Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Domena je del spletnega naslova in predstavlja unikaten naslov preko katerega uporabniki dostopajo do vaše spletne strani. To si lahko zelo preprosto predstavljate kot domač poštni naslov: če ga ne bi imeli, ne bi mogli prejemati pošte. Če pa nimate svoje domene, v praksi ne morete imeti svoje spletne strani in nanjo privabiti obiskovalcev. Ker je vsaka domena unikatna in registracija dveh identičnih domen ni možna je potrebno pred registracijo nove domene  preveriti ali je naslov oziroma ime vaše želene domene še na voljo in ni bila registrirana s strani drugega uporabnika ali podjetja.

Razpoložljivost domene lahko preverite v preverjalniku domen na naši spletni strani ali na spletnem naslovu www.preveri.si.

LASTNIŠTVO DOMENE

Lastnik domene je oseba oziroma podjetje, ki je domeno registriralo/zakupilo za določeno obdobje.

Za določeno obdobje?

Tako je. Domeno zakupimo za določeno obdobje in jo je potrebno pred potekom zakupa ponovno podaljšati. Minimalna doba zakupa za večino domen je 1 leto, nekatere izjeme pa imajo minimalno dobo zakupa 2 leti. Enako je z maksimalno dobo zakupa, saj nekatere domene podpirajo le enoletni zakup in je tako takšno domeno potrebno podaljšati vsako leto. Seveda so to le redke izjeme, kot je na primer domena s končnico .CH. Večina domen ima maksimalno dobo zakupa 5-10 let, ki jo seveda lahko podaljšate.

V primeru, da domene ne podaljšate, je ta v roku 30-90 dni zopet prosta in na voljo za novo (svežo) registracijo, ki jo lahko opravi kdorkoli.

KAKO JE SESTAVLJENA?

Domena je sestavljena iz 2 delov in sicer iz vrhnje domene oziroma domenske končnice (npr.: .si) in izbrane domene (npr.: neoserv), ter skupaj tvorita celotno ime domene (neoserv.si).

Domeni lahko dodamo še tretji del, ki se imenuje poddomena, na primer www (www.neoserv.si) ali blog (blog.neoserv.si).

Razčlenitev domene

VRHNJA DOMENA OZ. DOMENSKA KONČNICA

Z vrhnjimi domenami opravljajo registrarji, kateri tudi izdajajo določene končnice in so sprejete v svetovnem merilu (ICANN).

Za nekatere redke domenske končnice veljajo posebna pravila in omejitve! Tako recimo za registracijo končnice .ru potrebujete rusko državljanstvo ali pa podjetje v Rusiji.

Z vrhnjo domeno pa že lahko nakažemo za kakšno vrsto spletne strani gre. Na primer, če bomo izbrali končnico .org bo obiskovalec že lahko predvideval, da gre za spletno stran neke organizacije. Če bo videl končnico .info bo sklepal, da bo to neka spletna stran z informacijami o nečem (največkrat kakšnega kraja).
S končnicami se lahko tudi malo »poigramo«. Nekako v tem smislu:
lepa.si, slikaj.me, nasmehni.se …

V splošnem poznamo 2 vrsti vrhnjih domen, in sicer:

1. Klasične domene, kot so:

 • .com (commercial)
 • .net (network)
 • .org (organisation)
 • .biz (businesses)
 • .mobi (mobile)
 • .si (Slovenija)
 • .eu (Evropska Unija)
 • .de (Nemčija)
 • .nl (Nizozemska)
 • .co.uk (United Kingdom)

2. Eksotične domene, kot so:

 • .asia (Azija)
 • .ag (Antigva)
 • .jp (Japonska)
 • .tv (Tuvalu)
 • .cc (Kokosovi otoki)
 • .co.nz (Nova Zelendaija)

Domenskim končnicam, ki so vezane na neko državo (.si, .de, .hu, itd.) pravimo tudi nacionalne domene.

IZBRANA DOMENA

Kot smo že omenili, ste pri izbiri vaše domene omejeni le na izbiro imena domene, ki še ni registrirana oz. zasedena s strani drugega uporabnika ali podjetja.

Izbrana domena naj bo čim bolj enostavna, kratka in naj predstavlja vsebino vaše spletne strani.

Na primer, da bi radi imeli svojo osebno spletno stran, kjer se boste predstavili, mogoče pisali kakšen blog, ustvarjali galerijo slik, itd. V takšnem primeru je najboljša izbira domene vaše ime in priimek, na primer katjaoman.si.
V primeru, da imate podjetje, ki se ukvarja s polaganjem parketa in bi svojo dejavnost / ponudbo predstavili tudi na spletu, izberite nekaj v smislu parketarstvo-oman.si.
Bi radi bolj podrobno opisali vaše mesto, njene znamenitosti, kulturno dogajanje? Če ste doma v mestu Postojna, bo postojna.info pravšnja za vas.

V letu 2009 so bile sprejete tudi domene, ki vključujejo šumnike, kar pomeni, da lahko registrirate domeno kot je igrenasrečo.com. Takšno domeno brskalnik pretvori in prebere v IDN obliki. Za domeno igrenasrečo.com bi IDN zapis izgledal takole —> xn--igrenasreo-ujb.com.

Več o IDN domenah in domenah s šumniki smo zapisali tudi na našem blogu.

PODDOMENA

Poddomena je odlična rešitev za spletne strani, ki so obsežnejše in imajo več kot eno samo dejavnost – namen (trgovina, blog, portal, itd.).  Preko poddomene tako lahko direktno dostopamo do posamezne storitve in ni potrebno klikati po strani, da pridemo do cilja. Tako recimo do trgovine dostopamo kar preko naslova https://trgovina.vasadomena.si.

Poddomene pripadajo svoji višji domeni in jih ni potrebno dodatno registrirati – so brezplačne!

DNS ZAPISI (DOMAIN NAME SERVER)

DNS zapisi nadomestijo IP naslove, saj so uporabnikom prijaznejši in lažji za zapomniti. Vsaka domena in strežnik nosita DNS zapis in ju s tem zapisom spoznamo, povežemo skupaj.

Na primer, da ima strežnik, na katerem gostuje vaša spletna stran, NS zapise sh1.neoserv.si in sh2.neoserv.si. Da bomo vsebino strani lahko povezali z vašo domeno, ji bomo vpisali identične DNS zapise, se pravi sh1.neoserv.si in sh2.neoserv.si.

Z DNS zapisi lahko pri nas enostavno upravljate kar sami preko naročniškega centra Moj NEOSERV, ki vam omogoča tudi brezplačno DNS gostovanje.

Domeno lahko registrirate tukaj.

*Pri spletnih domenah velja pravilo: »Kdor prej pride, prej melje«, zato pohitite z registracijo vaše domene!

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi preko telefona ali e-pošte.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.