Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Če je vaša spletna stran po spremembah ali posodobitvah prenehala delovati, lahko datoteke spletne strani kar prek nadzorne plošče cPanel obnovite iz rezervnih kopij, ki se izdelujejo na strežniku na dnevni, tedenski in mesečni ravni.

Kazalo

Izvoz obstoječih datotek in map

Preden se lotite obnovitve datotek in map, lahko le-te prej izvozite na lokalno napravo (računalnik), da ne boste izgubili datotek, ki so bile na strežnik naložene po času izdelave rezervne kopije spletne strani.

Datoteke lahko izvozite ročno ali tekom postopka obnovitve z orodjem JetBackup 5.

Kako to uredite tekom postopka obnovitve, je zapisano v postopku za obnovitev datotek iz rezervnih kopij, kako to uredite ročno, pa si lahko preberete TUKAJ.

Obnovitev datotek in map

Pred obnovitvijo je vsebino direktorija, v katerem so shranjene datoteke in mape spletne strani, ki jo želite obnoviti, priporočljivo izbrisati. V nasprotnem primeru lahko med postopkom obnavljanja pride do napake, ki se kaže v nezaključenem procesu obnovitve datotek in map.

Če tega ne želite, saj želite na strežniku ohraniti tudi datoteke, naložene po izdelavi rezervne kopije, ta del preskočite. V kolikor bi bilo to kljub temu potrebno, lahko datoteke prej tudi ročno shranite na svoj računalnik in jih po obnovitvi naložite na strežnik.

Kako izbrisati datoteke in mape?

1. Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel (navodila za prijavo).

2. V razdelku ikon FILES kliknite na File Manager, da odprete orodje za upravljanje z datotekami in mapami.

cPanel (Jupiter) - File Manager

3. Pomaknite se v direktorij, v katerem se nahajajo datoteke in mape spletne strani, ki jo želite obnoviti. Označite vse datoteke in mape, ki sestavljajo omenjeno spletno stran.

V direktoriju, v katerem se nahaja vaša spletna stran (npr. public_html), imate morda shranjene tudi mape drugih spletnih strani, ki niso predmet obnovitve. Teh map ne označujte – na spodnji sliki je prikazan primer, kjer sta poleg spletne strani, ki jo želimo obnoviti, prisotni še dve dodani domeni (mojadomena.com, tvojadomena.org), poleg njiju pa tudi poddomena (blog.domena.com).

Ko boste prepričani, da ste označili le datoteke in mape spletne strani, ki jo želite obnoviti, z desnim gumbom na miški kliknite kamorkoli na označeno polje ter izberite možnost Delete.

cPanel - File Manager - Izbris datotek in map

Če se vam prikaže obvestilo, ali zares želite izbrisati vsebino, obkljukajte polje “Skip the trash and permanently delete the files” ter kliknite na gumb Confirm. Počakajte trenutek, da se vsebina mape izbriše.

4. Zdaj lahko v levem zgornjem kotu kliknite na logotip cPanel, da se vrnete na osnovno stran nadzorne plošče, saj boste tu nadaljevali s postopkom obnovitve datotek in map.

Kako obnoviti datoteke in mape?

1. V nadzorni plošči cPanel kliknite na ikono JetBackup 5.

cPanel (Jupiter) - JetBackup 5

2. Na domači strani JetBackup 5 vmesnika kliknite na ikono Home Directory.

Če se ne nahajate na domači strani JetBackup 5 vmesnika, v meniju na levi strani najprej kliknite na ikono Domov oziroma na ikono hiške.

JetBackup 5 - obnovitev datotek

3. Na seznamu izberite datum, na katerega želite obnoviti datoteke spletne strani.

Svetujemo, da izberete rezervne kopije, ki imajo pod “Destination” zapisano “Local” in ne “Remote”, saj bo obnovitev v tem primeru hitrejša.

JetBackup 5 - izberite rezervno kopijo

4. Poleg izbrane kopije kliknite gumb Change Files Selection, da določite, katere datoteke želite obnoviti.

JetBackup 5 - izberite datoteke (1)

5. Desno zgoraj obkljukajte Show hidden Files, da se prikažejo tudi skrite datoteke in mape.

JetBackup 5 - prikaži skrite datoteke

6. Odprite mapo, kamor je usmerjena vaša domena. Ker gre v našem primeru za nosilno domeno paketa gostovanja, bomo obnovili datoteke, ki se nahajajo v mapi “public_html”.

V katero mapo je usmerjena posamična domena, ki je na paket dodana, lahko preverite v nadzorni plošči cPanel pod ikono Domains.

JetBackup 5 - izberite datoteke (2)

7. Izberite datoteke, ki jih želite obnoviti. Če želite obnoviti vse datoteke v izbrani mapi, lahko obkljukate okence, ki se nahaja nad seznamom datotek in map.

Nato kliknite še gumb Select Files, da potrdite izbiro datotek in map za obnovitev.

Če so v podmape mape, kamor je usmerjena domena, ki jo želite obnoviti, usmerjene tudi druge domene, teh map ne obkljukajte, da ne boste s tem obnovili tudi datotek drugih spletnih strani.

JetBackup 5 - izberite datoteke (3)

8. Nato kliknite na gumb Restore.

Če želite, lahko rezervno kopijo datotek, namesto da jih obnovite, le prenesete na svoj računalnik ter datoteke nato po želji naložite v ustrezno mapo na strežnik (zahtevnejše).

V kolikor to želite urediti, namesto na gumb “Restore” kliknite na gumb Download.

JetBackup 5 - obnovite datoteke (1)

9. Če želite ohraniti obstoječe datoteke in le obnoviti tiste, ki so bila izbrisana, pri “Restore Options” obkljukajte “Merge backup data with live account data”.

Nato kliknite gumb Restore Selected Items.

JetBackup 5 - obnovite datoteke (2)

10. Počakajte, da se obnovitev zaključi.

JetBackup 5 - obnovitev datotek je zaključena

Pri spletnih straneh, ki poleg datotek in map vsebujejo tudi podatkovne baze (MySQL), je potrebno obnoviti tudi te, in sicer na isti datum kot datoteke in mape. Kako to uredite, si preberite v prispevku: Obnovitev MySQL podatkovnih baz iz rezervnih kopij – JetBackup 5.

Za dodatno pomoč nas lahko pokličete na 059 335 000 ali nam pišete na info@neoserv.si.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.