Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Če želite svojo spletno prisotnost razširiti tudi na območje Balkana, potem imate zdaj odlično priložnost. Za registracijo vam namreč ponujamo nacionalne domenske vseh držav, ki se nahajajo na tem območju in imajo svojo domeno. Poglejmo, kakšne so prednosti in pogoji registracije za posamezne domene.

Domena .SI

Zastava SlovenijeEna najbolj priljubljenih domen, ki spada na območje Balkana je nacionalna domena Slovenije. Le-ta beleži preko 120.000 registracij. Do leta 2008 je bila na voljo samo pravnim osebam, od takrat pa jo lahko registrirajo tudi slovenski državljani ter tudi fizične in pravne osebe iz tujine.

Domena .HR

Zastava HrvaškeSpada med starejše nacionalne domene, na voljo je od leta 1993. Do danes ima zabeleženih preko 97.000 registracij. Pridobijo jo lahko vsi Hrvaški državljani in podjetja s sedežem na Hrvaškem, ki imajo osebno identifikacijsko številko (OIB). Njena registracija lahko opravijo tudi pravne osebe, ki imajo sedež na ozemlju Evropske unije in DDV številko. Če ne izpolnjujete pogojev za registracijo, vam je na voljo tudi domena .COM.HR, ki jo lahko registrirajo vse pravne in fizične osebe, brez omejitev.

Domena .RS

Zastava SrbijeNa voljo je od leta 2008, ko je nadomestila domeno Jugoslavije .YU. Kljub temu, da je na voljo šele slabo desetletje, je zabeležila že več kot 93.000 registracij. Je tudi ena redkih domen, ki ponuja različico v cirilici, in sicer .СРБ.

Če imate administrativni kontakt v Srbiji in se želite predstaviti na lokalnem trgu, vam priporočamo registracijo domene .RS. Če nimate administrativnega kontakta v Srbiji, se obrnite na nas in uredili bomo vse potrebno za registracijo vaše domene .RS.

Domena .BA

Zastava Bosne in HercegovineNacionalna domene Bosne in Hercegovine je na voljo že od leta 1996. Od takrat je bilo registriranih okoli 18.800 domen. Kljub nizkemu številu registracij vam ponuja odlično možnost, da se predstavite na bosanskem trgu, saj med lokalnim prebivalstvom velja za zaupanja vredno. Domeno lahko registrirajo vse fizične in pravne osebe iz Bosne in tujci, ki imajo administrativni kontakt v Bosni. Če le-tega nimate, vam pri NEOSERV priskrbimo obrazec za njegovo pridobitev.

Domena .ME

Zastava Črne goreNacionalna domena Črne gore beleži že več kot milijon registracij. Pa veste, zakaj? Eden od razlogov je, da je prosta za registracijo, glavni pa je zagotovo ta, da gre za najbolj osebno domensko končnico na svetu. V angleškem ali slovenskem jeziku se odlično uporablja za unikatne spletne predstavitve. Če navedemo nekaj primerov v angleščini: find.me, drive.me, learn.me in v slovenščini: objemi.me, zapelji.me, zavrti.me itn. Z njeno registracijo se ne boste približali samo lokalnim obiskovalcem, ampak boste svoj produkt ali osebno spletno stran lahko predstavili na globalnem trgu, in to na prav poseben, zapomljiv način.

Domena .AL

Zastava AlbanijeOd leta 2013 je prosta za registracijo tudi domena .AL., ki predstavlja nacionalno domeno Albanije. Glede na to, da je registriranih šele okoli 16.000, boste z njeno registracijo pridobili tudi unikatnost, ki vam omogoča grajenje prepoznavnosti na albanskem trgu. Za registracijo je na voljo vsem pravnim in fizičnim osebam in to brez omejitev. Poleg končnice .AL so na voljo tudi tretje nivojske končnice, ki pa jo lahko registrirajo samo pravne in fizične osebe iz Albanije.

Domena .MK

Zastava MakedonijeEna od najstarejših domen nekdanje skupne države je tudi nacionalna domena Makedonije. Brez omejitev jo lahko registrira vsaka pravna ali fizična oseba. Za predstavitev na makedonskem trgu to domeno preprosto potrebujete, saj boste z njeno registracijo pridobili zaupanje lokalnih spletnih obiskovalcev ali potencialnih strank. Na voljo je tudi njena različica v cirilici .MKД.

Domena .RO

Romunska zastavaRomunska nacionalna domena .RO je na voljo od leta 1991. Od držav, ki se nahajajo na območju Balkana, je največja po številu prebivalstva (19 milijonov), zato ne preseneča, da je bilo do danes registriranih že več kot 740.000 domen .RO. Pri registraciji nima nobenih omejitev, na voljo je vsem pravnim in fizičnim osebam.

Domena .BG

Bolgarska zastavaPrav tako je od leta 1991 na voljo nacionalna domena Bolgarije – .BG. Za razliko od romunske nacionalne domene je bilo, kljub tradiciji registriranih le nekaj preko 50.000 .BG domen. Le-ta nima nobenih omejitev pri registraciji, zato gre za odlično izbiro, če se želite predstaviti na bolgarskem trgu.

Domena .TR

Turška zastavaEna od nacionalnih domen z dolgo tradicijo je tudi nacionalna domena Turčije .TR, ki je na voljo od leta 1990. Registriranih je bilo že preko 350.000. Preprosto jo lahko registrirate tudi vi, saj nima nobenih omejitev in je na voljo vsem pravnim in fizičnim osebam.

Domena .GR

Grška zastavaDomena z najdaljšo tradicijo, ki spada na območje Balkana, je nacionalna domena Grčije. Na voljo je že od leta 1989, tako da velja za eno najstarejših nacionalnih domen. Zabeleženih je že preko 380.000 registracij. Na voljo je vsem pravnim in fizičnim osebam, brez omejitev.

Zakaj registrirati nacionalno domeno?

Kot smo že omenili, je registracija nacionalne domene odlična izbira, če se želite predstaviti na trgu posamezne države. Poleg tega pa je njena registracija pomembna še zaradi vsaj treh stvari:

1. Boljše uvrstitve v iskalnikih

Če na primer za hrvaške obiskovalce uporabljate domeno .HR, bo vaša spletna stran med rezultati iskanj v iskalniku Google uvrščena višje, kot če bi uporabljali katero od generičnih ali tematskih domen. Nacionalna domena je namreč namenjena specifičnemu trgu ali občinstvu, kar prepozna tudi iskalnik Google, ki strani z nacionalno domeno razume kot bolj relevantne.

Rezultati v iskalniku Google

2. Širitev blagovne znamke na nove trge

Ne glede na to, kakšno domeno uporabljate, lahko z nacionalno domeno predstavite svoj produkt na točno določenem trgu. Če denimo uporabljate domeno vas-produkt.rs, bodo spletni obiskovalci takoj vedeli, da je vaš produkt primarno namenjen prebivalcem Srbije.

3. Večja prepoznavnost

Registracija nacionalne domene prinaša še eno pomembno prednost. Povečali boste prepoznavnost na lokalnem trgu, učinkovito pa lahko prehitite tudi konkurenco, ki na posameznem trgu še ni prisotna.

Razlogov za registracijo nacionalne domene je torej več kot dovolj. Izberite domeno za državo, kjer se želite predstaviti, da pa bo odločitev še lažja, smo za vas smo pripravili znižane cene!

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.