Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Magento spada med najbolj priljubljene CMS sisteme za izdelave spletnih trgovin. Njegove največje odlike so varnost, stabilnost in številne razširitve, s katerimi trgovino prilagodite po svojih željah. Ima pa Magento eno veliko slabost – počasno delovanje. Počasna spletna trgovina lahko zelo negativno vpliva na vaše poslovanje, kar smo zapisali že v objavi Zakaj počasne spletne trgovine prodajo manj. V tokratni objavi smo pripravili navodila, kako pohitrite Magento trgovino v osmih korakih.

Kako hitra je vaša Magento trgovina?

Prednastavljena Magento trgovina ni optimizirana za hitro delovanje. V najslabšem primeru se zgodi, da se bo trgovina nalagala dolgih 10 sekund ali celo dlje! Ste vedeli, da če se trgovina nalaga več kot 4 sekunde, izgubite 25 % obiskovalcev, ki so pravzaprav vaši potencialni kupci?

Tudi Google pričakuje, da se bo spletna stran ali trgovina odzvala v 200 milisekundah in popolnoma naložila prej kot v dveh sekundah. Zaradi zagotavljanja čim boljših rezultatov zato Google počasnejše strani med rezultati iskanj uvršča nižje kot tiste, ki se naložijo hitreje.

Kako hitra je vaša trgovina trenutno, preverite s katerim od namenskih orodij Google Page Speed, GT Metrix ali Pingdom.

Pohitrite Magento v devetih korakih

Sledite korakom, ki jih bomo opisali v nadaljevanju, in na koncu še enkrat preverite, za koliko se bo pohitrila vaša trgovina. Svoje rezultate nam lahko sporočite prek obrazca za komentiranje na dnu prispevka.

1. Vključite predpomnilnik

Ko obiskovalec obišče vašo spletno trgovino, sistem Magento preveri veliko število datotek, nastavitev, skript, več kot deset sistemskih datotek in poizvedbe podatkovne baze. Vse to zahteva veliko časa. Dodatna slabost je, da Magento vsakič ponovi ta proces, tudi če je uporabnik že kdaj prej obiskal vašo spletno trgovino.

Da skrajšate ta proces, vklopite zahtevek, ki shrani vsako stran, ki jo je sistem že sprocesiral. Postopku se reče »Var/Cache«, kar pomeni, da se bo ob drugem in vsakem naslednjem obisku uporabniku spletna stran prek predpomnilnika naložila bistveno hitreje.

Da vklopite predpomnilnik, se vpišite v Magento nadzorno ploščo in izberite:

System > Cache Management > Select All > Actions (Enable). Izbiro potrdite s klikom na gumb Submit.

Vključite predpomnilnik

2. Združite CSS in JS

Vsaka stran v Magentu je sestavljena iz večjega števila blokov kode, ki vsebujejo ločene CSS in JS datoteke. Vsakič, ko nekdo osveži stran, se ponovno naložijo ti bloki kode, kar močno vpliva na hitrost delovanja. Nalaganje je možno zmanjšati za več kot 50 %, če združite JS in CSS datoteke.

V nadzorni plošči sledite naslednjim korakom:

System > Configuration > Advanced > Developer in omogočite Merge files, kot kaže spodnja slika:

Združite CSS in JS

Če vaša spletna stran vsebuje programsko kodo, ki je izdelana po meri, potem združevanje CSS in JS lahko povzroči nedelovanje spletne trgovine. Če niste prepričani, ali vaša trgovina vsebuje takšno kodo, se obrnite na svojega izdelovalca Magento trgovine.

3. Optimizirajte nastavitve baze podatkov

Vsakič, ko nadgradite Magento ali dodate novo razširitev, se spremenijo poizvedbe na bazi. Dodatno pa na število poizvedb vpliva obiskanost vaše trgovine. To pomeni, da se nalaganje baze ves čas spreminja, hkrati pa le-ta s časom postaja vedno bolj kompleksna. Če baza ni optimizirana, da pravilno procesira te spremembe in aktivnosti, bo vaša stran prekoračila spominsko in procesorsko moč, ki vam pripada na paketu gostovanja.

Pomembno je, da spremljate bazo, predvsem podatke, kot so zakasnitev poizvedb, uporaba spomina, počasne poizvedbe itn. Če baza že dolgo ni bila optimizirana, je čas, da izvedete ta postopek in s tem pohitrite delovanje svoje trgovine.

Bazo optimizirate v dveh korakih s pomočjo datoteke cleanup.php. Podrobna navodila o izvedbi tega koraka najdete na strani fastcomet.com.

4. Posodobite PHP verzijo in vklopite opcache

Veliko lastnikov spletnih trgovin uporablja prednastavljene Magento nastavitve, med drugim tudi PHP verzijo. Pogosto se zgodi, da je nastavljena stara verzija 5.6 namesto novejše verzije.

Ste vedeli, da je najnovejša verzija bistveno hitrejša v primerjavi z verzijo 5.6? Več o tem preberite v blog objavi Primerjava PHP 5.6 in PHP 7. Zato za uspešno pohitritev Magento trgovine na svojem paketu gostovanja nastavite PHP na najnovejšo verzijo.

Vklopite še dodatek OPcache, ki shrani naložene skripte v skupni pomnilnik in tako omogoči še hitrejše delovanje PHPja. Za aktivacijo OPcache na nadzorni plošči cPanel v rubriki Software kliknite na ikono Izberi PHP Verzijo (ang. Select PHP Version). V novo odprtem oknu odkljukajte možnost opcache in kliknite na gumb Save.

Nastavitev OPcache

5. Optimizirajte slike

Slike v primeru spletne trgovine predstavljajo enega izmed glavnih prodajnih elementov. Po drugi strani pa so slike eden največjih porabnikov podatkovne širine, saj so pogosto odgovorne za več kot 50 % časa nalaganja trgovine.

Zakasnitev zaradi slik lahko zmanjšate do 25 %, če optimizirate velikost slik v opisu produkta, v kategorijah in galerijah. Slike uspešno zmanjšate z orodji, kot sta kraken.io in tinyurl.com.

6. Izbrišite neuporabne razširitve in module

Magento trg ponuja več sto različnih razširitev in modulov. Hitro pa se zgodi, da naložite takšne, ki jih vaša trgovina sploh ne potrebuje. Vse neuporabne razširitve se kljub temu nalagajo in procesirajo ob uporabi trgovine in s tem upočasnjujejo njeno delovanje.

Preverite, katere razširitve imate nameščene, in tiste, ki jih ne potrebujete, odstranite. Postopek izvedete z naslednjimi koraki:

System > Configuration > Advanced > Advanced in izberite Disable.

Nekatere razširitve so potrebne za nemoteno delovanje trgovine. Prav tako, če uporabljate predpomnilnik, mora biti le-ta onemogočen in izpraznjen, preden odstranite želene razširitve. Če celoten postopek izvedete nepravilno, lahko pride do nedelovanja vaše Magento trgovine. Za izvedbo tega koraka potrebujete napreden nivo Magento znanja.

7. Posodobite Magento

Tako kot velja za vse sisteme za izdelavo spletnih strani in trgovin, tudi Magento ponuja redne posodobitve. Ne samo, da vam nova verzija Magento omogoči več dodatkov, odpravo napak in izboljšano varnost, z vsako posodobitvijo trgovina deluje hitreje.

V kombinaciji z zgornjimi točkami boste bistveno pohitrili svojo trgovino, če boste v uporabi vedno imeli zadnjo verzijo Magento sistema.

8. Uporaba SSD diskov in HTTP/2 protokola

Zadnja točka je povezana predvsem s ponudnikom gostovanja, kjer gostuje vaša spletna trgovina. Preverite, ali vam trenutni ponudnik omogoča gostovanje na SSD diskovnih poljih namesto na klasičnih HDD diskih. SSD diski namreč omogočajo kar od 2 do 5-krat hitrejše delovanje strani.

Dodatno zmanjšate čas nalaganja strani z uporabo protokola HTTP/2 namesto HTTP 1.1, ki je na spletnih strežnikih pogosto prednastavljen. HTTP/2 prihrani čas z uporabo binarnega prenosa podatkov (namesto starejšega tekstovnega formata), uporabo enotne povezave, stiskanjem vsebine glave strani in prioritetnim prenosom pomembnejših datotek. Če želite, da bo vaša spletna trgovina delovala preko HTTP/2 protokola, potem mora imeti nameščen SSL certifikat.

Pri NEOSERV vam ponujamo različne pakete gostovanja, prav vsi pa delujejo na SSD strežnikih, ki podpirajo protokol HTTP/2. Za vse, ki imate gostovanje urejeno pri nas, smo pripravili še enostavna navodila, kako izbrati najnovenjšo PHP različico. Za dodatna vprašanja vam je na voljo tudi naša strokovna podpora.

Ste sledili vsem korakom v tokratni objavi? Ponovno preverite hitrost delovanja svoje Magento trgovine z orodji, ki smo jih omenili v prvem delu objave. Po opravljenih spremembah bi vaša spletna trgovina morala delovati hitreje.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.