Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

ZAKAJ NEOSERV?

3100+ pohval in 11 prednosti pred konkurenco, ki vam zagotavljajo najboljšo ponudbo!

Ustvarjalnidotik.si

V februarju 2020 smo naročnikom NEOSERV storitev v e-novicah na kratko predstavili TURBO gostovanje, namenjeno zahtevnejšim uporabnikom. Gre za pakete, primerne predvsem za obsežne spletne strani in spletne trgovine, ki vsakodnevno privabljajo številne obiskovalce. Kar nekaj naročnikov nas je kontaktiralo, če lahko brezplačno testirajo, kako hitro bi njihovo spletno mesto delovalo na TURBO okolju. Med njimi je bil tudi lastnik spletne trgovine Ustvarjalnidotik.si.

Spletna trgovina Ustvarjalnidotik.si je pred prenosom k nam gostovala na VPS strežniku, in sicer pri enem izmed slovenskih poundnikov gostovanja. Hitrostno je bila že precej dobro optimizirana, kljub temu pa smo s prenosom na TURBO strežnik in ureditvijo predpomnjenja na nivoju strežnika dosegli 35,20-odstotno izboljšanje hitrosti nalaganja. Temu poleg velike količine razpoložljivih strežniških sredstev botruje tudi dejstvo, da so TURBO paketi postavljeni na LiteSpeed strežnikih, ki slovijo po svoji hitrosti, varnosti in skalabilnosti.

POSTOPEK OPTIMIZACIJE HITROSTI SPLETNE TRGOVINE

O SPLETNI TRGOVINI

Spletna trgovina Ustvarjalni dotik je svoja vrata odprla v zaključku leta 2011.

Kmalu je postala priljubljena in obenem pomemben domači ponudnik ustvarjalnih pripomočkov in najrazličnejših materialov. Sprva manjša spletna trgovina z le nekaj sto izdelki je hitro zrasla v mnogo obsežnejšo trgovino. Tako je danes v njej na voljo več tisoč zanimivih izdelkov.

Če ste kreativni in radi ustvarjate unikatne izdelke, na primer za obdarovanje svojih najbližjih, spletno trgovino Ustvarjalnidotik.si enostavno morate (s)poznati. V njej boste poleg skrbno izbranih materialov našli tudi ideje in vodiče, kako ustvariti unikatne voščilnice, adventne venčke, štampiljke, obeske, uhane, albume in mnoge druge prikupne izdelke.

V spletni trgovini Ustvarjalni dotik so na voljo tudi že dokončani, kreativno zasnovani izdelki. Predvsem gre izpostaviti čestitke za različne priložnosti, uhane, broške, ogrlice, obeske in lasnice ter štampiljke s slovenskimi napisi in raznovrstnimi motivi. Ponudba vključuje še pester nabor akrilnih barv in pisarniškega materiala.

Ste ustvarjalni? Ne spreglejte bogatega asortimana izdelkov, ki vam ga nudi spletna trgovina Ustvarjalni dotik.

USTVARJALNIDOTIK.SI

Obiščite spletno trgovino s klikom na spodnjo povezavo.

1. HITROST PRI STAREM PONUDNIKU

Spletna trgovina Ustvarjalni dotik, ki temelji na sistemu WooCommerce, je sprva gostovala pri enem izmed domačih ponudnikov gostovanja – na VPS strežniku. Z vtičnikom WP Fastest Cache je bilo poskrbljeno za predpomnjenje, minifikacijo CSS in JS datotek. Nameščen je bil tudi vtičnik WP-Optimize, s katerim se je izvajalo čiščenje podatkovne baze. Iz zapisanega je razvidno, da je bilo za hitrostno optimizacijo že precej dobro poskrbljeno, na kar kaže tudi skupni čas nalaganja spletne trgovine, ki je znašal manj kot 1 sekundo.

 • Čas prvega zahtevka: 94 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 858 ms
2. HITROST TAKOJ PO PRENOSU

Lastnik spletne trgovine se je odločil za testiranje TURBO paketa gostovanja, ki temelji na bliskovito hitrem LiteSpeed strežniku. Da je TURBO gostovanje primerljivo z gostovanjem na VPS strežniku (kar se hitrosti tiče), so pokazali rezultati po prenosu spletne trgovine Ustvarjalnidotik.si. Trgovina se je naložila 14,57 % hitreje, pri čemer je bil nižji tudi čas do prvega bajta (TTFB). Prav tako se je malenkost izboljšala ocena PageSpeed Insights.

 • Čas prvega zahtevka: 43 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 733 ms
3. HITROST PO NEOSERV OPTIMIZACIJI

Ker je spletna trgovina Ustvarjalnidotik.si po novem gostovala na LiteSpeed strežniku, je bilo hitrost njenega delovanja smiselno testirati v kombinaciji z vtičnikom LiteSpeed Cache za WordPress. Prej omenjena vtičnika (WP Fastest Cache, WP-Optimize) smo izključili in odstranili ter ju nadomestili z LiteSpeed vtičnikom. Slednje se je izkazalo za odlično potezo, saj se je skupni čas nalaganja še dodatno znižal – v primerjavi z začetnim stanjem za kar 35,20 %. Izboljšala sta se tudi čas do prvega bajta in ocena PageSpeed Insights, ki jo poda Googlovo spletno orodje.

 • Čas prvega zahtevka: 8 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 556 ms
IZJAVA NAROČNIKA PO OPRAVLJENI OPTIMIZACIJI STRANI

Hitra spletna odzivnost je postala samoumevna, še toliko bolj v konkurenčnem trgovinskem okolju. Ko smo izvedeli za možnost Turbo strežnikov pri NEOSERV, smo se takoj odločili, da preskusimo njihovo moč. Niso nas razočarali: po posredovanju vseh dostopnih podatkov so tudi fantje dokazali, da so na oktanih, kajti prenos se je zgodil bliskovito hitro in popolnoma nemoteče za naše poslovanje. S hitrejšo odzivnostjo spletne strani nismo stopili samo še en korak proti kupcem, ampak smo tudi izboljšali naše pozicije v iskalniku Google.

Gašper Tominc iz Ustvarjalnega dotika

Dodatna pojasnila k hitrostni optimizaciji

 • Katera orodja ste uporabili za testiranje hitrosti delovanja spletne trgovine Ustvarjalnidotik.si?

  Za testiranje hitrosti nalaganja spletne trgovine smo uporabili dve orodji, in sicer:

  • Chrome DevTools – gre za orodje, ki je vgrajeno v spletni brskalnik Chrome. Če brskalnik uporabljate tudi sami, orodje vključite s pritiskom na tipko F12. Za izvajanje testa hitrosti izberite zavihek Network in osvežite spletno stran (npr. s pritiskom na tipko F5).
  • PageSpeed Insights – spletno orodje analizira različne dejavnike spletne strani, ki vplivajo na hitrost nalaganja, in poda oceno od 0 do 100. Pri tem je ocena 0 najslabša (počasna spletna stran), 100 pa najboljša (hitra spletna stran). Obenem orodje poda tudi predloge za dodatne izboljšave.
 • Tudi sam sem testiral hitrost spletne trgovine Ustvarjalni dotik. Zakaj se moji rezultati razlikujejo od vaših?

  Če ste tudi sami v brskalniku Chrome – z orodjem DevTools – testirali hitrost delovanja spletne trgovine in dobili rezultate, ki se od naših le malenkostno razlikujejo, je to povsem normalno. V to se lahko prepričate tako, da test izvedete večkrat. Videli boste, da vedno prejmete nekoliko različne rezultate.

  Se vaši rezultati od naših bistveno razlikujejo? V tem primeru je možnih razlogov za odstopanje več:

  • Lastnik spletne trgovine je izključil ali spremenil nastavitve vtičnika LiteSpeed Cache.
  • Na spletno trgovino so bile dodane nove slike, ki za nalaganje zahtevajo dodaten čas.
  • Nameščeni so bili novi vtičniki, zaradi katerih se je čas nalaganja spletne trgovine povišal.
  • Aktivne so dodatne JS skripte (npr. za uporabo orodja Google Tag Manager).
  • Ob posodobitvi jedra, grafične predloge ali katerega izmed vtičnikov je prišlo do težave, ki upočasnjuje delovanje spletne trgovine.
  • Opravljene so bile druge spremembe z negativnim vplivom na hitrost nalaganja.
 • Zakaj je TURBO gostovanje hitrejše od klasičnega gostovanja?

  Prvi razlog za hitrejše delovanje spletnih strani na TURBO okolju je vsekakor povezan z razpoložljivimi strežniškimi kapacitetami, ki jih nudijo posamezni paketi. Že najmanjši paket namreč nudi kar 4 GB pomnilnika, 4 CPU jedra, do 100 hkratnih procesov (EP) in diskovno pasovno širino (I/O) do 20 MB/s. Podrobnosti o TURBO paketih si lahko ogledate na spodnji povezavi.

  https://www.neoserv.si/turbo-gostovanje

  Drugi razlog, da spletne strani in spletne trgovine na TURBO paketih delujejo hitreje, pa je povezan z LiteSpeed tehnologijo. Gostovanje je namreč urejeno na LiteSpeed strežnikih, ki v kombinaciji s predpomnjenjem na nivoju strežnika omogočajo izjemne hitrosti. Več o LiteSpeed strežniku si lahko preberete v prispevku na našem blogu.

 • Ali bi bilo TURBO okolje primerno tudi za mojo spletno trgovino?

  Imate v svoji spletni trgovini predstavljenih ogromno izdelkov? Jo vsakodnevno obišče veliko število ljudi, npr. po več 100 ali celo več 1000 na dan? Želite, da spletna trgovina deluje hitreje?

  Če ste na vsaj eno vprašanje odgovorili pritrdilno, vsekakor svetujemo, da preizkusite TURBO gostovanje – kar 30 dni brezplačno! Naročilo najlažje in najhitreje oddate na naši spletni strani, saj boste prejeli predračun z 30-dnevnim rokom plačila, vaš novi TURBO paket gostovanja pa bo aktiven takoj po naročilu.