Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Ste spreminjali svojo spletno stran, ta pa je po spremembi prenehala delovati? Z orodjem JetBackup, ki je na voljo v nadzorni plošči cPanel, lahko datoteke in mape obnovite v le nekaj preprostih korakih.

Po obnovitvi datotek se vzpostavi identično stanje, kot je bilo na čas izdelave rezervne kopije, kar pomeni, da so vse naknadno naložene datoteke v mapo, ki jo obnavljate, izgubljene. Po potrebi lahko te datoteke pred obnovitvijo arhivirate in si jih prenesete na svoj računalnik.

Kazalo

Izvoz obstoječih datotek in map

Preden se lotite obnovitve datotek in map, je le-te smiselno izvoziti na lokalno napravo (računalnik). Še posebej to velja v primeru, če ste pred kratkim dodajali nove datoteke ali mape oziroma v njih urejali določene spremembe, ki jih po obnovitvi želite ponovno prenesti na strežnik in s tem ohraniti.

Navodila, kako izvoziti datoteke in mape na lokalno napravo, boste našli TUKAJ.

Obnovitev datotek in map

Pred obnovitvijo je vsebino direktorija, v katerem so shranjene datoteke in mape spletne strani, ki jo želite obnoviti, priporočljivo izbrisati. V nasprotnem primeru lahko med postopkom obnavljanja pride do napake, ki se kaže v nezaključenem procesu obnovitve datotek in map.

Kako izbrisati datoteke in mape?

1. Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel (navodila za prijavo).

2. V razdelku ikon FILES kliknite na File Manager, da odprete orodje za upravljanje z datotekami in mapami.

cPanel - File Manager

3. Pomaknite se v direktorij, v katerem se nahajajo datoteke in mape spletne strani, ki jo želite obnoviti. Označite vse datoteke in mape, ki sestavljajo omenjeno spletno stran.

V direktoriju, v katerem se nahaja vaša spletna stran (npr. public_html), imate morda shranjene tudi mape drugih spletnih strani, ki niso predmet obnovitve. Teh map ne označujte – na spodnji sliki je prikazan primer, kjer sta poleg spletne strani, ki jo želimo obnoviti, prisotni še dve dodani domeni (mojadomena.com, tvojadomena.org), poleg njiju pa tudi poddomena (blog.domena.com).

Ko boste prepričani, da ste označili le datoteke in mape spletne strani, ki jo želite obnoviti, z desnim gumbom na miški kliknite kamorkoli na označeno polje ter izberite možnost Delete.

cPanel - File Manager - Izbris datotek in map

Če se vam prikaže obvestilo, ali zares želite izbrisati vsebino, obkljukajte polje “Skip the trash and permanently delete the files” ter kliknite na gumb Confirm. Počakajte trenutek, da se vsebina mape izbriše.

4. Zdaj lahko v levem zgornjem kotu kliknite na logotip cPanel, da se vrnete na osnovno stran nadzorne plošče, saj boste tu nadaljevali s postopkom obnovitve datotek in map.

Kako obnoviti datoteke in mape?

1. V nadzorni plošči cPanel pod razdelkom JETBACKUP kliknite na ikono File Backups.

cPanel - File Backups

2. Prikazal se vam bo seznam rezervnih kopij. Če rezervne kopije niso razvrščene po datumu, jih lahko razvrstite s klikom na napis Creation Date.

JetBackup - File Backups - Creation Date

3. Poiščite datum, na katerega želite obnoviti svojo spletno stran, in na desni kliknite gumb FILE MANAGER.

JetBackup - File Backups - FILE MANAGER

4. V desnem zgornjem kotu obkljukajte možnost Show Hidden Files, saj boste na ta način lahko obnovili tudi morebitne skrite datoteke (npr. datoteko .htaccess).

cPanel - JetBackup - Backup Files - Show Hidden Files

5. Zdaj je na vrsti postopek, s katerim boste obnovili datoteke in mape. Najprej kliknite na direktorij, v katerem se nahaja spletna stran, ki jo želite obnoviti (npr. public_html).

cPanel - JetBackup - Backup Files - Mapa public_html

Znotraj direktorija označite vse mape in datoteke, ki so del spletne strani, ki jo želite obnoviti. Če se v mapi public_html nahajajo tudi mape drugih spletnih strani, teh map ne označujte (na spodnji sliki je prikazan primer, pri katerem sta znotraj mape public_html dodani domeni mojadomena.com in tvojadomena.org, poleg njiju pa še poddomena blog.domena.com, ki niso predmet obnovitve).

cPanel - JetBackup - Backup Files - Označitev datotek in map

POMEMBNO: Drsnik na desni strani pomaknite navzdol in obkljukajte vse datoteke in mape, ki jih želite obnoviti.

Če želite datoteke in mape na izbrani datum le prenesti na svoj računalnik, kliknite na gumb Download. Najverjetneje pa želite datoteke in mape obnoviti – v tem primeru kliknite na gumb Restore Selected. Nato kliknite še na gumb Add to Restore Queue in počakajte, da se obnovitev zaključi.

cPanel - JetBackup - Backup Files - Add to Restore Queue

6. Ko bo postopek zaključen, se bo prikazalo obvestilo o uspešni obnovitvi datotek in map.

cPanel - JetBackup - Backup Files - Obnovitev datotek in map zaključena

Pri spletnih straneh, ki poleg datotek in map vsebujejo tudi podatkovne baze (MySQL), je potrebno obnoviti tudi te, in sicer na isti datum kot datoteke in mape. Kako to uredite, si preberite v prispevku: Obnovitev MySQL podatkovnih baz iz rezervnih kopij.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi prek telefona ali e-pošte.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.