Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Pri NEOSERV vam nudimo različne pakete spletnega gostovanja. Če si jih boste ogledali podrobneje, boste videli, da nekateri omogočajo gostovanje omejenega števila gostujočih domen, parkiranih domen ter poddomen, pri drugih pa ta števila niso omejena.

Veste, kaj je poddomena? Ste že slišali za parkirano domeno? Kaj točno naj bi bila dodana domena? Na vsa zastavljena vprašanja vam bomo odgovorili v današnjem prispevku.

Poddomena

Poddomene so deli glavne domene, ki jih med seboj loči pika. Pa si oglejmo nekaj primerov:

  • poddomena.podjetje.si
  • blog.podjetje.si
  • trgovina.podjetje.si
  • www.podjetje.si

Poddomene se uporabljajo za objavljanje vsebine, ki je sicer ločena od vsebine glavne domene, vendar se še vedno navezuje nanjo.

Najboljši primer je poddomena blog.podjetje.si. Na takšni poddomeni lahko neko podjetje objavlja prispevke v povezavi s svojo dejavnostjo, na glavni domeni pa se osredotoči na produkte, ki jih trži.

Dober primer je tudi poddomena mail.podjetje.si, čez katero se pretaka elektronska pošta podjetja.

Dodana domena

Dodana domena je povsem samostojna domena. Primeri dodanih domen so:

  • domena1.si
  • podjetje.com
  • spletna-stran.org

Možnost gostovanja dodanih domen pride v poštev tako pri podrobni predstavitvi različnih produktov ali storitev (npr. storitev1.com, produkt2.com, …) kot tudi, če imamo več med seboj nepovezanih spletnih strani.

Naj omenimo še tako imenovano nosilno domeno. Vsak paket gostovanja ima eno nosilno oz. glavno domeno, po možnosti pa še kakšno dodano. Bistvenih razlik med nosilno ter dodanimi domenami ni.

Parkirana domena

Parkirana domena je domena, ki nima lastne vsebine, pač pa domena kaže na vsebino nosilne domene. V smislu promocije podjetja, blagovne znamke ali izdelka je včasih bolje, da imamo za posamezen izdelek na voljo več domen, ki vse kažejo na isto glavno domeno z eno vsebino.

Naša glavna domena bi lahko bila izdelek1.com, poleg tega pa bi lahko registrirali še več domen, npr. kljucna-beseda-izdelka.si, kljucna-beseda2-izdelka.si in jih parkirali oziroma preusmerili na izdelek1.com. Na ta način drugi dve domeni ne bi zasedali nepotrebnega prostora na strežniku, kdor pa bi v brskalnik vtipkal kljucna-beseda-izdelka.si, bi se mu prikazala vsebina, ki je sicer del spletne strani izdelek1.com.

Parkirane domene so dobra naložba v promocijo produkta ali blagovne znamke.

Urejanje domen v nadzorni plošči cPanel

Pri NEOSERV smo poskrbeli za to, da upravljanje z domenami, poddomenami, dodanimi domenami in parkiranimi domenami ni niti najmanj komplicirano. Z vsemi naštetimi možnostmi lahko zelo enostavno upravljate s pomočjo nadzorne plošče cPanel, ki vam jo ob zakupu kateregakoli paketa nudimo brezplačno.

Po prijavi v cPanel z domenami upravljate v razdelku »Domains«. Vaša nosilna domena je že določena, brisati ali urejati le-te ni mogoče.

Poddomene v cPanel

Poddomene preprosto dodajate tako, da kliknete na ikono »Subdomains«. V vnosno okno, ki se vam odpre, vpišete izbrano ime poddomene, ter v spustnem meniju določite, kateri domeni želite poddomeno dodati. Predlagana je nosilna domena paketa, če pa ste predhodno že dodali dodane domene, lahko izbirate tudi med njimi.

domene-cpanel

Nadzorna plošča cPanel nam sama predlaga mapo, v kateri bo poddomena ustvarjena. Te nastavitve običajno ni potrebno spreminjati. Na strani za kreiranje poddomen je tudi seznam že obstoječih s pripadajočimi domenami. V seznamu lahko te poddomene enostavno urejate ali brišete.

Dodane domene v cPanel

Povsem preprost je tudi postopek za dodajanje dodanih domen. Kliknite na ikono »Addon Domains«, vpišite ime domene, ki ste je pred tem registrirali, določite FTP uporabnika, geslo in mapo, v kateri bo shranjena vsebina dodane domene.

Po kliku na »Add Domain« je domena kreirana in že lahko nanjo nalagate pripravljeno vsebino.

Dodajanje domene - cPanel


Parkirane domene v cPanel

Parkirane domene dodajate s klikom na ikono »Aliases«. V vnosno polje vpišete ime domene in postopek je zaključen. Da bi parkirana domena delovala, mora biti registrirana, imeti pa mora tudi veljavne DNS zapise.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.