Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Domena .EU, s katero upravlja vrhovni registrar EURid, spada med nacionalne domene (ccTLD). Domenska končnica je bila uvedena leta 1999, trenutno pa je registriranih že več kot 3.700.000 .EU domen. Namenjena je vsem državam članicam Evropske unije oziroma posameznikom in podjetjem, ki na spletu želijo doseči trg omenjenega geografskega področja z več kot 446 milijoni prebivalcev.

Domeno .EU lahko registrirajo državljani Evropske unije ter podjetja in organizacije s sedežem v Evropski uniji. Prav tako lahko domeno registrirajo fizične in pravne osebe v Islandiji, Lihtenštajnu in na Norveškem.

Domenska končnica .EU je v Sloveniji izjemno priljubljena. Njenega potenciala se zaveda vse več podjetij, ki stremijo k prodoru izven naših meja in krepitvi prepoznavnosti na vse zahtevnejšem evropskem trgu. Domena .EU je danes med uporabniki spleta zelo dobro sprejeta, saj vliva zaupanje, verodostojnost in kredibilnost.

Razmišljate, da bi domeno .EU registrirali tudi sami? Če potrebujete le še nekoliko dodatne motivacije, vas bo naslednjih 11 razlogov zagotovo prepričalo, da naredite naslednji korak. In verjemite, ne bo vam žal.

1. Prepoznana je kot evropski spletni potni list

Registracija domene .EU pomeni zaščito digitalne evropske identitete na svetovnem spletu. Posamezniki in podjetja, ki se na spletu predstavljajo z .EU domeno, obiskovalcem sporočajo, da so del Evropske unije. Na ta način poudarjajo svojo verodostojnost in kredibilnost, kar povečuje zaupanje uporabnikov, ki je za doseganje dobrih poslovnih rezultatov izjemnega pomena.

2. Je zanesljiva, zaupanja vredna in varna domena

Domena .EU je znana kot visoko zanesljiva in zaupanja vredna domenska končnica. Registrarji, ki omogočajo registracijo domene .EU, lahko končnico ponudijo le osebam in podjetjem iz Evropske unije, njihova identiteta pa je ustrezno preverjena. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj je interakcija s spletnimi stranmi, ki so postavljene na .EU domenah, zanesljiva in varna.

3. Je odlična domena za prodor na enega največjih trgov na svetu

Domena .EU podjetjem ponuja izvrstno priložnost za prodor na trge Evropske unije, kjer obstaja velika tržna priložnost. Z registracijo .EU domene lahko podjetja razširijo svoje poslovanje na tuje trge in si na ta način ustvarijo številne nove priložnosti za doseganje več prihodkov in višjega dobička.

4. Ponuja možnost registracije vrhunskega imena domene

Po podatkih Verisign Inc. je bilo v prvem četrtletju 2023 registriranih že 161,6 milijona domen s končnico .COM in 13,2 milijona domen s končnico .NET (vir). Ker je trenutno registriranih 3,7 milijona domen s končnico .EU, to pomeni, da boste v kombinaciji z domensko končnico .EU mnogo lažje našli prosto domensko ime, ki bo ustrezalo vašim željam.

Ste za svojo spletno stran v tujem jeziku oz. v več jezikih želeli registrirati domeno .COM, vendar so bile vse domene, ki ste jih preverili, že zasedene? Svetujemo vam, da želena domenska imena preverite še v kombinaciji s končnico .EU, saj obstaja mnogo večja verjetnost, da boste našli prosto domeno.

5. Podpira vseh 24 uradnih jezikov Evropske unije

Domena .EU podpira vseh 24 uradnih jezikov Evropske unije: angleški, bolgarski, češki, danski, hrvaški, estonski, finski, francoski, grški, nemški, irski, italijanski, latvijski, litvanski, malteški, madžarski, nizozemski, poljski, portugalski, romunski, slovaški, slovenski, španski in švedski.

Registrirate lahko tudi tako imenovane IDN domene, ki vključujejo posebne znake vseh zgoraj naštetih jezikov. To pomeni, da .EU domena v svojem imenu lahko poleg znakov latinice vsebuje tudi znake cirilice in grške pisave. V skladu s tem so na voljo končnice .eu (latinica), .ею (cirilica) in .ευ (grška pisava). Možna je tudi registracija .EU domene s šumniki.

6. Primerna je za enojezične in večjezične spletne strani

Ne glede na to, ali želite postaviti spletno stran v le enem od prej naštetih jezikov ali pa bi se na spletu raje predstavili z večjezično spletno stranjo, bo registracija domene .EU vsekakor odlična izbira. Ker uživa visoko zaupanje, bo dobro sprejeta s strani obiskovalcev vseh držav Evropske unije.

7. Je odlična alternativa domenski končnici .SI

Domena .EU je več kot odlična tudi za spletno stran v slovenskem jeziku. Čeprav se za spletna mesta v slovenščini običajno priporoča registracija domene .SI, saj gre vendarle za nacionalno domeno Slovenije, pa se lahko zgodi, da je želena .SI domena zasedena.

Trenutno je registriranih že več kot 150.000 domen s končnico .SI, zato je domensko ime, zapisano z besedo v slovenščini, v kombinaciji s končnico .SI največkrat težko najti. Precej drugače pa je v kombinaciji s končnico .EU – prostih je namreč še veliko odličnih domen.

8. V sodelovanju z DNSSEC zagotavlja še višji nivo varnosti

DNSSEC je kratica za Domain Name System Security Extensions. Gre za internetni protokol, ki krepi varnost spletnih strani, saj zmanjša možnost, da bi bili obiskovalci določenega spletnega mesta preusmerjeni na drugo, zlonamerno spletno mesto. Deluje tako, da preverja odgovore na vsaki ravni sistema domenskih imen (DNS) prek mehanizma »verige zaupanja« (ang. Chain of Trust).

DNSSEC skrbi za varen sistem domenskih imen z dodajanjem kriptografskih podpisov obstoječim DNS zapisom. Ti digitalni podpisi so shranjeni v DNS imenskih strežnikih skupaj s pogostimi vrstami zapisov (A, AAAA, MX, CNAME itd.). S preverbo povezanega podpisa se ugotovi, ali zahtevani DNS zapis prihaja iz njegovega avtoritativnega imenskega strežnika in ni bil med poizvedbo kakorkoli spremenjen. Več o delovanju DNSSEC si lahko preberete tukaj.

9. Omogoča dodatno zaščito domene (Registry Lock Service)

Nosilec .EU domene se lahko odloči tudi za storitev zaklepa registra (ang. Registry Lock Service), s čimer pripomore k večji varnosti svoje domene. Storitev se uporablja za preprečevanje nenamernih sprememb, izbrisa ali prenosa domene, najpogosteje pa se zanjo odločajo podjetja za zaščito svojih dragocenih in visoko obiskanih .EU domen.

10. Tekmovanje .EU Web Awards lahko poveča prepoznavnost

Spletne strani, postavljene na domeni .EU, so upravičene do sodelovanja v prestižnem letnem tekmovanju .EU Web Awards, ki je bilo prvič organizirano leta 2014. Sodelovanje je brezplačno, z udeležbo na tekmovanju pa najboljša spletna mesta lahko ogromno pridobijo na ugledu in prepoznavnosti. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi.

11. Pri NEOSERV je cenovno izjemno ugodna

Domena .EU je cenovno izjemno privlačna, saj je v primerjavi z večino drugih nacionalnih, generičnih in tematskih domen mnogo cenejša. Če bi denimo želeli svojo spletno stran postaviti na domeni .COM, boste z registracijo domene .EU precej privarčevali, sploh na dolgi rok, obenem pa boste tudi mnogo lažje našli ime domene, ki bo še vedno prosto in s katerim boste 100-odstotno zadovoljni.

NEOSERV: Registracija domene .EU

Ste prišli do spoznanja, da bi bila domena .EU za vaše novo spletno mesto kot nalašč? Pri NEOSERV, kjer nudimo več kot 1000 domen po najnižjih cenah v Sloveniji, vam je registracija domene .EU trenutno na voljo po super akcijski ceni. Ne čakajte niti dneva več in izkoristite to enkratno priložnost!

Imate domeno .EU že registrirano pri drugem registrarju, vendar bi jo radi prenesli k nam? Odlična ideja, saj vam ob prenosu domene k NEOSERV nudimo akcijsko ceno tudi na podaljšanje domene. Prenos opravite tako, da pri trenutnem registrarju zaprosite za EPP kodo svoje .EU domene, nato pa kodo pošljete nam na info@neoserv.si. Za vse ostalo bomo poskrbeli mi. In brez skrbi, vaša spletna stran bo ves čas delovala nemoteno.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.