Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Splošno je znano, da je najbolj priljubljena domena .COM, saj je registriranih že več kot 150 milijonov. Na tretjem mestu je .DE z več kot 15 milijoni registracijami. Veste, katera je druga? Morda .ORG, .INFO ali .NET? Ne, na drugem mestu je domena .TK, ki ima več kot 25 milijonov registracij.

Kaj predstavlja ta domena?

Gre za nacionalno vrhnjo domeno, ki predstavlja otok Tokelau.

Verjamemo, da zanj še niste slišali, saj gre za enega izmed najmanjših otočkov sredi Pacifiškega oceana, ki pripada ozemlju Nove Zelandije, na njem pa živi le okoli 1.300 ljudi.

Tokelau

Verjetno se sprašujte, kako ima lahko tako majhna in neznana domena toliko registracij? Glavni razlog je v tem, da jo lahko brezplačno registrirajo vse fizične in pravne osebe.

Omejitve pri registraciji 2. najbolj registrirane domene

.TK domena vam ponuja dva načina registracije: brezplačno ali plačljivo. Pri brezplačni registraciji boste naleteli na mnogo omejitev:

  • domeno lahko registrirate samo za obdobje od enega meseca do enega leta,
  • tudi če domeno registrirate, ne boste njen lastnik; to bo še vedno njen registrar,
  • prenos domene ni možen,
  • domeno lahko podaljšate le 15 dni pred njenim potekom,
  • vsakih 90 dni morate imeti na spletni strani vsaj 25 unikatnih obiskovalcev, v nasprotnem primeru bo domena zopet dostopna na trgu.

V primeru, da se odločite za plačljivo možnost, zgornjih omejitev ne bo.

4 razlogi, zakaj ni dobro registrirati .TK domene

V primerjavi z drugimi je .TK kar dvakrat bolj izpostavljena spletnim prevaram, ravno zaradi preproste in brezplačne registracije. Na tej domeni namreč stoji ogromno ’’phising’’ in ’’spam’’ spletnih strani.

Zlonamerna spletna stran

Obstajajo pa tudi drugi pomembni razlogi, zakaj domena .TK ni dobra izbira:

1. SEO

Spletne strani s .TK domeno zaradi velikega števila zlonamernih strani nikoli niso prikazane na prvih straneh v iskalnikih. Tudi če boste imeli zelo kakovostno vsebino na strani, s .TK domeno ne boste uvrščeni na prva mesta.

2. OGLAŠEVANJE

Za oglaševanje na spletu je eno najboljših orodij Google AdWords. Če se boste poskusili včlaniti s .TK domeno, vas ne čaka nič dobrega. Obstaja velika možnost, da vam bo Google zavrnil članstvo. Če se vam bo že uspelo vpisati, pa lahko pričakujete zelo slabo konverzijo oglasov in s tem tudi manjši zaslužek, če boste oglasne kampanje gradili preko .TK domene.

3. NEZAŽELENA e-POŠTA

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da največ nezaželene pošte pride preko .TK domen. V primeru, da boste imeli e-pošti račun s .TK domeno, bo verjetno večina vaših elektronskih sporočil pri prejemnikih končala v mapi za nezaželeno pošto.

4. UPRAVLJANJE DOMENE

To je pravzaprav največja težava, s katero se lahko srečate pri registraciji .TK domene. Če bo vaša stran uspešna, se lahko zgodi, da jo bo registrar prodal. Kot smo že omenili, je pri brezplačni registraciji še vedno lastnik domene registrar, kar pomeni, da lahko z njo upravlja po svojih željah. Lahko se celo zgodi, da bo na vašo stran preusmeril ogromno oglasov. S tem boste izgubili večino obiskovalcev, in vse trdo delo, ki ste ga vložili v spletno predstavitev, bo izgubljeno.

Z izbiro brezplačne .TK domene si torej lahko naredite več škode kot koristi, zato vam priporočamo registracijo katere izmed plačljivih in preverjenih domen. Več kot 200 domen lahko najdete na neoserv.si/domene.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.