Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Hitrost je poleg varnosti in zanesljivosti ena od najpomembnejših lastnosti spletnega gostovanja. Za počasne spletne strani danes na internetu ni več prostora, saj uporabniki spleta informacije zahtevajo takoj. Hitrost nalaganja spletnih strani pa vendarle ni odvisna le od kakovosti gostovanja oziroma strežnikov. Veliko zavisi tudi od optimiziranosti samega spletišča, kjer pomembno vlogo igra t. i. predpomnjenje strani (ang. Page Caching).

Če redno berete naš blog, ste na omenjeni izraz zagotovo naleteli že večkrat. Morda vam razumevanje procesa, ki se odvija v ozadju predpomnjenja strani, ni povzročalo težav, precej verjetneje pa je, da ste ta del le na hitro prebrali in se niste spuščali v podrobnosti.

Tudi v današnjem prispevku ne bomo šli povsem v detajle, vam bomo pa princip delovanja predpomnjenja približali na jasen in razumljiv način. Da boste razumeli, kaj predpomnjenje strani pomeni, bo najlažje, če ponazorimo kar na primeru spletne strani, postavljene v sistemu WordPress. Povsem enako sicer velja tudi za ostale sisteme.

Nato vam bomo predstavili še predpomnjenje strani na nivoju strežnika, kar omogoča LiteSpeed tehnologija, ki poganja naše bliskovito hitre RESELLER in TURBO pakete gostovanja.

Kazalo

Kaj pomeni predpomnjenje strani?

Vrnimo se torej k sistemu WordPress, ki ga verjetno že kar dobro poznate. Se še spomnite, kako hitro je vaša spletna stran delovala takoj po njegovi namestitvi? Kako tudi ne, saj je bila sprva uporabljena le osnovna, povsem preprosta grafična predloga, vtičnikov še niste imeli nameščenih, prav tako ne strani, prispevkov in slik.

Stvari pa so se začele “zapletati”, ko ste na spletno stran namestili zahtevnejšo grafično predlogo in večje število vtičnikov. Res je, da je vaša stran v tej točki izgledala mnogo bolje ter je imela tudi več funkcionalnosti, vendar pa je zaradi vseh dodatkov delovala nekoliko počasneje.

Zakaj se spletna stran z zahtevno grafično predlogo in velikim številom vtičnikov nalaga počasneje?

Ko nekdo obišče vašo spletno stran, se za njen prikaz v ozadju procesira PHP koda grafične predloge in vseh aktivnih vtičnikov. Da se obiskovalcu prikaže stran (v HTML obliki), seveda terja svoj čas. In če je grafična predloga ali kateri izmed vtičnikov slabo programiran, to še dodatno vpliva na upočasnjeno odzivnost spletne strani.

Z uporabo predpomnjenja se lahko tej težavi v veliki meri izognete. Naloga predpomnjenja namreč je, da prepreči procesiranje vedno ene in iste PHP kode, ki jo sproži obisk vsakega obiskovalca posebej. Namesto tega se procesiranje opravi le enkrat – ko spletno stran obišče prvi obiskovalec.

Rezultat PHP kode za posamezno stran se nato shrani v HTML obliko, ki je servirana vsem naslednjim obiskovalcem. Namesto dinamičnega generiranja prikaza strani iz številnih PHP datotek se torej obiskovalcem prikaže statična stran, kar močno zniža čas njenega nalaganja.

Kaj pa, ko se vsebina spletne strani spremeni?

Ko na svoji spletni strani posodobite vsebino, na primer dodate nov prispevek, popravite kontaktne podatke ali spremenite ceno izdelka, si vsekakor želite, da je obiskovalcem prikazana nova verzija vsebine. Zato morate odstraniti obstoječo, zdaj že neaktualno verzijo strani iz predpomnilnika.

Na srečo za WordPress (in tudi za druge CMS sisteme) obstaja veliko vtičnikov, ki samodejno skrbijo za učinkovito predpomnjenje. Iz dinamičnih PHP poizvedb generirajo statične strani, ki se ob kakršnih koli spremembah takoj zamenjajo z novimi. Ko po določeni spremembi spletno stran obišče prvi obiskovalec, se torej ponovno generira nova HTML stran in shrani v predpomnilnik.

Najbolj priljubljeni WordPress vtičniki za predpomnjenje so WP Super Cache, W3 Total Cache, WP Fastest Cache in WP Rocket. Vsi izmed naštetih vtičnikov omogočajo, da se predpomnilnik po spremembi na spletni strani počisti, nato pa se ponovno generira statična verzija (pod)strani.

Predpomnjenje strani na nivoju strežnika

Če glede koncepta delovanja predpomnjenja strani še niste prav dosti raziskovali, verjamemo, da ste po prebranem osvojili osnove. Morda celo že uporabljate katerega od naštetih WordPress vtičnikov, vendar se niste nikoli poglabljali v podrobnosti. Kar morate še vedeti, je, da gre pri vseh prej omenjenih vtičnikih za predpomnjenje na ravni aplikacije (WordPressa).

Kaj to pomeni? V večini primerov, ko nekdo obišče spletno stran z nameščenim vtičnikom za predpomnjenje, se še vedno mora izvesti PHP koda. Izvede se namreč PHP koda znotraj vtičnika za predpomnjenje, ki poskrbi za to, da se obiskovalcu prikaže HTML verzija strani iz predpomnilnika. Zaradi tega pa se mora še prej izvesti tudi PHP koda samega jedra WordPressa.

Z uporabo predpomnjenja strani na ravni strežnika, kar omogoča spletni strežnik LiteSpeed v kombinaciji z vtičnikom LiteSpeed Cache, se procesiranju PHP kode povsem izognete. Če na strežniku obstaja verzija strani v predpomnilniku, je le-ta obiskovalcu servirana neposredno, brez kakršne koli poizvedbe sistema WordPress ali procesiranja PHP kode.

Kako pa je v tem primeru, ko pride do spremembe na strani?

Način delovanja predpomnjenja na nivoju strežnika je zelo podoben načinu predpomnjenja na nivoju aplikacije. Tudi v tem primeru je potrebno iz predpomnilnika pobrisati zastarelo HTML verzijo in jo nadomestiti z novo. Temu je namenjen poseben vtičnik LiteSpeed Cache, ki ponazarja povezavo med WordPressom in nastavitvami predpomnjenja na LiteSpeed strežniku.

WordPress vtičnik LiteSpeed Cache

LiteSpeed Cache, vtičnik za upravljanje s predpomnjenjem na ravni strežnika, preprosto namestite prek WordPress administracije (ali cPanel nadzorne plošče). Po njegovi aktivaciji bo predpomnjenje že vključeno, razvijalci pa so poskrbeli tudi za (za večino spletnih strani) optimalne privzete nastavitve. Gre torej za povsem enostavno, a izjemno učinkovito “plug & play” rešitev.

Če imate pri nas naročen RESELLER ali TURBO paket gostovanja, na katerem imate postavljeno WordPress spletno stran ali WooCommerce spletno trgovino, vam vsekakor priporočamo, da izkoristite zmogljivost LiteSpeed strežnika. Enako velja tudi za druge priljubljene platforme, za katere smo pripravili podrobna navodila, kako namestite vtičnik in v le nekaj korakih pohitrite svojo spletno stran.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.