Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Svetovne organizacije, ki izdajajo SSL certifikate, imajo za preverjanje lastništva domen ustaljene različne metode. Te se razlikujejo glede na vrsto certifikata. Postopek preverjanja je za izdajo domenskega certifikata povsem avtomatiziran, kar pomeni nižjo stopnjo verodostojnosti. Na drugi strani pa imamo poslovne in razširjene certifikate, kjer se posamezno podjetje ustrezno preveri. Posledično je verodostojnost spletnih mest, na katere je nameščena naprednejša vrsta SSL certifikata, na mnogo višjem nivoju.

Glede na to, da se v letošnjem letu HTTP povezava pospešeno poslavlja, bomo nekaj besed namenili poslovnim SSL certifikatom. Slednji bi namreč morali biti prva izbira manjših in srednje velikih podjetij, ki obiskovalcem svoje spletne strani ali spletne trgovine želijo sporočiti, da so zaupanja vredna podjetja, uporaba njihovih spletišč pa je povsem varna.

Da se boste podjetniki lažje odločili za ustrezen SSL certifikat, vam v nadaljevanju predstavljamo prednosti in slabosti poslovnih certifikatov v primerjavi z domenskimi in razširjenimi. Osredotočili smo se na SSL certifikate priznanega izdajatelja Sectigo (Comodo), ki so na voljo tudi v naši ponudbi.

Poznate kratice, ki se uporabljajo za nazive posameznih vrst SSL certifikatov? Za domenski certifikat se pogosto uporablja zapis DV SSL (ang. Domain Validation SSL), za poslovni OV SSL (ang. Organization Validation SSL), za razširjeni pa EV SSL (ang. Extended Validation SSL).

Prednosti in slabosti OV SSL v primerjavi z DV SSL

Če poslovni SSL certifikat primerjamo z domenskim, lahko izpostavimo naslednje prednosti:

  • Verifikacija podjetja: Pri domenskem certifikatu izdajatelj preveri le lastništvo domene (na domenski e-poštni naslov je poslana verifikacijska povezava), poslovni certifikat pa vključuje tudi »ročno« preverbo podjetja, društva oziroma organizacije.
  • Večja stopnja zaupanja: Preverba podjetja obiskovalcem spletne strani jamči, da za spletno stranjo stoji verodostojno podjetje. Podatek o nazivu podjetja, kateremu je bil izdan certifikat, je zapisan v samem certifikatu. Ker obiskovalci to lahko preverijo, takšnemu spletnemu mestu tudi bolj zaupajo.
  • Višja garancija izdajatelja: Garancija obiskovalcem spletne strani zagotavlja, da so v primeru spletne prevare, ki bi bila posledica napačno izdanega certifikata, upravičeni do povračila škode. Pri poslovnih SSL certifikatih je višina garancije izdajatelja mnogo višja – kar do 250.000 dolarjev.
  • Dinamičen pečat: Večina domenskih certifikatov vključuje preprost statičen pečat, s katerim lastnik spletnega mesta svoje obiskovalce opominja na uporabo SSL certifikata. Poslovni certifikati vključujejo dinamičen pečat, prek katerega je ob vsakem trenutku mogoče preveriti avtentičnost podjetja in spletne strani.

Dinamičen pečat Comodo Secure

Zdaj pa si poglejmo še slabosti poslovnega certifikata v primerjavi z domenskim:

  • Višja cena: Najcenejši izmed domenskih certifikatov iz naše ponudbe je Sectigo Positive SSL, katerega cena znaša zgolj 19,90 €. Najcenejši certifikat, namenjen spletnim stranem podjetij in poslovnežev, pa je Sectigo Instant SSL, za katerega je potrebno odšteti 114,90 €.
  • Daljši čas izdaje: Ker je pri domenskem certifikatu postopek izdaje povsem avtomatiziran, ga je moč pridobiti v le nekaj minutah. Pri izdaji poslovnega certifikata je potrebna tudi verifikacija podjetja, zato celoten postopek pridobitve traja do 26 dni.

ov ssl certifikat za ip naslov

Ste vedeli, da je SSL cetifikat moč izdati tudi za IP naslov? SSL certifikat lahko naročite za domeno, kaj pa, če bi želeli certifikat uporabiti za IP naslov? Tudi to je možno, v nadaljevanju preverite, kako ga pridobiti.

Sedem pogojev za pridobitev SSL certifikata za IP naslov

Pred izdajo je potrebno izpolniti naslednje pogoje:

  1. SSL se lahko izda samo za javni IP naslov.
  2. Vaša organizacija mora biti lastnik IP naslova, za katerega želite uporabiti SSL certifikat.
  3. Izdajatelj SSL certifikata mora imeti možnost preveriti lastništvo IP-ja prek IP WHOIS baze podatkov. Vidni morajo biti naslednji podatki: ime organizacije, fizični naslov, telefonska številka in e-poštni naslov.
  4. Za zaščito IP naslova je na voljo samo poslovni SSL certifikat.
  5. Če izberete Multi-Domain poslovni SSL certifikat, je potrebno v polje CN (Common Name) ali v polje SAN (Subject Alternative Name) vpisati vaš IP naslov. Če boste uporabili SAN, certifikat ne bo deloval v OS Windows 8.1 in starejših različicah.
  6. SSL certifikat ne more biti izdan za rezervirane IP naslove (znotraj obsega RFC 1918 in RFC 4193), zasebne IP naslove (IPv4, IPv6), intranet, lokalne strežnike in zasebne domenske končnice.
  7. SSL certifikata za IP naslov ni možno izdati za domenske in razširjene (EV) certifikate.

Če izpolnjujte zgornje pogoje, enostavno naročite želeni poslovni SSL certifikat in povejte, da želite zaščitit svoj IP naslov.

Prednosti in slabosti OV SSL v primerjavi z EV SSL

Poslovni SSL certifikat ima v primerjavi z razširjenim naslednje prednosti:

  • Nižja cena: Najcenejšega izmed poslovnih certifikatov smo že omenili, zdaj pa si poglejmo še, koliko stane najcenejši razširjeni certifikat – Sectigo EV SSL. Njegova cena znaša 299,90 €.
  • Hitrejši čas izdaje: Izdaja poslovnega certifikata zahteva mnogo manj preverjanja podjetja kot izdaja razširjenega certifikata. Pri razširjenem postopek od oddanega naročila do izdanega certifikata traja do 41 dni.
  • Manj omejitev: Poslovni SSL certifikat je primeren tudi za novoustanovljena podjetja, medtem ko za razširjeni certifikat tega ne moremo zapisati. Pri slednjem mora namreč podjetje obstajati najmanj tri leta. Več o izpolnjevanju pogojev za pridobitev razširjenega certifikata si lahko preberete v tej objavi.

V primerjavi z razširjenim certifikatom ima poslovni dve slabosti:

  • Nižja stopnja verodostojnosti: Ker je preverjanja podjetja pred samo izdajo certifikata pri poslovnem certifikatu manj, je tudi stopnja verodostojnosti primerno nižja. Pravzaprav pa to le stežka navedemo kot slabost, saj visoke garancije izdajatelja jamčijo, da je SSL certifikat zagotovo izdan kredibilnemu in zaupanja vrednemu podjetju.
  • Manjša vidnost uporabe certifikata: Glavno prednost razširjenega SSL certifikata predstavlja zeleni okvirček ob URL naslovu, v katerem je izpisano ime podjetja, kateremu je bil certifikat izdan. Gre za daleč najbolj viden vizualni element, ki obiskovalcem jasno sporoča, da se nahajajo na zavarovani spletni strani verodostojnega podjetja.

Za katerega izmed poslovnih certifikatov se odločiti?

Ko je govora o izbiri samega izdajatelja, vam vsekakor priporočamo, da se odločite za SSL certifikat organizacije Sectigo (Comodo CA), ki v svetu velja za številko ena med certificiranimi izdajatelji.

Po raziskavi W3Techs.com je Sectigo daleč največji izdajatelj SSL certifikatov na svetu. Tržni delež v višini 44 % in dejstvo, da so certifikati omenjene organizacije nameščeni na kar 14 % vseh spletnih strani, sta zagotovili za globalno prepoznaven produkt. S tem je zaznavanje zaupanja obiskovalcev do zavarovanega spletnega mesta primerno višje.

Poslovne SSL certifikate lahko ločimo tudi glede na namembnost. Razdelimo jih v tri skupine:

  1. Osnovni SSL certifikat: Namenjen je verifikaciji in zaščiti ene domene ali poddomene. V večini primerov gre za domeno (primer: vasadomena.si), pri čemer velja poudariti, da certifikat velja tudi za njeno www različico (primer: www.vasadomena.si). Pri NEOSERV vam nudimo tri osnovne poslovne SSL certifikate:
  2. Wildcard SSL certifikat: Tako imenovani »wildcard« certifikat je namenjen verifikaciji in zaščiti domene ter vseh pripadajočih poddomen (primer: vasadomena.si, www.vasadomena.si, trgovina.vasadomena.si, blog.vasadomena.si, mail.vasadomena.si, …). Za to vrsto SSL certifikata se npr. odločajo blogerske platforme, kjer uporabniki svoje spletne dnevnike kreirajo na poddomenah. Pri nas lahko opravite nakup poslovnega »wildcard« certifikata:
  3. Večdomenski SSL certifikat: Kot pove že njegovo ime, je takšen SSL certifikat namenjen verifikaciji in zaščiti več domen hkrati. Investicija je torej smiselna za podjetja, ki razpolagajo z večjim številom spletnih strani. Pri NEOSERV smo poskrbeli tudi za možnost nakupa večdomenskega poslovnega certifikata:

Naroči poslovni SSL certifikat


Poslovni SSL certifikati so namenjeni manjšim in srednje velikim podjetjem. Če ste posameznik s preprostim blogom ali osebno stranjo, bo domenski certifikat povsem zadostoval. V kolikor pa imate podjetje, je na domeno priporočljivo namestiti poslovni certifikat, pri katerem je v proces verifikacije vključena tudi preverba podjetja.

Svetujemo vam, da po namestitvi SSL certifikata na spletno stran obiskovalce o tem primerno obvestite. To najlažje naredite z uporabo dinamičnega pečata, ki ga umestite na dobro vidno mesto. Več o pečatih SSL certifikatov si lahko preberete tukaj.

Naj za konec omenimo še večja podjetja, ki imajo na izbiro poslovne in razširjene SSL certifikate. Tistim, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev razširjenega certifikata, le-tega vsekakor priporočamo. Zeleni okvirček je namreč sinonim za varno uporabo spletne strani, kar je še posebej pomembno v primeru spletnih trgovin in spletišč, na katerih prihaja do pretoka osebnih, transakcijskih in drugih občutljivih podatkov.

Še vedno niste prepričani, kateri izmed SSL certifikatov bi bil za vaše spletno mesto najbolj primeren? Pokličite nas na telefonsko številko 059 335 000 ali nam pošljite e-sporočilo na info@neoserv.si. Z veseljem vam bomo pomagali do prave odločitve!

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.