Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

ZAKAJ NEOSERV?

3100+ pohval in 11 prednosti pred konkurenco, ki vam zagotavljajo najboljšo ponudbo!

Znam.si

Spletni portal Znam.si je pred prenosom k nam gostoval na strežniku enega izmed manjših ponudnikov spletnega gostovanja v Sloveniji. Čas nalaganja niti ni bil kritičen, toda lastnik portala se je zavedal, da vsaka odpravljena desetinka sekunde pomeni zadovoljnejše obiskovalce, višje pozicije v iskalniku Google in s tem tudi več obiskovalcev. Zato se je odločil, da preizkusi naše TURBO gostovanje, ki ga odlikujejo izjemne strežniške zmogljivosti in delovanje v super hitrem LiteSpeed strežniškem okolju.

Odločitev za preizkus TURBO paketa se je že takoj po prenosu spletnega portala izkazala za odlično, saj se je čas nalaganja vstopne strani zmanjšal za 0,7 sekunde. Kot običajno pri naših študijah primerov je tudi tokrat sledila hitrostna optimizacija, s katero smo čas nalaganja še dodatno znižali. Z nekaj osnovnimi prijemi smo stran pohitrili še za 0,3 sekunde, tako da se glede na začetno stanje vstopna stran spletnega portala zdaj odpre za približno 40 % hitreje.

POSTOPEK OPTIMIZACIJE HITROSTI SPLETNEGA PORTALA

O SPLETNEM PORTALU

Spletni portal Znam.si je namenjen predvsem ljudem, ki se zanimajo za kulinariko in zdravo prehrano. Na portalu boste našli mnogo okusnih receptov, poleg njih pa tudi zvezdnih namigov, raznoraznih nasvetov in zanimivosti.

Znam.si je odličen vir receptov, tu boste namreč našli recepte za jedi na žlico, kruh in testo, zelenjavne, mesne in morske jedi, testenine in rižote, priloge in sladice. Prav tako boste našli zanimive recepte za napitke, npr. za limonade, čaje, kavne napitke, sirupe, koktajle in smutije.

Posebno mesto na spletnem portalu zasedajo zelišča in divje rastline. Z obiskom boste torej lahko spoznali najrazličnejša zelišča in njihove pozitivne učinke na zdravje, dobili pa boste tudi mnogo idej, kako zelišča uporabiti.

Vas zanima, kakšen dan je pred vami? Kako bodo planeti in Luna vplivali na vaše počutje? Na spletnem portalu Znam.si boste našli zvezdni namig za vsak dan v letu.

Naj omenimo še sekciji portala Zanimivosti in Uporabni nasveti, kjer boste na svoj račun prišli vsi. Le kdo si namreč ne želi prebrati nasvetov in se naučiti nekaj novega ter si s tem polepšati dan.

ZNAM.SI

Obiščite spletni portal s klikom na spodnjo povezavo.

1. HITROST PRI STAREM PONUDNIKU

Vstopna stran spletnega portala Znam.si se je pri starem ponudniku, enem izmed manjših slovenskih ponudnikov spletnega gostovanja, odpirala približno 2 sekundi in pol. Od tega je okoli 1 sekundo znašal čas do prvega bajta (TTFB). Glede na to, da je spletno mesto že bilo nekoliko hitrostno optimizirano, predvsem pa glede na to, da se na portalu prikazujejo oglasi, rezultat niti ni bil slab. A kot boste videli v naslednjih dveh korakih, je bilo prostora za izboljšave kljub temu še veliko.

 • Čas prvega zahtevka: 983 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 2,47 s
2. HITROST TAKOJ PO PRENOSU

Lastnik portala se je odločil, da v brezplačnem testnem obdobju preizkusi naš TURBO paket gostovanja, ki se ponaša z izjemno visokimi zmogljivostmi in ki ga poganja bliskovito hiter LiteSpeed spletni strežnik. Rezultati hitrosti z orodjem Chrome Devtools so pokazali, da se je portal po prenosu na naš strežnik odprl za 0,7 sekunde hitreje. Precej se je znižal tudi čas do prvega bajta, skladno s tem se je izboljšala tudi Googlova PageSpeed Insights ocena.

 • Čas prvega zahtevka: 516 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 1,77 s
3. HITROST PO NEOSERV OPTIMIZACIJI

S prenosom na LiteSpeed okolje je spletni portal deloval že precej hitreje, z osnovno hitrostno optimizacijo pa je naša ekipa poskrbela, da se portal zdaj naloži še hitreje. Uredili smo kompresijo vseh slik (brez vidne izgube na kakovosti), vključili novejšo PHP verzijo (7.4) in modul OPcache, namestili in nastavili vtičnik za učinkovito predpomnjenje ter združitev in minifikacijo CSS/JS datotek. Z naštetimi ukrepi smo dosegli, da se vstopna stran portala zdaj naloži v zgolj sekundi in pol, torej kar 40 % hitreje kot pred prenosom spletne strani na naš strežnik.

 • Čas prvega zahtevka: 88 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 1,48 s

Dodatna pojasnila k hitrostni optimizaciji

 • Katera spletna orodja ste uporabili za testiranje odzivnosti spletnega portala?

  Za testiranje odzivnosti spletnega portala Znam.si smo uporabili naslednji orodji:

  • Chrome DevTools – orodje je del spletnega brskalnika Google Chrome in je v prvi vrsti namenjeno spletnim razvijalcem.
  • PageSpeed Insights – še eno Googlovo orodje, ki analizira spletno stran, oceni hitrost delovanja (od 0 do 100) ter poda priporočila, kako stran hitrostno optimizirati.
 • Test odzivnosti spletnega portala želim opraviti tudi sam/a. Kako to naredim?

  Če želite opraviti test hitrosti spletnega portala oziroma katere koli spletne strani, vam svetujemo, da stran odprete v brskalniku Google Chrome in uporabite vgrajeno orodje Chrome DevTools.

  Omenjeno orodje odprete s tipko F12, nato izberete zavihek Network. S tipko F5 osvežite stran, nakar se vam izpišejo različni podatki, med drugim tudi število vseh zahtevkov, čas do prvega bajta (TTFB) in skupni časa nalaganja strani.

 • Zakaj se moji rezultati odzivnosti portala Znam.si razlikujejo od vaših?

  Svetujemo vam, da test hitrosti opravite večkrat in na podlagi več rezultatov razberete povprečne vrednosti. Če se vaši rezultati od naših razlikujejo le malo, je to povsem običajno. Če so odstopanja večja, pa je možnih vzrokov za razliko v rezultatih več:

  • na spletnem portalu Znam.si je prišlo do sprememb (npr. nameščene so bile nove slike);
  • onemogočen je bil vtičnik za predopmnjenje ali uporabljen kateri drug, ki deluje slabše;
  • onemogočena je bila funkcija za združitev in minifikacijo CSS in/ali JS datotek;
  • nameščeni so bili dodatni vtičniki, zaradi katerih je potrebnih več zahtevkov;
  • test hitrosti opravljate izven Slovenije, zato so dostopni časi daljši;
  • opravljene so bile druge spremembe, ki vplivajo na hitrost nalaganja spletnega portala.
 • Komu so namenjeni TURBO paketi gostovanja in kako se razlikujejo od klasičnih paketov?

  Paketi TURBO gostovanja so namenjeni naročnikom z obsežnimi spletnimi stranmi oz. spletnimi trgovinami, ki vsakodnevno privabijo več sto ali tisoč obiskovalcev.

  TURBO paketi naročniku ponujajo mnogo več razpoložljivih strežniških sredstev od klasičnih paketov gostovanja. Zagotavljajo precej več procesorske moči (CPU) in delovnega pomnilnika (RAM). Poleg tega so TURBO paketi postavljeni na bliskovito hitrih LiteSpeed strežnikih, medtem ko paketi klasičnega spletnega gostovanja temeljijo na Apache strežnikih.