Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Na svojem paketu gostovanja lahko z geslom zaklenete posamično mapo, podmapo ali datoteko.

To lahko uredite v nadzorni plošči cPanel -> razdelek Files -> ikona Directory Privacy.

cPanel - Directory Privacy

Ogledali si bomo, kako:

 1. Zakleniti celotno mapo ali podmapo
 2. Zakleniti datoteko ali vrsto datotek

Preberite še: Kako dodati novega uporabnika

V primeru, da želite urediti zaklepanje na več nivojih (delno v glavni mapi, delno v podmapah) je včasih potrebno še dodatno urejanje .htaccess datoteke.

Kako z geslom zakleniti celotno mapo ali podmapo?

S seznama map izberete mapo, v kateri se nahaja podmapa ali datoteka, ki jo želite zakleniti (če želite, lahko zaklenete tudi celotno mapo). V našem primeru želimo zakleniti mapo zakleni.vasadomena.si.

Directory Privacy - Izberi mapo

Nato obkljukajte možnost “Password protect this directory“, s čimer boste zavarovali celotno mapo. V polje “Enter a name for the protected directory” vpišite ime celotne mape. Nato še shranite izbiro s klikom na gumb “Save“.

OPOMBA: s tem boste zaklenili celotno mapo zakleni.vasadomena.si; če želite zakleniti podmapo, ki se nahaja v tej mapi, vpišite celotno pot do podmape. Na primer: če želite zakleniti podmapo zakleni.vasadomena.si/zaklenjeno, v okence torej vpišite celotno pot, torej zakleni.vasadomena.si/zaklenjeno.

Directory Privacy - Vpiši ime mape

Sedaj ste zaklenili celotno mapo zakleni.vasadomena.si, potrebno pa je še ustvariti uporabnika (ali uporabnike), ki se bo z ustreznimi dostopnimi podatki lahko prijavil v to mapo.

Ob zaklepu mape oziroma podmape se je v mapi, ki ste jo zaklenili (ali ste zaklenili datoteke v njej), ustvarila datoteka .htaccess. Če je ne vidite, je potrebno omogočiti prikazovanje skritih datotek in map na paketu gostovanja. Kako to uredite, preverite tukaj.

Če želite, lahko v omenjeno datoteko dodate še dodatne parametre:

 • Spremenite sporočilo ob dostopu do te mape: pod zapisano potjo do avtorizacijske datoteke v naslednjo vrstico dodajte svoje sporočilo (šumniki niso podprti):
  AuthName "Za dostop je potrebno vpisati geslo"
 • Spremenite možnosti dostopa za uporabnike: če imate več uporabnikov, jih lahko še dodatno omejite z ukazom, ki ga zapišete v .htaccess datoteko, ki se nahaja v mapi, ki jo želite zakleniti (ali želite zakleniti datoteke, ki so v tej mapi):
  # Dovoli dostop vsakemu veljavnemu uporabniku:
  require valid-user
  # Dovoli dostop le navedenemu uporabniku:
  require user uporabniško-ime

Kako mapo ponovno odkleniti?

Če želite mapo ponovno odkleniti, preko ikone Directory Privacy navigirajte do želene mape, odstranite kljukico pri možnosti “Password protect this directory.” ter kliknite na gumb “Save“, da shranite spremembo.

Kako z geslom zakleniti posamično datoteko ali vrsto datotek?

S seznama map izberite mapo, v kateri se nahaja datoteka (ali datoteke), ki jo želite zakleniti. V našem primeru se te datoteke nahajajo v mapi zakleni.vasadomena.si, zato s seznama izberemo to mapo.

Directory Privacy - Izberi mapo

Nato v razdelku “Create User” le ustvarite novega uporabnika, ki bo lahko dostopal do te datoteke. Kako ustvarite novega uporabnika, si lahko preberete tukaj.

Nato v cPanel -> File Manager navigirate do mape, kjer se nahaja omenjena datoteka. V tej mapi je potrebno, v kolikor še ni, ustvariti datoteko .htaccess (kliknite gumb “File“).

Če .htaccess datoteke ne vidite, je potrebno omogočiti prikazovanje skritih datotek in map. V .htaccess datoteki so lahko poleg ukaza za zaklep mape zapisani tudi drugi ukazi. V tem primeru datoteke ne ustvarite na novo, ampak na začetek obstoječe .htaccess datoteke le dodajte ustrezno kodo.

Nato si zapišite pot do datoteke, kjer je shranjen uporabnik, ki ste ga pravkar ustvarili. Do mape lahko dostopate prek nadzorne plošče cPanel -> File Manager, nahaja pa se v:

 • home/vaše-uporabniško-ime/.htpasswds/

Ko odprete omenjeno mapo, poiščite podmapo, ki ste jo zaklenili (ali pa ste zaklenili datoteke v tej mapi), v njej pa se nahaja datoteka passwd, kjer so shranjeni uporabniki in ustrezna gesla za dostop. Pot si zapišite, saj jo boste kasneje vpisali v .htaccess datoteko, ki ste jo ustvarili.

Zaklenite posamično datoteko:

Po želji lahko zaklenete tudi le specifično datoteko. V našem primeru želimo zakleniti datoteko zakleni.vasadomena.si/zaklenjeno.html.

Primer kode, ki jo vpišete v .htaccess datoteko, ki se nahaja v mapi, kjer je datoteka, ki jo želite zakleniti:

<FilesMatch "zaklenjeno.html">
AuthName "Za dostop je potrebno vpisati geslo"
AuthType Basic
AuthUserFile /home/vase_uporabnisko_ime/.htpasswds/zakleni.vasadomena.si/passwd
require valid-user
</FilesMatch>

Zaklenite posamično vrsto datotek:

Zaklenete lahko vrsto datotek, na primer vse .HTML in .PHP datoteke, kot bomo uredili v našem primeru.

Primer kode, ki jo vpišete v .htaccess datoteko, ki se nahaja v mapi, kjer je vrsta datotek, ki jih želite zakleniti:

Options +Indexes
<FilesMatch "\.(html|php)$">
AuthName "Za dostop je potrebno vpisati geslo"
AuthType Basic
AuthUserFile "/home/vase_uporabnisko_ime/.htpasswds/zakleni.vasadomena.si/passwd"
require valid-user
</FilesMatch>

Pojasnilo kode:

 • V oznaki “FilesMatch” zapišite ime datoteke, ki jo želite zakleniti.
 • Pri možnosti “AuthName” lahko vpišete dodatno besedilo, za katerega želite, da se prikaže ob poskusu dostopa do datoteke (nad okencem za vpis uporabniškega imena in gesla). Šumniki niso podprti.
 • Pri možnosti “AuthUserFile” je potrebno vpisati celotno pot do mape .htpasswds oziroma tiste podmape, kjer so shranjena gesla za dostop do te datoteke (mapa se nahaja izven mape public_html). Za uporabniško ime vpišite uporabniško ime za dostop do cPanela
 • Pri možnosti “require“: če imate več uporabnikov, jih lahko še dodatno omejite z ukazom, ki ga zapišete v .htaccess datoteko, ki se nahaja v mapi, ki jo želite zakleniti (ali želite zakleniti datoteke, ki so v tej mapi):
  # Dovoli dostop vsakemu veljavnemu uporabniku:
  require valid-user
  # Dovoli dostop le navedenemu uporabniku:
  require user uporabniško-ime

Zaklepanje datotek lahko uredite tudi glede na ime datoteke, na primer z oznako:
<FilesMatch "^(admin|staff)\.php$">
</FilesMatch>

 

Kako datoteke ponovno odklenem?

Če želite datoteke ponovno odkleniti, iz .htaccess datoteke, ki se nahaja v mapi, kjer so tudi zaklenjene datoteke, odstranite ustrezno del kode. Če se v .htaccess datoteki nahaja še druga koda, le-te ne izbrišite, saj je najverjetneje potreba za pravilno delovanje vaše spletne strani.

Kako dodati novega uporabnika?

V nadzorni plošči cPanel -> razdelek Files -> ikona Directory Privacy kliknite na mapo, v katero želite dodati novega uporabnika, ter ga dodajte v razdelku “Create User“.

V polje “Username” vpišite želeno uporabniško ime ter v polji “New Password” ter “Confirm Password” želeni gesli. Nato shranite novega uporabnika s klikom na gumb “Save“.

Directory Privacy - Dodajte uporabnika

Na ta način dodate uporabnika tako pri zaklepanju mape kot pri zaklepanju datoteke.

V polju “Authorized Users” so zapisani vsi dodani uporabniki.

Če imate več uporabnikov, jih lahko še dodatno omejite z ukazom, ki ga zapišete v .htaccess datoteko, ki se nahaja v mapi, ki jo želite zakleniti (ali želite zakleniti datoteke, ki so v tej mapi):

Dovoli dostop vsakemu veljavnemu uporabniku:
require valid-user

Dovoli dostop le navedenemu uporabniku:
require user username

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi prek telefona ali e-pošte.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.