Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Ste že seznanjeni z novico, da naši paketi gostovanja zdaj omogočajo še hitrejše delovanje spletnih strani in trgovin? Pred kratkim smo namreč Apache strežnike nadomestili s sodobnejšimi in hitrejšimi LiteSpeed strežniki, ki v kombinaciji z LiteSpeed vtičniki za različne sisteme omogočajo izjemno učinkovito predpomnjenje na nivoju strežnika.

Tako je na voljo tudi brezplačna razširitev za OpenCart, torej za enega izmed najbolj priljubljenih sistemov za postavitev spletne trgovine. Po podatkih Wikipedije naj bi bilo na omenjeni platformi trenutno postavljenih nekaj manj kot 350.000 spletnih trgovin, kar OpenCart uvršča takoj za WooCommerce, Shopify in Magento.

V nadaljevanju vam podrobneje predstavljamo LiteSpeed Cache za OpenCart – razširitev, s katero boste uporabniki NEOSERV gostovanja lahko hitrost svoje spletne trgovine povzpeli na povsem nov nivo.

Kazalo

  1. Namestitev LiteSpeed Cache
  2. Nastavitve LiteSpeed Cache
  3. Kako počistiti predpomnilnik?
  4. Sklepna beseda

Namestitev LiteSpeed Cache

Namestitev razširitve LiteSpeed Cache na spletno trgovino OpenCart je povsem enostavna. Sledite naslednjim korakom:

1. Vpišite se v administracijo svoje OpenCart trgovine in povsem na dnu preverite, katero verzijo sistema uporabljate. Razširitev LiteSpeed Cache je na voljo za OpenCart različice 2.3 in 3.x.

2. Odprite uradno stran LiteSpeed Technologies, kjer si lahko prenesete LiteSpeed Cache razširitev. Kliknite na Download pri ustrezni verziji.

Prenos razširitve LSCache za OpenCart

3. Po kliku boste preusmerjeni na GitHub, kjer prav tako kliknite na gumb Download in si na računalnik prenesite razširitev.

Prenos razširitve LSCache za OpenCart (2)

4. V levem meniju OpenCart administracije se pomaknite v Extensions –> Installer. Kliknite na modri gumb Upload in izberite .ZIP datoteko, ki ste jo na računalnik prenesli v prejšnjem koraku.

Namestitev razširitve LiteSpeed Cache za OpenCart

5. Po uspešni namestitvi razširitve v levem meniju izberite Extensions –> Extensions. V polju za izbiro tipa razširitve izberite Modules.

OpenCart - Extensions - Modules

6. Na seznamu modulov poiščite LiteSpeed Cache in s klikom na zeleni gumb (+) dokončno namestite in aktivirajte razširitev.

Aktivacija LiteSpeed Cache za OpenCart

Tako, s tem je namestitev razširitve LiteSpeed Cache, ki omogoča bistveno pohitritev vaše OpenCart spletne trgovine, zaključena.

Nastavitve LiteSpeed Cache

Če ste imeli z razširitvami za predpomnjenje do sedaj težave zaradi zapletenosti nastavitev, naj kar takoj zapišemo, da težav pri razširitvi LiteSpeed Cache ne bo. Razvijalci so namreč poskrbeli za privzete nastavitve, ki so optimalne za veliko večino OpenCart trgovin. To pomeni, da bi zgolj z aktivacijo razširitve vaša spletna trgovina že morala delovati precej hitreje.

Ste naprednejši uporabnik in bi nastavitve vendarle radi prilagodili svojim potrebam? V tem primeru na seznamu modulov poiščite LiteSpeed Cache in kliknite na modri gumb z ikono svinčnika.

Urejanje nastavitev LiteSpeed Cache za OpenCart

Kot boste videli, vam razširitev ponuja kar nekaj nastavitev, ki so razdeljene v tri sklope:

  • osnovne nastavitve (ang. General),
  • nastavitve na nivoju strani (ang. Page Setting),
  • ESI moduli (ang. ESI Modules).

Če na svoji spletni trgovini omogočate funkcionalnost primerjave izdelkov, vam svetujemo, da nastavitev Ajax Load Compare pustite izključeno.

LiteSpeed Cache za OpenCart - Osnovne nastavitve

Omenimo še nastavitve na nivoju strani, kjer lahko za posamezne vrste strani (vstopna stran, kategorije, izdelki, informacije, kontakt, zemljevid spletnega mesta, blagovne znamke) določite, ali naj se shranjujejo v predpomnilnik ali ne.

LiteSpeed Cache za OpenCart - Nastavitve strani

V kolikor nimate posebnih zahtev oziroma niste uporabnik z naprednejšim znanjem na področju predpomnjenja spletne trgovine, vam svetujemo, da privzetih nastavitev ne spreminjate.

Kako počistiti predpomnilnik?

Ste na spletni trgovini naredili določeno spremembo, vendar vam po odjavi iz administracije še vedno prikazuje neposodobljeno verzijo strani? V tem primeru lahko ustrezno spremenite nastavitve osveževanja predpomnilnika, seveda pa lahko predpomnilnik pobrišete tudi s klikom na gumb.

Kako? Ne glede na to, kje v administraciji spletne trgovine OpenCart se nahajate, lahko predpomnilnik pobrišete s klikom na napis Purge All LiteSpeed Cache, ki ga najdete v vrhnji vrstici. Na administracijski strani, kjer urejate LiteSpeed Cache nastavitve, pa imate na voljo tudi oranžni gumb v desnem zgornjem kotu. S klikom nanj boste dosegli isti učinek.

LiteSpeed Cache za OpenCart - Čiščenje predpomnilnika

Ko pobrišete predpomnilnik, vam svetujemo, da s klikom na zeleni gumb z ikono strele ponovno generirate statične strani v predpomnilniku. Na ta način bo vaša spletna trgovina že prvemu naslednjemu obiskovalcu prikazana precej hitreje, kot bi bila sicer.

LiteSpeed Cache za OpenCart - Osvežitev predpomnilnika

Sklepna beseda

O tem, da je spletna trgovina OpenCart, pospešena z razširitvijo LiteSpeed Cache, zares precej hitrejša, smo se prepričali tudi sami. Na spodnjih slikah si lahko ogledate, koliko časa se spletna trgovina nalaga brez razširitve za predpomnjenje in koliko časa, ko je nanjo nameščena LiteSpeed razširitev.

OpenCart - čas nalaganja brez LiteSpeed Cache

OpenCart - čas nalaganja z LiteSpeed Cache

Kot lahko vidite, je razlika v času nalaganja precejšnja, predvsem na račun časa do prvega bajta (TTFB). Brez razširitve se testna spletna trgovina nalaga 342 ms, z razširitvijo pa 167 ms, kar pomeni približno 50-odstotno pohitritev.

Če upravljate s spletno trgovino OpenCart in iščete načine, kako jo bistveno pohitriti, vam vsekakor svetujemo, da se odločite za TURBO gostovanje in izkoristite vse prednosti LiteSpeed tehnologije.

TURBO gostovanje

Naj za konec še enkrat zapišemo, da je LiteSpeed tehnologija podprta na vseh paketih spletnega gostovanja. V primeru dodatnih vprašanj smo vam seveda na voljo – ves čas prek e-pošte info@neoserv.si, ob delavnikih od 8. do 18. ure pa tudi prek telefona (059 335 000).

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.