Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Pri NEOSERV vam nudimo različne pakete spletnega gostovanja. Če si jih boste ogledali podrobneje, boste videli, da nekateri omogočajo gostovanje omejenega števila gostujočih domen, parkiranih domen ter poddomen, pri drugih pa ta števila niso omejena.

Veste, kaj je poddomena? Ste že slišali za parkirano domeno? Kaj točno naj bi bila dodana domena? Na vsa zastavljena vprašanja vam bomo odgovorili v današnjem prispevku.

Kazalo

Poddomena

Poddomena je del osnovne domene in je od nje ločena s piko. Oglejmo nekaj primerov:

  • poddomena.podjetje.si
  • blog.podjetje.si
  • trgovina.podjetje.si
  • www.podjetje.si

Poddomene se uporabljajo za objavljanje vsebine, ki je sicer ločena od vsebine glavne domene, vendar se še vedno navezuje nanjo.

Najboljši primer je poddomena blog.podjetje.si. Na takšni poddomeni lahko neko podjetje objavlja prispevke v povezavi s svojo dejavnostjo, na glavni domeni pa se osredotoči na produkte, ki jih trži.

Dober primer je tudi poddomena mail.podjetje.si, čez katero se pošilja elektronska pošta podjetja.

Dodana domena

Dodana domena je povsem samostojna domena. Primeri dodanih domen so:

  • domena1.si
  • podjetje.com
  • spletna-stran.org

Dodane domene se najpogosteje uporabljajo, ko imamo na enem paketu gostovanja več medsebojno nepovezanih spletnih strani. Uporabljajo se lahko tudi pri predstavitvi različnih produktov ali storitev (npr. storitev1.com, storitev2.com, izdelek1.si, izdelek2.si, …).

Prav posebna je tako imenovana nosilna domena. Vsak paket gostovanja ima namreč eno nosilno oz. glavno domeno, na podlagi katere deluje nadzorna plošča cPanel. Sicer pa bistvenih razlik med nosilno domeno in dodanimi domenami ni.

Parkirana domena (Alias)

Parkirana domena oz. Alias je domena, ki nima lastne vsebine, pač pa domena kaže na vsebino nosilne domene. V smislu promocije podjetja, blagovne znamke ali izdelka je včasih bolje, da imamo za posamezen izdelek na voljo več domen, ki vse kažejo na isto glavno domeno z eno vsebino.

Naša glavna domena bi lahko bila izdelek.com, poleg tega pa bi lahko registrirali še več domen, npr. top-izdelek.si, moj-izdelek.net in super-izdelek.com, ter jih parkirali oziroma preusmerili na izdelek.com. Na ta način druge tri domene ne bi zasedale nepotrebnega prostora na strežniku, kdor pa bi v brskalnik vtipkal top-izdelek.si, moj-izdelek.net ali super-izdelek.com, bi se mu prikazala vsebina, ki je sicer del spletne strani izdelek.com.

Urejanje domen v nadzorni plošči cPanel

Pri NEOSERV smo poskrbeli za to, da upravljanje s poddomenami, dodanimi domenami in parkiranimi domenami ni niti najmanj komplicirano. Z vsemi naštetimi možnostmi lahko enostavno upravljate v nadzorni plošči cPanel, ki vam jo ob zakupu katerega koli paketa nudimo brezplačno.

cPanel (Jupiter) - Domains

Vse vrste domen lahko v nadzorni plošči cPanel urejate tako, da najprej poiščete sekcijo Domains in nato kliknete na ikono Domains. Odprlo se vam bo novo okno, namenjeno dodajanju in urejanju poddomen, dodanih domen in parkiranih domen.

Poddomene v cPanel

Najprej kliknite na gumb Create A New Domain, nato pa v vnosno okno, ki se vam odpre, vpišite izbrano ime poddomene, odstranite kljukico pri nastavitvi Share document root ter kliknite na gumb Submit.

Podrobneje o dodajanju poddomene v nadzorni plošči cPanel smo zapisali v teh navodilih.

Dodane domene v cPanel

Tudi v tem primeru najprej kliknite na gumb Create A New Domain. Nato vpišite ime domene, ki ste je pred tem registrirali, odstranite kljukico pri nastavitvi Share document root ter kliknite na gumb Submit.

Več o dodajanju dodane domene v nadzorni plošči cPanel si preberite v teh navodilih.

Parkirane domene v cPanel

Tudi v primeru, da želite na svoj paket gostovanja dodati parkirano domeno, najprej kliknite na gumb Create A New Domain. V okence vnesite svojo domeno, kljukico pri nastavitvi Share document root pustite ter kliknite na gumb Submit.

Dodatne podrobnosti o dodajanju parkirane domene v nadzorni plošči cPanel preverite v teh navodilih.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.