Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

KAJ JE PHPLIST?

phpList je preprost, učinkovit, uporabniku prijazen in zanesljiv brezplačen mailing sistem!
Preko vmesnika lahko:

 • ustvarite listo prejemnikov / naslovnikov (100 000 +),
 • pripravite in shranite e-mail sporočilo (predlogo oziroma vzorčno sporočilo – template),
 • sledite vašim sporočilom in uporabnikom,
 • pošljete email sporočilo posamezniku ali celotni listi,
 • pošljete “testno” sporočilo,
 • nastavite čas in interval (samodejnega) pošiljanja,
 • vključuje HTML in navaden urejevalnik vsebine!

V splošnem vam vmesnik omogoča vse, kar potrebujete za ustrezno, prilagojeno in uspešno pošiljanje novic ter obvestil vašim strankam (bazi naslovnikov). Več o programu si lahko preberete tudi na razvijalčevi uradni spletni strani.

KAKO NAMESTIM PHPLIST?

Za delovanje in uspešno namestitev skripte potrebujete vsaj Oranžni paket gostovanja ali večjega, saj phpList za delovanje potrebuje tudi podatkovne baze MySQL, katere so na voljo od Zelenega paketa naprej. Namestitev je hitra in enostavna (“na klik”) preko vmesnika Softaculous, katerega boste našli v nadzorni plošči gostovanja – cPanel.

1. Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel. Podatke za dostop boste našli v uporabniškem vmesniku Moj NEOSERV.

2. V nadzorni plošči poiščite rubriko Softaculous in kliknite na ikono Mails.

phpList preko Softaculous

3. V vmesniku (na levi strani) pod sekcijo Mails izberite phpList. Uporabite lahko tudi Search (zgoraj).

Poišči phpList

4. Izberite zavihek Install (Slika 1). Vpišite, oziroma po potrebi prilagodite nastavitve ter namestite skripto – gumb Install (Slika 2).

Slika 1

Namestitev phpList

Slika 2

Namesti phpList

 

5. Po uspešni namestitivi vam bo sistem izpisal povezavo za dostop do upravljanja vašega mailing sistema, ki si jo lahko shranite!

phpList nameščen

DOSTOP, SPLOŠNE INFORMACIJE IN NASTAVITVE VMESNIKA

Za začetek vam svetujemo, da nastavite parametre oziroma prilagodite nastavitve skripte vašemu paketu gostovanja. Vsak paket ima namreč omejeno število poslanih email sporočil. Največje število poslanih sporočilo na uro je:

 • 100 (BELI paket)
 • 300 (ZELENI paket)
 • 500 (MODRI paket)
 • 500 (RDEČI paket)

S tem varnostnim mehanizmom skrbimo, da vaša domena ali kar celoten strežnik ne bi pristala na črni lisiti (blacklisti) strežnikov, kar lahko pomeni izpad celotnega poštnega strežnika. Takšnega izpada si seveda ne moremo privoščiti, saj na deljenem gostovanju na istem strežniku lahko gostuje tudi do nekaj 100 uporabnikov (paketov gostovanja).

Parametre nastavite v config.php datoteki, katera se nahaja na lokaciji, kamor ste namestili phpList (privzeto na primer: …/public_html/phplist/config/config.php). Ključni so naslednji parametri:

 • MAILQUEUE_BATCH_SIZE —> število poslanih sporočil
 • MAILQUEUE_BATCH_PERIOD —> za kolikšen čas velja zgornja omejitev
 • MAILQUEUE_THROTTLE —> razmak časa med poslanima zaporednima sporočiloma

Nastavitve oziroma datoteko lahko odprete preko Upravitevlja datotek (File Manager), katerga boste našli v nadzorni plošči cPanel. Priporočamo vam, da si datoteko preneste na vaš računalnik, jo uredite z ustreznim programom (na primer Notepad++) in jo naložite nazaj na strežnik.

MAILQUEUE_BATCH_SIZE IN MAILQUEUE_BATCH_PERIOD

Našli ju boste okoli vrstice 325. Primer je prikazan na sliki spodaj. Privzete vrednosti so torej nastavljene tako, da se na 1 uro (define(“MAILQUEUE_BATCH_PERIOD”,3600)) pošlje 300 sporočil (define(“MAILQUEUE_BATCH_SIZE”,300)).
Vrednost 3600 je zapisana v sekundah (60 sekund * 60 minut = 3600 sekund ali 1 ura).

POZOR!
Vrstici sta privzeto zakomentirani (znak #). Za aktivacijo parametra znak # odstranite!

Na primer:

“# define(“MAILQUEUE_BATCH_SIZE”,300);” spremenite v “define(“MAILQUEUE_BATCH_SIZE”,300);”, brez navednic!

Takšna privzeta vrednost je na primer že primerna za Zeleni paket gostovanja, vendar vam svetujemo, da vrednost (MAILQUEUE_BATCH_SIZE) malenkost znižate, na primer na 250, saj tako ne bo prišlo do presežka poslanih sporočil, v primeru, da boste v času mailiga pošiljali tudi “splošna – navadna” sporočila preko kakšnega drugega odjemalca pošte. Uporabniki Modrega ali Rdečega paketa nastavite vrednost na 450.

phpList nastavitev

MAILQUEUE_THROTTLE

Nastavitev boste našli okoli vrstice 350. Primer je prikazan na sliki spodaj. Privzeta vrednost, katera je že aktivna (ni zakomentirana), je nastavljena na vrednsot 0 (define(‘MAILQUEUE_THROTTLE’,0);) in je zapisana v sekundah. To pomeni, da razmaka med prvim in naslednjim sporočilom ni. Svetujemo vam, da vrednost nastavite med 5 in 7 sekund. Na primer:

“define(‘MAILQUEUE_THROTTLE’,7);” (brez navednic)!

phpList nastavitev - MAILQUEUE_THROTTLE

KJE NAJDEM OSTALE NASTAVITVE?

Ostale splošne nastavitve boste našli v administraciji vmesnika pod zavihkom configure. Privzete nastavitve so običajno že ustrezno prilagojene za 90% uporabnikov. Seveda pa poleg prevoda besedila v slovenski jezik lahko prilgodite tudi ostale pogoje, nastavitve, obliko… Urejate lahko praktično vse!

LISTA PREJEMNIKOV

Posameznega naslovnika lahko dodate preko kategorije users in ga nato vključite v že ustvarjeno listo prejemnikov. Listo prejemnikov in tudi uporabnike pa lahko ustvarite tudi pod zavihkom lists (priporočamo).

phpList - dodaj listo

1. V meniju na desni strani izberite lists in nato kliknite add a list.


phpList dodaj listo - nastavitve

2. Vnesite podatke. Ne pozabite označiti tudi “Check this box to make this list active (listed)”, s tem boste listo aktivirali.


phpList - dodaj uporabnika

3. Ko boste listo ustvarili, pod njo kliknite na view members.


phpList - dodaj uporabnik: nastavitve

4. Vnesite email naslov prejemnika.

Na naslednji strani obvezno označite “I prefer to receive emails in HTML format” in potrdite vnos (Add User).

Po potrebi lahko uporabniku nastavite oziroma prilagodite tudi ostale parametre. Z uporabniki lahko upravljate pod zavihkom users ali tako, da na listi izberete želenega uporabnika.


VZORČNI EMAIL / PREDLOGA (TEMPLATE)

phpList - dodaj predlogo

S predpripravljenimi vzorci lahko upravljate preko zavihka templates. Template lahko ustvarite v HTML ali v navadni obliki s pomočjo urejevalnika, ki je naložen v vmesniku. Kodni in navadni del lahko spremenite preko gumba Source.


phpList - dodaj predlogo: dodajanje elementov

Ko boste oblikovali in pripravili vzorčno sporočilo, tega le še poimenujte (okvirčekTitle of this template) in ga shranite (gumb Save Changes). Priporočamo, da pod oknom urejevalnika označite tudi vse 3 možnosti in naložite oziroma shranite še slike, v kolikor ste te vključili v vašo predlogo.


POZOR!

V kolikor boste izdelali le vzorčno sporočilo, katero vsebino boste nato po potrebi tudi spreminjali, v sporočilo, kjer boste vnašali spremembe, vnesite ukaz [CONTENT]. Vsebino nato urejate v korakih, ko boste sporočilo pošiljali. Več o tem bomo zapisali v nadaljevanju.

Vašim sporočilom lahko tudi sledite! Preko ukaza [USERTRACK], katerega vpišite na koncu predloge, lahko pregledujete, koliko uporabnikov je videlo (odprlo) vaše sporočilo, in koliko od tega je bilo unikatnih prikazov. Statistiko lahko po poslanem sporočilu pregledujete preko zavihka messages (desni meni). Statistika se beleži le pri, oziroma samo za uporabnike, kateri so v sporočilu potrdili, da se v sporočilu lahko naložijo slike!

KAKO POŠLJEM PREDLOGO LISTI PREJEMNIKOV?

Email sporočila lahko pošiljate pod send a message (desni meni). Ko se boste premikali po zavihkih, ne pozabite shraniti sprememb vsakič, ko boste kakšno naredili!

ZAVIHEK CONTENT

phpList - vsebina

SUBJECT:

Naslov sporočila.

FROM LINE:

Ime pošiljatelja (vas).

MESSAGE:

V kolikor ste sporočilo v celoti že izdelali oziroma pripravili pod vzorčnimi sporočili oziroma predlogami (templates), vam v tem oknu ni potrebno spreminjati ničesar in greste lahko na naslednji zavihek. Če ste predhodno izdelali predlogo, katero bi radi dopolnili, pa v okno vpišite še želeno (spremenljivo) vsebino, katera se bo prikazala na mestu, kjer ste pod “templates” vnesli ukaz [CONTENT].


ZAVIHEK FORMAT

phpList - zavihek format

Pod Use Template izberite predlogo, katero boste poslali.


ZAVIHEK SCHEDULING

phpList - zavihek razpored

Nastavite čas, ko se bodo sporočila začela pošiljati. Če boste vnesli čas pred trenutnim časom (na strežniku), se bodo sporočila poslala takoj!


ZAVIHEK CRITERIA

Več o tem si lahko v angleščini preberete tukaj. V kolikor ne boste dodali posebnih kriterijev, ta korak lahko preskočite.

ZAVIHEK MISC

Pod zavihkom Misc lahko nastavite opozorilo, ki se bo poslalo na vpisane e-mail naslove po začetku in po koncu pošiljanja.

ZAVIHEK LISTS

phpList - zavihek seznami

Označite liste, na katere bi radi poslali vaše sporočilo, in potrdite pošiljanje preko gumba Send Massage to the Selected Mailinglists.


phpList - sprocesiraj mailing

V zadnjem koraku le še potrdite in sprocesirajte zahtevo pošiljanja (process the message queue).


Če ste v sporočilo dodali tudi sledenje – [USERTRACK], lahko statistiko pogledate pod zavihkom messages.

* Veliko pomoči in nasvetov boste našli tudi na uradnem forumu razvijalcev skripte phpList in prav tako na YouTube kanalih, vedno pa se seveda lahko obrnete tudi na nas!

phpList - seznam sporočil

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi preko telefona ali e-pošte.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.