Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Se vam na paketu gostovanja nabira e-pošta, ki je starejša od določenega števila dni in je ne potrebujete več? V tem primeru lahko sporočila enostavno pobrišete na več načinov:

 • ročno izbrišete sporočila prek spletnega vmesnika Webmail;
 • ročno izbrišete sporočila prek nadzorne plošče cPanel;
 • nastavite sistemsko cron opravilo, ki bo periodično brisalo e-poštna sporočila, starejša od števila dni, ki ga določite pri kreiranju opravila.

Kazalo

 1. Ročno brisanje prek Webmail
 2. Ročno brisanje prek cPanel
 3. Periodično brisanje prek cron opravil

1. Ročno brisanje sporočil prek spletnega vmesnika Webmail

Do spletnega vmesnika Webmail lahko dostopate neposredno prek internetnega brskalnika (npr. Google Chrome ali Mozilla Firefox). Potrebujete le svoj e-poštni naslov in pripadajoče geslo.

1. Obiščite spletno mesto “vasadomena.si/webmail” (zapis “vasadomena.si” nadomestite z imenom svoje dejanske domene). Pojavilo se vam bo vstopno okence za vpis v spletni vmesnik e-poštnega pregledovalnika Webmail.

Prijava v Webmail

2. V prvo polje vstopnega okenca vpišete svoj celotni e-poštni naslov predala, v katerem želite sprostiti prostor (npr. info@vasadomena.si). V drugo polje vnesite pripadajoče geslo e-poštnega predala. Kliknite na gumb Log in.

Ob ustrezni avtorizaciji vam bo dostop do spletnega vmesnika Webmail odobren. Če si gesla za svoj e-poštni predal niste zapomnili, pa ga lahko spremenite s pomočjo naslednjih navodil: Kako spremeniti geslo za e-poštni predal?

3. Zdaj lahko v spletnem odjemalcu za e-pošto sporočila razvrstite po datumu:

 • V spletnem vmesniku Roundcube s klikom na ikono Možnosti (ang. Options) – prek nastavitve Urejanje stolpcev (ang. Sorting column), izberite filter za razvrstitev e-sporočil po datumu.

Roundcube - razvrstitev sporočil po datumu (naraščajoče)

 • V primeru uporabe vmesnika Horde pa sporočila razvrstite s preprostim klikom na “Date” na desni strani.

4. Ko so sporočila razvrščena po datumu, označite tista, ki jih želite izbrisati. Množičen izbor sporočil izvedete tako, da kliknete na prvo sporočilo, nato držite tipko “Shift” in kliknete še na zadnje sporočilo. Označena sporočila v smetnjak prestavite s klikom na ikono Izbriši (ang. Delete).

Roundcube - izbris sporočil

5. Dokončno sporočila izbrišete tako, da izberete mapo izbrisanih sporočil (ang. Trash), jih označite še tam in ponovno kliknete na ikono Izbriši (ang. Delete). S tem bodo sporočila popolnoma izbrisana.

2. Ročno brisanje sporočil prek nadzorne plošče cPanel

Če želite e-pošto izbrisati neposredno iz paketa spletnega gostovanja, lahko to uredite kar v nadzorni plošči cPanel. Sledite naslednjemu postopku:

1. Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel (navodila za prijavo).

2. Znotraj sekcije ikon EMAIL izberite možnost Email Accounts.

cPanel - Email Accounts

2. Pri želenem e-poštnem predalu kliknite na gumb Check Email. Odprl se vam bo spletni vmesnik Webmail za pregledovanje e-pošte (Roundcube ali Horde).

cPanel - e-poštni predali

3. Kliknite na možnost Webmail Home (Roundcube – v levem meniju) oziroma cPanel Webmail Home (Horde – v zgornjem meniju). Nato kliknite na Manage Disk Usage.

Webmail - Manage Disk Usage

Prikazale se vam bodo mape izbranega e-poštnega predala, kjer lahko s klikom na gumb Manage izbrišete:

 • sporočila, starejša od enega (1) leta ali več;
 • sporočila z velikimi priponkami (> 30 MB), kar lahko znatno sprosti prostor na paketu gostovanja.

3. Periodično brisanje sporočil prek cron opravil

Še preden nastavimo cron opravilo in po pomoti pobrišemo e-pošto, ki jo želimo obdržati, lahko preverimo, katera oziroma koliko e-poštnih sporočil bomo z določenim ukazom pobrisali. To lahko preverimo preko SSH ukazne vrstice.

Testiranje ukazov za brisanje e-pošte

Še preden nastavimo cron opravilo in po pomoti pobrišemo e-pošto, ki jo želimo obdržati, lahko preverimo, katera oziroma koliko e-poštnih sporočil bomo z določenim ukazom pobrisali. To lahko preverimo preko SSH ukazne vrstice.

Po tem, ko smo se uspešno povezali, lahko izvedemo več različnih testov. Nekaj primerov smo zapisali spodaj. Pri testiranju in kasnejšem brisanju je vedno potrebno zamenjati ##username## z dejanskim uporabniškim imenom (na voljo v naročniškem centru Moj NEOSERV ali v nadzorni plošči cPanel).

Spodnji ukazi ne bodo pobrisali e-poštnih sporočil, dokler na koncu ukaza ne dodamo parametra “-delete”.

 

Seznam vseh e-poštnih sporočil na celotnem paketu:

find /home/##username##/mail -wholename "*/cur/*" -type f

 

Vsa e-poštna sporočila, starejša od 333 dni v vseh e-poštnih računih:

find /home/##username##/mail -wholename "*/cur/*" -type f -mtime +333

 

Vsa e-poštna sporočila, starejša od 333 dni na določeni domeni (namesto ##domena## vpišemo ime domene, kot je zapisano v File Manager aplikaciji):

find /home/##username##/mail -wholename "*/##domena##/*/cur/*" -type f -mtime +333

 

Vsa e-poštna sporočila, starejša od 333 dni v specifičnem e-poštnem predalu (namesto ##domena## vpišemo ime domene, namesto ##naziv## pa dejansko ime / naziv poštnega predala – npr. “info” ali “janez.novak”):

find /home/##username##/mail -wholename "*/##domena##/##naziv##/cur/*" -o -wholename "*/##domena##/##naziv##/cur/*" -type f -mtime +333

 

Spodaj najdete dejanski primer, ki bi ga uporabili za brisanje e-poštnih sporočil, starejših od 333 dni v e-poštnem predalu “janez.novak@vasadomena.si”:

find /home/vasadomena/mail -wholename "*/vasadomena.si/info/cur/*" -o -wholename "*/vasadomena.si/janez.novak/cur/*" -type f -mtime +333

Ko smo zadovoljni z izpisom, ki nam ga vrne ukaz, lahko kreiramo cron opravilo, ki bo redno brisalo stara e-poštna sporočila. Ukazu je na koncu potrebno dodati parameter “-delete”, saj drugače e-poštna sporočila ne bodo izbrisana.

Kreiranje cron opravil

Cron opravila lahko kreirate v svoji cPanel nadzorni plošči pod ikono Cron Jobs.Nadzorna plošča cPanel - Cron Jobs

Primer dejanskega opravila z dodanim “-delete” parametrom:Cron opravilo za brisanje e-pošte

Pred uporabo svetujemo, da res preverite količino sporočil, ki bo pobrisana s posameznim ukazom, da ne bo prišlo do izgube pomembnih e-poštnih sporočil.

Za dodatno pomoč nas lahko pokličete na 059 335 000 ali nam pišete na info@neoserv.si.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.