po stopničkah) potuje naprej dokler ne doseže vašega nabiralnika oziroma vse bolj pogosto kar vaših vrat.

DNS sistem

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.